Recomandare


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 24 septembrie 2013, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au analizat un amplu raport de monitorizare, ca urmare a sutelor de reclamaţii primite la CNA, în legătură cu modul în care a fost abordată, în emisiuni de ştiri şi de dezbatere, problema câinilor fără stăpân, temă intrată în atenţia opiniei publice în 2 septembrie, ziua morţii violente a copilului Ionuţ Anghel.

Consiliul a vizionat fragmente relevante din numeroase emisiuni difuzate de nouă posturi centrale de televiziune începând cu data tragediei. Totodată, membrii Consiliului au audiat punctele de vedere exprimate de reprezentanţii radiodifuzorilor monitorizaţi.

Întrucât acest subiect se află în continuare în atenţia opiniei publice, Consiliul Naţional al Audiovizualului recomandă radiodifuzorilor ca, în cazul abordării acestui subiect, dar şi a altora cu implicaţii majore care pot diviza publicul, să evite :
- difuzarea în mod repetat şi nejustificat a unor imagini violente sau cu un puternic impact emoţional negativ ;
- transmiterea în mod repetat a unor generice muzicale şi a unor înregistrări care pot afecta telespectatorii ;
- afişarea pe ecran a unor titluri care să contribuie la sporirea impactului emoţional generat oricum de subiectul prezentat.

De asemenea, prezentatorii de ştiri ar trebui să evite implicarea emoţională şi să prezinte în mod neutru, obiectiv şi echilibrat subiectele de acest gen.

Laura GEORGESCU

Preşedinte