Decizia nr. 86 din 16.02.2012

20.02.2012


envoyer l'article par mail title=

privind obligarea radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. de a difuza, în ziua de 17.02.2012, timp de 10 minute, între orele 19.00-19.10, numai textul deciziei de sancţionare emise de C.N.A.

S.C. ANTENA TV GROUP S.A. BUCUREŞTI, str. Gârlei nr. 1B, Clădirea Grivco Business Center, sector 1 CUI R 1599030

 pentru postul de televiziune ANTENA 1
 Şos. Bucureşti-Ploieşti, nr. 25-27, sector 1 BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 februarie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Un show păcătos”, ediţia din 13 - 14 februarie 2012, difuzată de postul ANTENA 1, emisiune în legătură cu care care Consiliul a fost sesizat cu peste 140 de reclamaţii.
 Postul de televiziune ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.3/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-1/14.06.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. a încălcat în mod grav dispoziţiile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi ale articolelor 30, 32 alin. (1, 2), 33 alin. (1), 34 alin. (1, 2), 35 şi 36 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor invocate :
 Legea audiovizualului
 art. 3 alin. (1) : Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Codul audiovizualului
 art. 30 : Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
 art. 32 alin. (1) : Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.
 alin. (2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată.
 art. 33 alin. (1) : Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei.
 art. 34 alin. (1) : Orice persoană are dreptul la propria imagine.
 (2) Este interzisă difuzarea imaginii sau vocii persoanei aflate într-un spaţiu privat, fără acordul scris al acesteia.
 art.35 - Este interzisă difuzarea convorbirilor ori a imaginilor înregistrate cu microfoane şi camere de luat vederi ascunse, cu excepţia situaţiei în care înregistrările astfel obţinute nu puteau fi realizate în condiţii normale, iar conţinutul lor prezintă un interes public justificat.
 art. 36 - Înregistrările audio şi/sau video destinate programelor de divertisment, inclusiv cele cu camera ascunsă, nu pot fi difuzate decât cu respectarea cumulativă a următoarelor condiţii :
 a) persoanele care au făcut obiectul filmării/înregistrării să îşi dea acordul scris pentru difuzare ;
 b) să nu provoace iritare sau suferinţă ori să nu pună persoana în situaţii înjositoare sau de risc.

Postul de televiziune ANTENA 1 difuzeză, de luni până joi, în direct, cu începere de la ora 23:00, emisiunea « Un show păcătos », prezentată de domnii Dan Capatos şi Mircea M. Stoian. Genul programului : Divertisment, cu semnul de avertizare 15.
 În ediţia din 13 -14 februarie 2012 a emisiunii, au participat, în studio, dl. Dan Constantin - redactor şef Jurnalul Naţional şi doamnele Liliana Levintza - Agenţia de Investigaţii Media, Daniela Crudu şi Mădălina Pamfile.
 Titlul afişat pe ecran, la începutul emisiunii, a fost următorul : « Super exclusivitate ! Un important demnitar a fost filmat în pielea goală ! Imagini în câteva momente ! »

În fapt, subiectul dezbătut pe parcursul acestei emisiuni a pornit de la o filmare în care fostul premier Emil Boc a fost surprins dezbrăcat într-un vestiar al unei săli de sport, filmare difuzată de radiodifuzor, însoţită de comentariile persoanelor prezente în studioul emisiunii sau care au intervenit telefonic.
 La începutul emisiunii, dl. Capatos a precizat : « Nu va fi o ediţie obişnuită pentru că v-am obişnuit cu multe zâmbete, deşi în momentul în care veţi vedea imaginile, sigur vă vor apărea aceste zâmbete în colţul gurii. Însă, considerăm noi toţi cei de-aici, în momentul în care am luat hotărârea să difuzăm aceste imagini, că siguranţa personală a unui demnitar de un asemenea rang este o chestiune de interes naţional, o chestiune care ar trebui să privească fiecare individ în parte, fiecare telespectator fidel al “Unui show păcătos” şi, în general, ar trebui să-l privească pe fiecare român, pentru că într-o situaţie ca cea pe care o veţi vedea în câteva momente, acel demnitar putea fi, nu filmat, ci poate înjunghiat, împuşcat, molestat de către cel care ... »

Aşadar, radiodifuzorul a încercat să găsească o justificare demersului jurnalistic care avea să urmeze în emisiune, fapt care demonstrează că, dintru început, acesta a realizat faptul că, pentru a putea difuza imaginile în discuţie în aşa fel încât prevederile legislaţiei audiovizuale să fie respectate, avea nevoie de un element esenţial, anume ca acestea să prezinte un interes public justificat.
 De aceea, la un moment dat, dl. Dan Capatos a precizat că nu-şi aduce aminte ca vreodată un demnitar atât de important să fie surprins în spaţiul pubic dezbrăcat în pielea goală. Moderatorul i-a întrebat apoi pe invitaţi dacă cunosc vreun caz asemănător. Pe parcursul emisiunii, care a durat 2 ore şi 15 minute, imaginile surprinse în vestiarul sălii de sport au fost afişate pe ecran splitat de 13 ori, însumând aproximativ 58 de minte, iar pe ecran întreg de 9 ori, însumând aproximativ 3 minute, interval de timp care, raportat la durata întregii emisiuni, echivalează cu jumătate din timpul integral de difuzare a acesteia.
 De altfel, după prima difuzare a înregistrării respective, prezentatorul emisiunii a spus : « Dan Capatos : Da. Nu am continuat pentru că deja intram într-o zonă extrem de intimă. Cred că este edificator. O să rog, Mirela, să dăm tot timpul, într-un off, aceste imagini. » Membrii Consiliului au constatat că ediţia din 13 - 14 februarie 2012 a emisiunii “Un show păcătos“ a fost de natură să prejudicieze în mod grav dreptul la viaţă privată, imagine, reputaţia şi demnitatea fostului premier Emil Boc, protejate de articolele 30 şi 34 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Chiar dacă scopul declarat al emisiunii a fost acela de a demonstra vulnerabilitatea demnitarilor români în faţa propriilor sisteme de protecţie ori lipsa de securitate a unui demnitar, difuzarea repetată a imaginilor cu dl. Boc surprins în vestiarul sălii de sport nu constituia o modalitate prin care postul ANTENA 1 să justifice un astfel de scop, care, în acest context, a tins să echivaleze cu un pretext şi nicidecum cu o temă de interes public.

Mai mult decât atât, parte din comentariile făcute de invitaţi în timpul emisiunii nu au avut ca subiect siguranţa personală a unui demnitar, în general, şi nici a d-lui Emil Boc, în particular - redăm din raportul de monitorizare :
 "Florin Călinescu : Mie mi se pare o simplă găinărie ... Adică, dacă ăsta care era cu aparatul de filmat, cu telefonul sau cu ochiul, poate îl avea în ochi, la un dinte ... sau era cu mare spioancă sau aşa ... Domnule, este o chestiune atât de ... Eu dacă aş fi, n-aş fi primit aşa ceva ... aş fi zis, bă, OK, hai să vedem ... nu, nu mi se pare o chestie foarte, foarte interesantă, Dane. Acuma o să spui că e o mare bombă pentru ultimii 20 de ani ... chiar repet, că înseamnă că erai copil atuncea cu ţigareta şi cu nu ştiu ce. Dacă ăsta avea coaie care a pus aparatul acolo...
 Dan Capatos : Mă rog, ouă !
 Florin Călinescu : Ca să fiu la temă.. Păi, nu, suntem după 12.
 Dan Capatos : E adevărat.
 Florin Călinescu : Deci, dacă avea coaie, îl striga ! Emile, Miluţ, Milică, Miluţ, Boc ...
 Liliana Levintza : Păi, da l-a strigat !
 Dan Capatos : Râzi puţin !
 Florin Călinescu : Instinctul îl făcea să se întoarcă, eee, atuncea intram într-o altă discuţie.
 Dan Capatos : Dacă vedeţi la un moment dat, filmul se termină cu un deget pus în faţa obiectivului, în momentul în care Emil Boc tinde să se întoarcă. Deci omul nu a vrut să fie descoperit ! Florin Călinescu : Poate cel cu aparatul deja se excitase atât de tare încât ...
 Mircea Stoian : Şi ăla nu era degetul !" (...)
 « Victor Ciutacu : Este o mizerie din punct de vedere uman ceea ce se întâmplă, iar lucrurile nici măcar nu sunt spectaculoase. Hai să o luăm, vorba lui domnul Cristoiu, mai nou fan al domnului Boc. Hai să îl analizăm pe domnul Boc ... Care sunt noutăţile ? E durdu, ştiam cu toţii treaba asta ? Ştiam ! Are ciucuraş, chiar dacă nu i se vede, are ciucuraş. Vai extraordinar, primul ministru al României are ciucuraş şi olecuţă durduliu ... »

Legea audiovizualului prevede la art. 3 alin. (1) că prin difuzarea serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
 Cu toate acestea, postul ANTENA 1 a difuzat ediţia din 13 - 14 februarie 2012 a emisiunii « Un show păcătos » cu încălcarea gravă a unor drepturi fundamentale ale omului, precum dreptul la imagine, demnitatea şi dreptul la viaţă privată. Membrii Consiliului au considerat că imaginile prezentate, în care un om politic se găsea într-o ipostază privată, în vestiarul unei săli de fitness, ca orice altă persoană particulară care frecventează un astfel de loc, nu prezenta un interes public justificat raportat la calitatea d-lui Boc de persoană publică. Modalitatea de prezentare a subiectului emisiunii a fost de natură a afecta grav imaginea domniei sale.

De asemenea, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul a încălcat grav, fără a exista un interes public justificat, un drept fundamental al omului, respectiv dreptul la viaţă privată, garantat de art. 26 din Constituţia României şi de legislaţia din domeniul audiovizualului, legislaţie armonizată cu cea europeană. Membrii Consiliului au considerat că emisiunea, în ansamblul ei, a fost difuzată cu încălcarea prevederilor art. 32 alin. (1) din Codul audiovizualului, prevederi potrivit cărora nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vieţii private.

La difuzarea emisiunii, radiodifuzorul nu a ţinut cont de un aspect esenţial, anume că imaginile în cauză nu aveau valoare informativă şi nu serveau interesul public, ci priveau exclusiv viaţa privată a d-lui Emil Boc.

Adunarea consultativă a Consiliului Europei a adoptat, la 23 ianuarie 1970, Rezoluţia 428 care a stabilit, în privinţa conceptului de viaţă privată, că : ‘’În limitele sale esenţiale, dreptul la respectarea vieţii private constă în posibilitatea persoanei de a-şi duce viaţa aşa cum doreşte, cu un minim de ingerinţe. Acest drept se referă la viaţa privată, la viaţa familială şi la aceea a căminului, la integritatea fizică şi morală, la onoare şi reputaţie, la faptul de a nu fi prezentat într-o lumină falsă, la nedivulgarea unor fapte inutile şi jenante, la publicarea fără autorizare a unor fotografii private, la protecţia împotriva spionajului şi a indiscreţiilor nejustificate sau inadmisibile, la protecţie împotriva utilizării abuzive a comunicaţiilor private, la protecţia împotriva informaţiilor confidenţiale comunicate sau primite de către un particular.« Consiliul a avut în vedere că dreptul la liberă exprimare nu este unul absolut şi că exercitarea acestui drept în cadrul emisiunii »Un show păcătos" din 13 - 14 februarie 2012 a fost făcută într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, ce a avut drept consecinţă prejudicierea imaginii fostului premier, ceea ce contravine dispoziţiilor art. 32 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni. Aceste opţiuni nu pot leza, însă, drepturile altor membri ai colectivităţii, aşa cum este şi dreptul la propria imagine.

De asemenea, alin. (2) a art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că exercitarea libertăţii de exprimare comportă îndatoriri şi responsabilităţi, putând fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege care constituie măsuri necesare într-o societate democratică pentru a garanta protecţia reputaţiei sau a drepturilor altora.

Curtea de la Strasbourg a statuat că exercitarea libertăţii de exprimare include obligaţii şi responsabilităţi, a căror întindere depinde de situaţie, iar garanţia oferită de art. 10 din Convenţie este subordonată condiţiei ca cei interesaţi să acţioneze cu bună credinţă, cu respectarea deontologiei jurnalistice (Radio France şi alţii c/Franţei ; Colombani şi alţii c/Franţei ; Bladet Tromsø şi Stensaas c/Norvegiei, Cumpănă şi Mazăre c/Romaniei ; Stângu şi Scutelnicu c/României).

Consiliul apreciază că libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, este temelia principiilor morale şi presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni în relaţiile cu ceilalţi membri ai colectivităţii, cu condiţia ca alţi membri ai societăţii să nu fie lezaţi.

Faţă de toate aceste aspecte, membrii Consiliului au propus şi au votat sancţiunea prevăzută de art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului, constând în obligarea radiodifuzorului de a difuza, timp de 10 minute, între orele 19.00-19.10, numai textul deciziei de sancţionare.

Sancţiunea a fost aplicată cu respectarea condiţiei prevăzute de art. 95 alin. (2) lit. a) din Legea audiovizualului, condiţie potrivit căreia aceasta putea fi aplicată numai gradual şi, numai după ce, în prealabil, radiodifuzorul a mai fost amendat de cel puţin două ori.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că această condiţie este îndeplinită şi au ţinut cont de faptul că, până la această dată, radiodifuzorul a fost sancţionat în mod repetat pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la demnitatea umană, dreptul la imagine şi viaţă privată.

În conformitate cu dispoziţiile alin. (2) al art. 95ˆ2 din Legea audiovizualului, o eventuală contestaţie nu suspendă de drept sancţiunea. Constatând că au fost îndeplinite condiţiile legale prevăzute de dispoziţiile art. 15 din Legea audiovizualului,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.3/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-1/14.06.1994) pentru postul de televiziune ANTENA 1 se sancţionează cu obligaţia de a difuza, în ziua de 17 februarie 2012, timp de 10 minute, sonor şi vizual, în intervalul orar 19.00 - 19.10, numai textul deciziei de sancţionare, pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi ale articolelor 30, 32 alin. (1, 2), 33 alin. (1), 34 alin. (1, 2), 35 şi 36 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Art. 2 : Potrivit dispoziţiilor art. 95ˆ2 alin. (1) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată la secţia de contencios administrativ a curţii de apel.
 Art. 3 : În conformitate cu dispoziţiile art. 93ˆ1 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a difuza, în ziua de 17 februarie 2012, timp de 10 minute, sonor şi vizual, în intervalul orar 19.00-19.10, următorul text :

“Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 1 cu obligaţia de a difuza, timp de 10 minute, în intervalul orar 19.00-19.10, următorul text :

Postul de televiziune Antena 1 a încălcat grav dreptul la viaţă privată, onoare şi reputaţie, precum şi dreptul la propria imagine ale d-lui Emil Boc, în cadrul ediţiei din 13 februarie 2012 a emisiunii „Un show păcătos”. Pe parcursul emisiunii, au fost difuzate imagini explicite în care fostul premier apărea dezbrăcat în spaţiul privat al vestiarului unei săli de sport. Aceste imagini care reprezintă o gravă încălcare a dreptului la viaţă privată au fost derulate în mod repetat pe parcursul întregii emisiuni.

Simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată. Sunt considerate a fi de interes public justificat problemele care influenţează societatea, precum prevenirea sau probarea săvârşirii unei fapte cu incidenţă penală, protejarea sănătăţii sau siguranţei publice ori semnalarea unor afirmaţii înşelătoare sau a unor cazuri de incompetenţă care afectează publicul. Niciuna dintre aceste teme nu a justificat grava imixtiune în viaţa privată. Niciun drept conferit prin lege unui post de televiziune nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de buna-credinţă a persoanelor. Pe de altă parte, conform aceleiaşi legislaţii, difuzarea imaginii unei persoane aflate într-un spaţiu privat este interzisă dacă nu există acordul scris al acesteia. Aceste obligaţii trebuie respectate de către televiziuni, indiferent de natura emisiunii şi ora la care se difuzează.

Toate aceste prevederi legale au fost încălcate de către postul de televiziune Antena 1, motiv pentru care Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis în unanimitate aplicarea sancţiunii celei mai grave în succesiunea prevăzută de lege, adică obligarea Antenei 1 să difuzeze timp de 10 minute numai textul deciziei de sancţionare. CNA a hotărât să aplice această sancţiune mai aspră şi nu amenda maximă de 200.000 de lei, având în vedere faptul că postul de televiziune Antena 1 a încălcat, în mai multe rânduri, prevederile legale privind dreptul la viaţă privată, demnitate, onoare şi reputaţie, precum şi dreptul la imagine."