Comunicat EPRA : La Portorož a avut loc cea de a 35a reuniune EPRA

10.07.2012


envoyer l'article par mail title=
JPG - 40.2 ko

În perioada 30 mai - 1 iunie 2012, Agenţia pentru comunicare electronică şi poştă a Republicii Slovenia (APEK) a găzduit cea de-a 35 a reuniune EPRA.

Pe parcursul a două zile, circa 135 de reprezentanţi a 48 de autorităţi de reglementare din 45 de ţări şi teritorii, precum şi experţii invitaţi au luat pulsul reglementării audiovizuale în mass-media.

Reglementarea noilor media, o atenţie specială acordata serviciilor de video-la-cerere, viitorul comunicaţiilor audiovizuale comerciale şi de cooperare între autorităţile de reglementare de difuzare în Europa, au fost subiecte recurente în dezbatere.

Aviva Silver, şef de unitate al Programului MEDIA al Comisiei Europene, a tinut discursul subliniind importanţa strategică a producţiei şi distribuţiei operelor audiovizuale europene pentru serviciile mass-media audiovizuale la cerere sau pentru investiţii, fiind instrumentele cele mai potrivite pentru atingerea obiectivului de promovare a operelor europene.

Prima sesiune plenară a analizat domeniul de aplicare al Directivei serviciilor media audiovizuale (DSMAV), prin discursul ţinut de Thomas Schneider cu privire la modul în care Consiliul Europei a abordat schimbarea de paradigmă în reglementarea mass-media, în special prin Recomandarea legată de o noţiune nouă de mass-media. Apoi, Marc Janssen (CSA, Comunitatea franceză a Belgiei), şi Marcel Betzel, (Commissariaat voor de Media, Olanda) au prezentat documente recente de orientare elaborate de către respectivele autorităţi naţionale de reglementare, în scopul de a clarifica noul context de reglementare pentru furnizorii de servicii mass-media. Dr. Julia Hörnle (ATVOD - Marea Britanie) şi Claude Wolf (Consiliul programelor naţionale - Luxemburg) au ilustrat prin intermediul unor exemple de probleme cu care se confruntă autorităţile de reglementare atunci când evaluează funcţionarea practică a unor servicii concrete.

În timpul celei de-a doua sesiune plenara, Adam Smith (Grupul M) şi Ross Biggam (ACT) pun în lumină evoluţia pieţei şi evoluţia viitoare a comunicaţiilor audiovizuale comerciale într-un mediu conectat, în timp ce Tony Close (Ofcom, Marea Britanie), a evocat provocările şi viitorul rol de reglementare în acest peisaj în schimbare.

De asemenea, trei grupuri de lucru paralele au fost convocate pentru a discuta probleme legate de : jurisdicţia asupra radiodifuzorilor, mass-media locală şi comunitară şi de metodele de reglementare pentru programele de ştiri şi de actualităţi.

Recent înfiinţata Comisie Media Islandeză (Fjölmiðlanefnd) a devenit cel de-al 53-lea membru care a aderat la această platformă dedicată schimbului de informaţii şi de bune practici între autorităţile de reglementare şi de difuzare.

Următoarea reuniune EPRA va avea loc de la douăzeci şi opt la 30 noiembrie 2012 în Ierusalim, la invitaţia celei de-a doua Autorităţi pentru radio şi televiziune.

Secretariatul EPRA, 2 iunie