Comunicat cu privire la modul de reflectare a problemelor legate de alegeri după încheierea campaniei electorale

19.11.2009


envoyer l'article par mail title=

Consiliul Naţional al Audiovizualului reaminteşte că în ziua de sâmbătă 21 noiembrie 2009 ora 7.00 se încheie campania electorală pentru primul tur de scrutin al alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României.

După încheierea campaniei electorale pentru primul tur de scrutin şi până la ora închiderii urnelor de vot, radiodifuzorii nu mai pot difuza emisiuni electorale, astfel cum acestea sunt definite prin Decizia CNA nr. 853/2009.

Consiliul Naţional al Audiovizualului solicită respectarea dispoziţiilor Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Deciziei CNA nr. 853/2009 potrivit cărora „cu 48 de ore înainte de ziua votării (vineri şi sâmbătă) este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă”. De asemenea, reamintim că, potrivit prevederilor Deciziei CNA nr. 853/2009, cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la închiderea urnelor este interzisă difuzarea oricăror mesaje cu conţinut electoral, a emisiunilor şi spoturilor electorale, a prezentării de însemne electorale sau a altor forme de promovare electorală, precum şi invitarea în programe a candidaţilor şi a reprezentanţilor acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi, excepţie făcând situaţiile de acordare a dreptului la replică, în condiţiile prevăzute la art. 9 din decizie.

Reflectarea desfăşurării votării în cadrul programelor informative din ziua de 22 noiembrie nu se încadrează în categoria emisiunilor electorale şi este permisă în condiţiile neinfluenţării intenţiilor de vot ale electoratului. Având în vedere abaterile constatate la ultimele alegeri cu ocazia anunţării rezultatelor estimate prin exit poll, Consiliul atrage atenţia că, potrivit prevederilor legale, difuzarea acestora este permisă numai după ora 21, ora oficială de închidere a urnelor.

În perioada de după încheierea votării, 22 noiembrie ora 21.00, şi până la data la care Curtea Constituţională aduce la cunoştinţă publică numele candidaţilor şi ziua votării pentru turul doi de scrutin, este interzisă difuzarea emisiunilor specifice campaniei electorale, fiind aplicabile dispoziţiile generale ale Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Codului audiovizual adoptat prin Decizia CNA nr. 187/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în special cele în materia asigurării informării corecte şi a pluralismului.

Potrivit Legii nr. 370/2004, campania electorală pentru al doilea tur de scrutin începe de la data când s-a adus la cunoştinţă publică ziua votării. În termen de două zile de la deschiderea campaniei electorale, birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, împreună cu reprezentanţii serviciilor publice de radio şi televiziune şi cu participarea candidaţilor au obligaţia să stabilească orarul pentru desfăşurarea acesteia la serviciile publice de radio şi televiziune şi repartizarea timpilor de antenă.

Consiliul Naţional al Audiovizualului va continua monitorizarea reflectării campaniei electorale pe posturile de radio şi televiziune şi a programelor difuzate de acestea, atât după încheierea campaniei, cât şi în ziua votării, urmând a se întruni în ziua de 22 noiembrie în vederea analizării şi sancţionării oricăror abateri de la respectarea prevederilor legale.

Răsvan Popescu

Preşedinte