Comunicat

15.12.2009


envoyer l'article par mail title=

privind semnarea la Praga a Memorandumului de cooperare şi schimb de informaţii în domeniul serviciilor audiovizuale

În data de 10 decembrie a.c. Romania a semnat la Praga Memorandumul de Cooperare şi Schimb de Informaţii în domeniul serviciilor audiovizuale alături de alte cinci autorităţi de reglementare omoloage din : Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Serbia, Slovacia.

Membrii fondatori ai acestei colaborări sunt Consiliul Naţional al Audiovizualului (Romania) şi ORTT (Comisia Naţionala pentru Radio şi Televiziune din Ungaria), care au semnat un prim acord bilateral de cooperare încă din decembrie 2008. După cum se ştie, CNA a încheiat un protocol similar şi cu Consiliul Audiovizual din Macedonia şi urmează să semneze un altul cu Agenţia Natională de Radio şi Televiziune din Serbia anul viitor.

Obiectivele Memorandum-ului ce reflectă priorităţile comune, în lumina recent adoptatei Directive a Serviciilor Media Audiovizuale, sunt pe scurt următoarele :

1. Autorităţile noastre de reglementare vor stabili modalităţile de cooperare informală în scopul unei înţelegeri a cadrului legislativ specific în domeniul serviciilor de televiziune, precum şi în cel al publicităţii.

2. Autorităţile vor coopera în soluţionarea eventualelor plângeri referitoare la programele furnizate de radiodifuzori ce intră în jurisdicţia statelor semnatare ale Memorandum-ului.

3. S-a convenit să se ofere consultanţă în legătură cu legislaţia referitoare la reglementarea serviciilor de programe de televiziune, în special în legatură cu interpretările prevederilor legale, în lumina specificului şi a patrimoniului cultural naţional.

4. Memorandumul stabileşte o bază de cooperare ce poate servi ca punct de plecare pentru alte colaborări regionale, oferind o deschidere către orice state din regiune care doresc să i se alăture.

Răsvan Popescu

Preşedinte