Comunicat de presă

08.09.2021


envoyer l'article par mail title=

În atenția publicațiilor online care au secțiuni video distincte și a celor care intenționează să furnizeze servicii media audiovizuale la cerere

ÃŽn È™edinÈ›a publică din data 31.08.2021, ca urmare a analizării unei petiÈ›ii referitoare la secÈ›iunea video a unei publicaÈ›ii online, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a identificat două posibile ipoteze în raport cu prevederile art. 1 alin. (1) lit. g) din Directiva 2010/13/UE È™i ale art. 2 alin. (1) È™i (2) din Decizia CNA nr. 320/2012 privind furnizarea serviciilor media audiovizuale la cerere [1] :
- situaÈ›ia reclamată se regăseÈ™te în zona redacÈ›ională a revistei online. Conform definiÈ›iei date de Directiva 2010/13/UE la art. 1 alin. (1) lit. a) È™i È›inând cont de considerentul (3) din Directiva (UE) 2018/1808, precum È™i de prevederile art. 2 alin. (3) din Decizia CNA nr. 320/2012, zona redacÈ›ională a revistei online nu constituie un serviciu media audiovizual. Nu orice pagină web care conÈ›ine ca elemente auxiliare, exemplificative, scurte secvenÈ›e video se încadrează automat în noÈ›iunea de serviciu media audiovizual È™i prin urmare, acest aspect nu intră în competenÈ›a CNA ;
- situația reclamată este identificată în cadrul unei secțiuni autonome care îndeplinește toate criteriile stabilite în definiția serviciilor media audiovizuale la cerere în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) lit. g) din Directiva 2010/13/UE și ale art. 2 alin. (1) și (2) din Decizia CNA nr. 320/2012. O secțiune video a unui site intră în competența CNA, întrucât secțiunea respectivă constituie un serviciu media audiovizual și trebuie să se conformeze reglementărilor în vigoare.

Altfel spus, nu orice publicaÈ›ie online poate intra în sfera de activitate a CNA. Dacă în cadrul unor articole publicate pe un site sunt inserate materiale audiovizuale pentru a ilustra È™tiri sau informaÈ›ii, acestea nu constituie servicii media audiovizuale la cerere. Dar, în cazul în care publicaÈ›ia are o secÈ›iune distinctă care să cuprindă strict materiale audiovizuale, aceasta trebuie notificată ca fiind serviciu video la cerere (video on demand). Lista avizelor eliberate de CNA pentru astfel de servicii este publicată pe site-ul www.cna.ro : https://www.cna.ro/Situa-ii-privind-licen-ele,6771.html

Pentru detalii referitoare la discuÈ›iile din cadrul È™edinÈ›ei publice a CNA de marÈ›i, 31.08.2021, puteÈ›i accesa link-ul : https://www.cna.ro/IMG/mp4/31.08.2021.mp4 (reper 1:01:55 - 1:40:14).

Conform art. (1) alin. (1) lit. a) din Decizia CNA nr. 320/2012, serviciul « video la cerere » este un „tip de serviciu media audiovizual la cerere, neliniar, denumit ÅŸi video on demand, care oferă utilizatorului acces, la cerere individuală ÅŸi la momentul ales de către acesta, la vizionarea de filme, videoclipuri, spectacole, live sau înregistrate, precum ÅŸi alte tipuri de conÅ£inut video reunite în cadrul unui catalog de programe, indiferent de forma sub care acestea sunt selecÅ£ionate ÅŸi organizate în cadrul catalogului”.

ÃŽn acest context, membrii Consiliului fac cunoscut faptul că, potrivit jurisprudenÈ›ei CurÈ›ii de JustiÈ›ie a Uniunii Europene, în cazul New Media Online, rezolvat prin Cauza C-347/14 „oferta de înregistrări video de scurtă durată pe site-ul internet al unui ziar poate intra sub incidenÈ›a reglementării privind serviciile mass-media audiovizuale. Aceasta este situaÈ›ia atunci când oferta respectivă are un conÈ›inut È™i o funcÈ›ie autonome în raport cu cele ale activității jurnalistice a ziarului online. (...) Curtea subliniază în această privință că, în pofida elementelor audiovizuale pe care le conÈ›ine, o versiune electronică a unui ziar nu trebuie să fie considerată un serviciu audiovizual dacă aceste elemente audiovizuale sunt secundare È™i servesc doar la completarea ofertei articolelor de presă scrisă.”

Față de toate aceste aspecte, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului atrage atenÈ›ia că furnizarea de servicii media audiovizuale, în sensul definiÈ›iilor [2] prevăzute la art. 1 pct. 1 - 3 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările È™i completările ulterioare, prin orice tip de reÈ›ele de comunicaÈ›ii electronice, inclusiv internet, se supune următoarelor obligaÈ›ii legale :
- solicitarea licenÈ›ei audiovizuale, în cazul serviciilor de televiziune, în temeiul art. 50-55 din Legea audiovizualului ;
- notificarea serviciului media audiovizual la cerere, în conformitate cu dispozițiile art. 74 alin. (5) din Legea audiovizualului, precum și cu dispozițiile art. 3 alin. (1) din Decizia CNA nr. 320/2012, care prevăd oblligativitatea notificării CNA cu cel puţin 7 zile înainte de începerea activităţii.

Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului precizează că nerespectarea acestor obligaÈ›ii atrage sancÈ›ionarea furnizorilor de servicii media audiovizuale la cerere în conformitate cu prevederile art. 90 alin. (1) lit. k) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 [3] , precum È™i cu cele ale art. 41 alin. (2) din Decizia CNA nr. 320/2012 [4] .

De asemenea, vă informăm că, în perioada următoare, CNA va demara un proces de identificare a furnizorilor de servicii media audiovizuale la cerere care nu respectă legislația în vigoare, aceștia având obligația de a intra în legalitate.

Nicolaie Bălașa-Sorescu

VicepreÅŸedinte

Notes

[1] https://www.cna.ro/Decizie-nr-320-din-29-mai-2012,5314.html

[2] Art. (1) ÃŽn sensul prezentei legi, termenii ÅŸi expresiile de mai jos au următoarele semnificaÅ£ii : 1. serviciu media audiovizual - serviciul aflat sub responsabilitatea editorială a unui furnizor de servicii media, al cărui obiectiv principal este furnizarea de programe în scop informativ, de divertisment sau educativ pentru publicul larg, prin reÅ£ele de comunicaÅ£ii electronice. Un astfel de serviciu media audiovizual este fie un serviciu de programe de televiziune/radiodifuziune, astfel cum este definit la pct. 2, fie un serviciu media audiovizual la cerere, astfel cum este definit la pct. 3, ÅŸi/sau un serviciu media care constituie o comunicare comercială audiovizuală, astfel cum este definită la pct. 15 ; 2. serviciu de programe de televiziune/radiodifuziune - serviciu media audiovizual liniar prestat de un radiodifuzor, în care programele sunt difuzate în succesiune continuă, indiferent de modalitatea tehnică utilizată, având un conÅ£inut ÅŸi un orar prestabilite, pentru vizionarea/audierea simultană de programe, pe baza unei grile de programe, sub o anumită denumire ÅŸi identificat printr-o siglă, în cazul televiziunii, sau printr-un semnal sonor, în cazul radiodifuziunii ; 3. serviciu media audiovizual la cerere - un serviciu media audiovizual neliniar, în care vizionarea de programe se face la cererea individuală a utilizatorului ÅŸi la momentul ales de acesta, prestat de un furnizor de servicii media pe baza unui catalog de programe selecÅ£ionate ÅŸi puse la dispoziÅ£ie de către furnizorul de servicii media.

[3] Art. 90 - (1) Constituie contravenÅ£ii următoarele fapte : (…) k) furnizarea unui serviciu media fără a deÅ£ine licenţă audiovizuală sau în lipsa notificării prevăzute la art. 74 alin. (5) ;

[4] Art. 41 - (2) Nerealizarea notificării în termenul şi în condiţiile prevăzute la alin. (1) determină încetarea dreptului de a furniza servicii media audiovizuale la cerere.