12.06.2008

Întruniţi în şedinţă publică în data de 12.06.2008, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis următoarele sancţiuni :

• amendă în cuantum de 2500 de lei S.C. Deşteptarea S.A. pentru postul TV BACĂU care a încălcat prevederile art. 63 (1, 2), 65 (7) şi 67 (2) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi ale art. 42 (1, 2, 3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual referitoare la dreptul la propria imagine în următoarele emisiuni difuzate în perioada 02.05. – 26.05.2008 : „Deşteptarea de seara”, „Bacăul vorbeşte”, „Realitatea zilei”, „Ferma politică”, „Deşteptarea pe diagonală” ;
  • somaţie publică S.C. Deşteptarea S.A. pentru postul de radio ALFA Bacău care a încălcat prevederile art. 63 (1, 2) şi 67 (2) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi ale art. 42 (1, 2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual referitoare la dreptul la propria imagine în cadrul jurnalelor de ştiri difuzate în perioada 02.05. – 26.05.2008 ;
  • somaţie publică S.C. GALAXY S.R.L. pentru postul TELEVIZIUNEA GALAXY care, în cadrul emisiunii informative difuzate în ziua de vineri 30.05.2008, începând cu ora 20.00, a încălcat prevederile art. 71 (b, c) din Legea nr. 67/2004 referitoare la interzicerea, cu 48 de ore înainte de ziua votării, a invitării unor candidaţi în emisiuni audiovizuale precum şi la interzicerea oricăror comentarii privind campania electorală ;
  • somaţie publică S.C. Universul Dâmboviţean S.R.L. pentru postul Dâmboviţa TV care, în cadrul emisiunii „Studio electoral” difuzate în data de 06.06.2008, ora 19.15, a încălcat prevederile art. 69 (e) din Legea nr. 67/2004 referitoare la obligaţiile moderatorilor şi realizatorilor de emisiuni electorale ;
  • somaţie publică postului Realitatea TV pentru încălcarea în emisiunea „Deschide lumea” din data de 10.06.2008 a prevederilor art. 88 din Cod referitoare la obligaţia radiodifuzorilor de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română. Reporterul Laura Chiriac a pronunţat „şi-a pierdut conştiinţa” în loc de „şi-a pierdut cunoştiinţa”.

În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au admis contestaţia depusă de societatea Cargo Speed Sibiu, revocându-se decizia de sancţionare. Membrii Consiliului au respins solicitarea societăţii S.C. Robisim S.R.L. de anulare a sancţiunii.

Direcţia Comunicare, Afaceri Europene şi Proiecte