Comunicat de presă

30.11.2008


envoyer l'article par mail title=

Consiliul Naţional al Audiovizualului a monitorizat modul în care cele 130 posturi de televiziune centrale şi locale şi 211 posturi de radio centrale şi locale au reflectat desfăşurarea alegerilor. Majoritatea posturilor au respectat cadrul legal, existând însă unele abateri înregistrate după încheierea campaniei electorale, pentru care au fost atenţionate 8 posturi de televiziune şi radio. Astfel, Antena 3 şi Antena 1 au primit scrisori de atenţionare pentru difuzarea unui sondaj CCSB în data de 28.11.2008, încălcând, astfel, prevederile art. 15, alin. 3 conform cărora „cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă”. Scrisoarea de atenţionare către Antena 3 s-a datorat şi difuzării, în ziua votării, a declaraţiilor unor oameni politici (Mircea Geoană şi Theodor Stolojan) care au conţinut mesaje electorale, fapt ce contravine prevederilor art. 16, alin. c din Decizia C.N.A. nr. 792/30 septembrie 2008 conform cărora „cu 24 de ore înainte de începerea votării sunt interzise comentarii privind campania electorală”.

Postul Realitatea TV a primit scrisoare de atenţionare pentru că în data de 29.11.2008, la ora 11.16, în cadrul ediţiei speciale difuzate sub genericul „Povara creditelor”, l-a intervievat telefonic pe dl. Dan Vlaicu, candidat PNL, prezentat numai în calitate de preşedinte al ANPC. S-au încălcat, astfel, prevederile art. 16, alin. b din Decizia C.N.A. nr. 792/30 septembrie 2008 conform cărora „cu 24 de ore înainte de începerea votării sunt interzise invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe” cu excepţia celor care beneficiază de drept la replică. De asemenea, postul Realitatea TV Sibiu a încălcat prevederile art. 15, alin. 3 din Decizia nr. 792/30 septembrie 2008 difuzând, în ziua de 30 noiembrie 2008, o anchetă de stradă privind portretul parlamentarului ideal în care „oamenii exclud din start că femeile pot fi parlamentari buni”. S-au încălcat, astfel, prevederile art. 15, alin. 3 din Decizia nr. 792/30 septembrie 2008 conform cărora „cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă”.

Alte posturi din ţară care au primit scrisori de atenţionare pentru încălcarea legislaţiei referitoare la desfăşurarea campaniei electorale în audiovizual sunt :

  • S.C.SOTI CABLE NEPTUN S.A. pentru postul de televiziune TV NEPTUN Constanţa,
  • S.C. CTV MEDIA GROUP S.R.L. pentru postul CTV Constanţa,
  • S.C. Radioteleviziunea Transilvania S.R.L. pentru RTT Braşov,
  • S.C. POLIGLOT GROUP S.R.L. pentru postul de radio din Târnăveni,
  • S.C. MEGA PRESS FM S.R.L. pentru postul AXA TV Transilvania

Preşedinte,

Răsvan Popescu