Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 11.09.2018

11.09.2018


envoyer l'article par mail title=

ÃŽntrunit în È™edință publică, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate È™i, constatând încălcări ale legislaÈ›iei audiovizualului, a decis să sancÈ›ioneze postul Realitatea TV cu amendă de 10.000 de lei, deoarece în emisiunea „Acasă la oamenii realității”, ediÈ›iile din 08 È™i 22.07.2018, nu au fost respectate dispoziÈ›iile art. 57 alin. (1) È™i nici cele ale art. 40 alin. (2) din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual.

De asemenea, analizând solicitările de modificare a licenÈ›elor audiovizuale, Consiliul a sancÈ›ionat cu câte o somaÈ›ie publică societățile R TV NEAMÈš SRL din Piatra NeamÈ› (Tele M NeamÈ›) È™i FRESH FM SRL Slobozia Fresh FM din Slobozia, Urziceni, TârgoviÅŸte È™i OlteniÅ£a pentru încălcarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora : „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele ÅŸi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) ÅŸi e)”.

CNA a decis să aplice câte o somație publică societăților REGAL SRL (Vâlcea 2 din Horezu) și PAGINA CIUDATULUI SRL (NCN din Cluj-Napoca), deoarece nu au ținut cont de prevederi ale art. 12 alin. (2) din Decizia CNA Nr. 277 / 2013.

În aceeași ședință, s-a aprobat solicitarea de licență audiovizuală prin satelit a societății CEE BROADCASTING C.O. SRL București pentru Jocky TV.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, text în vigoare începând cu data de 26.03.2017

Art. 40 (2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 57 - (1) Dreptul la replică va fi difuzat gratuit, fără comentarii ale radiodifuzorului, în termen de maximum 3 zile de la data aprobării cererii, în aceleaÅŸi condiÅ£ii în care drepturile sau interesele legitime ale persoanei au fost lezate : în cadrul aceluiaÅŸi interval orar, al aceleiaÅŸi emisiuni, în limitele aceleiaÅŸi durate ÅŸi cu precizarea emisiunii în care s-a produs lezarea.

Decizia CNA Nr. 277 / 2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori

Art. 12 (2) Titularul licenÅ£ei audiovizuale are obligaÅ£ia să solicite CNA eliberarea/modificarea deciziei de autorizare, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, în următoarele condiÅ£ii : a) în termen de maximum 60 de zile de la obÅ£inerea autorizaÅ£iei tehnice de funcÅ£ionare acordate de ANCOM, în cazul difuzării pe cale radioelectrică terestră ; b) cu cel puÅ£in 30 de zile înainte de data împlinirii termenului de retragere a licenÅ£ei prevăzut la art. 57 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului, în cazul difuzării prin reÅ£ele de comunicaÅ£ii electronice.