Comunicat de presă

28.11.2008


envoyer l'article par mail title=

Consiliul Naţional al Audiovizualului mulţumeşte posturilor de radio şi de televiziune, publice şi private, care s-au implicat în reflectarea şi desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile generale, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale.

Reamintim că, la nivel central, au intrat în campania electorală 8 posturi de televiziune şi 7 posturi de radio, iar, în teritoriu, 122 de posturi de televiziune şi 204 posturi de radio. Toţi aceşti radiodifuzori au realizat o bună acoperire media a campaniei, asigurând accesul candidaţilor la emisiunile electorale, de dezbatere sau de promovare.

În acest context electoral, pentru încălcarea prevederilor legale, C.N.A. a aplicat posturilor de radio şi de televiziune un număr de 133 de sancţiuni, dintre care 15 amenzi, 114 somaţii publice şi 4 decizii de somare pentru oprire de spoturi. De asemenea, în situaţii mai puţin grave, Consiliul a adresat posturilor de radio şi de televiziune centrale 40 scrisori de atenţionare. Consiliul Naţional al Audiovizualului a soluţionat peste 50 de reclamaţii de la competitorii electorali sau de la cetăţeni, la care s-au adăugat sesizările inspectorilor şi monitorilor C.N.A. Pentru corecta informare a publicului au fost difuzate 20 de comunicate de presă.

Considerăm că toate aceste măsuri luate de C.N.A, au limitat, în mare măsură, derapajele de la prevederile legale şi au contribuit la desfăşurarea în audiovizual a unei campanii electorale civilizate şi echitabile.

Reamintim posturilor de televiziune şi de radio că sâmbătă, 29.11.2008, la ora 07.00, încetează campania electorală. Difuzarea declaraţiilor candidaţilor la ieşirea de la vot se va face în aşa fel încât să nu se transmită mesaje electorale. C.N.A. va monitoriza, pe parcursul întregii zile, respectarea prevederilor legale.

Preşedinte CNA, Răsvan Popescu