Decizia nr. 965 din 11.11.2008

11.11.2008


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
cu sediul în Bucureşti, Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp A4, etaj 2,
camera 28, sector 1

pentru postul REALITATEA TV
Bucureşti,Piaţa Presei Libere, corp A1 şi Nod A1-A2, corp C2, mezanin

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 11 noiembrie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia monitorizare privind emisiunea informativă „Realitatea de la ora 10”, difuzată în ziua de 6 noiembrie 2008, de postul de televiziune Realitatea TV.

Postul REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.2/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0/20.07.2004).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 27 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.

În fapt, postul de televiziune REALITATEA TV a difuzat, în emisiunea informativă „Realitatea de la ora 10” din ziua de 6 noiembrie 2008, o ştire cu titlul „Ciocanul, armă în trafic”, care a avut următorul conţinut:

„Prezentatoare: În România, traficul îi scoate pe oameni din minţi: şoferii nu se mai înjură, se iau la bătaie şi atacă direct cu ciocanul. Un telespectator Realitatea TV a filmat scene incredibile pe un bulevard din Capitală. O altercaţie dintre un şofer şi un pieton era la un pas să se sfârşească tragic: conducătorul auto s-a înfuriat atât de tare, încât a început să lovească pe celălalt bărbat cu un ciocan. Este drept, nici pietonul nu a stat degeaba.

A fost derulat un material înregistrat – cu menţiunea Marius, Bucureşti- cu imagini în care doi bărbaţi se bat, după care unul dintre ei îl aleargă pe celălalt şi aruncă cu un ciocan după el.

Comentariu: Telespectatorul care a trimis imaginile a povestit cum s-a întâmplat incidentul: conducătorul auto nu i-a dat prioritate pietonului pe culoarea verde. Pietonul s-a enervat şi a ripostat: a lovit parbrizul şi portiera maşinii. În acel moment, şoferul şi-a pierdut minţile şi a început să-l lovească pe celălalt bărbat cu un ciocan. Apoi, a aruncat cu ciocanul după el. Reprezentanţii Poliţiei Capitalei spun că nu prea au ce face în astfel de situaţii.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a spus că în cauza prezentată, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.”

Pe parcursul zilei de 6 noiembrie, ştirea, ilustrată cu momentele bătăii în trafic, a fost difuzată în cadrul emisiunilor informative: Realitatea de la ora 11.00, Realitatea de la ora 12.00, Realitatea de la ora 13.00, Realitatea de la ora 14.00, Realitatea de la ora 16.00, Realitatea de la ora 18.00, Realitatea de la ora 21.00.

Membrii Consiliului au apreciat că difuzarea unei ştiri având ca subiect prezentarea detaliată a modului violent în care unii oameni înţeleg să rezolve diferitele neînţelegeri din trafic, fără avertizarea prealabilă a publicului, a fost de natură a afecta emoţional negativ publicul şi, în mod deosebit, copiii care, datorită orei de difuzare, au avut acces neîngrădit la vizionarea programului.

De asemenea, Consiliul a apreciat că, prezentarea repetată a scenelor de violenţă în ediţiile emisiunilor informative difuzate în intervalul orar 11:00-21:00, a depăşit cadrul unei ştiri care ar fi putut să contribuie la informarea telespectatorilor.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu somaţie publică.

În conformitate cu dispoziţiile art. 162 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. - pentru postul de televiziune REALITATEA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

,,Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul REALITATEA TV cu somaţie publică, întrucât în ediţiile emisiunilor informative ,,Realitatea", difuzate în ziua de 6 noiembrie 2008, în intervalul orar 10:00-21:00, a fost prezentată o ştire însoţită de imagini violente referitoare la un incident desfăşurat în trafic, în care un pieton era lovit cu un ciocan de către un şofer, fără ca publicul să fie avertizat în prealabil despre scenele de violenţă.

Conform dispoziţiilor art. 27 din Codul audiovizualului, avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.