Comunicat de presă

13.01.2009


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţă publică în data de 13.01.2009, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis aplicarea următoarelor sancţiuni :

  • amendă în cuantum de 5000 lei postului Realitatea TV pentru că, în emisiunea „Realitatea te priveşte” difuzată în data de 26.11.2008, au fost încălcate prevederile art. 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual privind obligaţia realizatorilor de emisiuni tv de a respecta dreptul persoanei la propria imagine şi de a pune în vedere interlocutorilor „să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă”, precum şi pe cele ale art. 71 din Cod referitoare la obligaţia informării corecte a publicului prin aplicarea principiilor de imparţialitate, echilibru şi echidistanţă.
  • amendă în cuantum de 5000 lei postului OTV pentru încălcarea, în emisiunea „Dan Diaconescu Direct” difuzată în data de 11.01.2009, a prevederilor art. 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, prin difuzarea unor scene care instigă la violenţă.
  • somaţie publică posturilor PRO TV şi PRO CINEMA pentru că, în emisiunea „Fotbaliştii şi nevestele lor”, au fost încălcate prevederile art. 39 din Legea Audiovizualului referitoare la protecţia minorilor, precum şi cele ale art. 16 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual privind criteriile de clasificare a producţiilor difuzate în serviciile de programe.
  • somaţie publică societăţii S.C. Tele M SRL/Tele M/Iaşi pentru încălcarea - în emisiunea „Martor incomod”, ediţia difuzată în data de 03.12.2008 - a prevederilor art. 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual privind obligaţia realizatorilor de emisiuni tv de a respecta dreptul persoanei la propria imagine şi de a pune în vedere interlocutorilor „să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă”.
  • somaţie publică postului PRO TV Timişoara pentru încălcarea prevederilor art. 28 din Legea Audiovizualului privind modul de inserare a spoturilor publicitare, în timpul difuzării filmelor „Insula” (26.12.2008), „Inelul Nibelungilor” (08.05.2008) şi „Omul Păianjen”(01.12.2008).

Direcţia Comunicare, Afaceri Europene şi Proiecte