Decizie nr. 141 din 28 martie 2013 pentru modificarea și completarea Deciziei Consiliului Național al Audiovizualului nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual, cu completările ulterioare


envoyer l'article par mail title=

Publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 179 din data de 1 aprilie 2013.

Având în vedere dispoziţiile Directivei 2010/13/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 10 martie 2010 privind coordonarea anumitor dispoziţii stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale (Directiva serviciilor mass-media audiovizuale),

întrucât măsurile luate pentru protecția dezvoltării fizice, mentale și morale a minorilor trebuie să fie atent corelate cu dreptul fundamental la libertatea de expresie, astfel cum a fost stabilit în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene,

întrucât limitarea accesului minorilor doar la conținutul adecvat pentru vârsta lor presupune, pe de o parte, clasificarea conținutului în funcție de vârsta copilului și, pe de altă parte, sisteme tehnice de control parental eficiente și ușor de utilizat,

ţinând cont de faptul că sistemele de control parental puse la dispoziția abonaților în rețelele digitale de distribuție trebuie să asigure un nivel adecvat de protecție a minorilor,

în temeiul art. 10 alin. (3) lit. e), al art. 17 alin. (1) lit. d) şi al art. 39 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea decizie :

ART. I
Decizia Consiliului NaÅ£ional al Audiovizualului nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 174 din 11 martie 2011, cu completările ulterioare, se modifică È™i se completează după cum urmează :

1. După articolul 7 se introduce un nou articol, articolul 7^1, cu următorul cuprins :

„Art. 7^1 - (1) Știrile sau relatările referitoare la violenÈ›a din instituÅ£iile de învăţământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii ÅŸcolii ÅŸi cu acordul părinÅ£ilor ori al reprezentanÅ£ilor legali ai minorului ; face excepÅ£ie situaÅ£ia în care radiodifuzorul acÅ£ionează în interesul superior al minorului, fără să fie afectată imaginea publică a minorului sau dreptul acestuia la viaţă intimă, privată ÅŸi familială.
(2) Imaginile în care minorii sunt implicaÅ£i în acte de violență sau de natură implicit sau explicit sexuală, de orice natură, vor fi difuzate numai dacă :
a) reprezintă un interes public justificat ;
b) radiodifuzorul acÅ£ionează în interesul superior al minorilor, având acordul părinÅ£ilor sau al reprezentanÅ£ilor legali ai acestora ;
c) radiodifuzorul se asigură că nu este difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea minorilor implicaţi.
(3) Nu se va comunica adresa paginii de internet în care sunt postate asemenea imagini ÅŸi nici nu se va face trimitere la site-uri în care sunt comunicate astfel de adrese.”

2. La articolul 14, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins :

“(1^1) Orice emisiune de tip reality show, al cărei scenariu se bazează pe fapte sau situaÅ£ii reale din viaÅ£a unor persoane, conÅ£inând însă ÅŸi elemente de ficÅ£iune, se semnalează, la început ÅŸi la sfârÅŸit, precum ÅŸi la reluarea după pauze publicitare, prin menÅ£iunea “Acest program este o ficÅ£iune”, afiÅŸată lizibil, cu o dimensiune de minimum 30 de puncte în format SD, definiÅ£ie standard, respectiv 60 în format HD, înaltă definiÅ£ie, ÅŸi pentru o durată de minimum 10 secunde.”

3. Articolul 18 se modifică ÅŸi va avea următorul cuprins :

„Art. 18 - Nu pot fi difuzate în intervalul orar 06,00 – 23,00 producÅ£ii care prezintă :
a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat ;
b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ;
c) persoane în ipostaze degradante ;
d) lupte nereglementate de federaÅ£ii sportive naÅ£ionale sau internaÅ£ionale.”

4. La articolul 24, alineatul (1) se modifică ÅŸi va avea următorul cuprins :

„(1) Programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23,00 – 06,00 ÅŸi vor fi însoÅ£ite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă ; fac excepÈ›ie de la intervalul orar filmele artistice, serialele È™i cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22,00 – 06,00.”

5. La articolul 25, alineatul (1) se modifică ÅŸi va avea următorul cuprins :

„(1) Programele 18 se difuzează numai în intervalul orar 01,00 – 06,00 ÅŸi vor fi însoÅ£ite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 18 de culoare albă.”

6. Articolul 27 se modifică ÅŸi va avea următorul cuprins :

„Art. 27 - (1) Programele 18+ nu pot fi difuzate de către furnizori de servicii media audiovizuale aflaţi sub jurisdicţia României.
(2) Serviciile de programe 18+ ale radiodifuzorilor aflaÅ£i sub jurisdicÅ£ia statelor membre ale Uniunii Europene pot fi incluse în oferta distribuitorilor de servicii, dacă se respectă următoarele condiÈ›ii :
a) criptat È™i în cadrul unor pachete opÅ£ionale, special dedicate adulÅ£ilor, disponibile numai în intervalul orar 01,00 – 05,00, în cazul retransmisiei analogice ;
b) criptat și restricţionat prin intermediul unui sistem de control parental, în cazul retransmisiei digitale.
(3) Serviciile prevăzute la alin. (2) pot fi comercializate numai la solicitarea abonatului, în pachete care conţin exclusiv astfel de programe şi necondiţionat de achiziţia altor pachete de servicii.
(4) Pachetele de servicii care includ programe 18+ nu pot fi comercializate în condiţii mai avantajoase decât cele în care sunt comercializate pachetele de servicii care nu conţin astfel de programe.
(5) Sistemul de control parental prevăzut la alin. (2) lit. b) trebuie să asigure restricÈ›ionarea accesului la programele 18+, astfel :
a) accesul să fie posibil numai în baza unui cod personal, special dedicat restricÈ›ionării acestor programe, format din cel puÅ£in 4 cifre ; cifrele nu trebuie să fie vizibile pe ecran în momentul tastării ; la prima punere în funcÈ›iune a decodorului accesul la programele 18+ trebuie să fie iniÈ›ial blocat ;
b) accesul să fie reblocat în orice situaţie în care se modifică contextul vizionării, cum ar fi schimbarea programului, trecerea sistemului de recepţie în stare de veghe, schimbarea decodorului sau a cartelei de acces, după realimentarea cu tensiune.
(6) ÃŽn momentul punerii în funcÅ£iune a sistemului de recepÅ£ie, distribuitorul de servicii are obligaÅ£ia să stabilească, împreună cu abonatul, codul de acces prevăzut la alin. (5) lit. a) ; se recomandă evitarea stabilirii codului « 1234 » sau a unui cod format din aceeaÅŸi cifră.
(7) ÃŽn cadrul instrucÅ£iunilor de utilizare, distribuitorul de servicii trebuie să explice, în termeni simpli ÅŸi clari, modul de funcÅ£ionare a sistemului de control parental, necesitatea stabilirii codului de acces ÅŸi a păstrării confidenÅ£ialităţii acestuia.”

7. După articolul 27 se introduce un nou articol, articolul 27^1, cu următorul cuprins :

„Art. 27^1 - Programele audiovizuale clasificate „12” sau „15” pot fi difuzate în reluare în intervalul orar 06.00 – 20.00, numai dacă sunt editate pentru a respecta condiÈ›iile de difuzare a programelor accesibile tuturor categoriilor de public sau condiÈ›iile de difuzare a programelor AP, fiind clasificate ca atare.”

8. La articolul 29, alineatul (2) se modifică È™i va avea următorul cuprins :

„(2) ÃŽnainte de difuzarea unor imagini ÅŸocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoÅ£ional negativ care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceÅŸtia vor fi avertizaÅ£i verbal „AtenÅ£ie ! Imagini care pot afecta emoÅ£ional telespectatorii.”, menÈ›iune ce va fi È™i afiÅŸată, static ÅŸi lizibil ; radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violență în mod repetat în cadrul aceleiaÈ™i producÈ›ii audiovizuale.”

9. După articolul 75 se introduce un nou articol, articolul 75^1, cu următorul cuprins :

„Art. 75^1 - (1) Radiodifuzorii se vor asigura ca în relatările despre accidente să nu fie difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea victimelor, cu excepţia situaţiei în care există acordul acestora sau al familiei sau când prevalează un interes public justificat.
(2) ÃŽn cazul accidentelor, în special cele cu consecinÈ›e juridice, informaÈ›ia difuzată trebuie :
a) să fie obiectivă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă, în raport cu toate persoanele implicate în accident ;
b) să respecte principiul prezumÈ›iei de nevinovăție ;
c) să fie completă, urmărindu-se evoluÈ›ia demersului juridic.”

ART. II

Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

LAURA GEORGESCU

PREÅžEDINTE