Decizia nr. 856 din 29.09.2009

29.09.2009


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.,
cu sediul în BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1 Corp A4, etaj 2, camera 28, sector 1

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, corp A1 şi Nod A1-A2, corp C2, mezanin BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 29 septembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor nr. 12804/07.09.2009 şi nr. 13057/14.09.2009, cu privire la ediţiile emisiunii „Tănase şi Dinescu”, difuzate în zilele de 28 august şi 11 septembrie 2009, de postul REALITATEA TV.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 30.2/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 şi de reautorizare nr. 447.1-1/17.02.2005).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării imaginilor înregistrate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 42 alin. (4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios.

În fapt, postul de televiziune REALITATEA TV a difuzat în ziua de 28 august 2009, în intervalul orar 22.00-22.53, emisiunea „Tănase şi Dinescu”, moderată de dl. Stelian Tănase, la care a participat, în calitatea sa de invitat permanent, dl. Mircea Dinescu.

Unul dintre subiectele comentate în cadrul emisiunii a vizat şi întâlnirea preşedintelui Băsescu cu profesorii, în care acesta le-ar fi spus să nu mai insiste pe seama creşterilor salariale. În cadrul comentariului, invitatul emisiunii a folosit un limbaj injurios şi vulgar, inadecvat unui program audiovizual.

Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare:

Mircea Dinescu: „Păi iartă-mă! În clipa în care un şef de stat spune lucrul ăsta, mie mi se pare că-i un semnal pentru toţi oamenii de afaceri din România sau pentru alţii din afară, să vină în România pe ideea că se va face pilaf leul românesc, investiţii în valută, România e-n căcat şi ăsta care-o spune este chiar responsabilul wc-ului de la Gara de Nord. Dar el nu e responsabil la wc-ul de la Gara de Nord, ci este Preşedintele României. (...)
Mircea Dinescu: „Păi du-te dracu! De ce stai acolo? Du-te că poate vine unu care spune: „Am o soluţie şi...”. (...).
Mircea Dinescu: „Şi-n clipa-n care Băsescu anunţă că peste trei luni leul se va duce şi mai în căcat, păi eu voi plăti şi mai mult.”.
Stelian Tănase: „Cine-i vinovat de încurcătura asta?”
(...)

La un moment dat, moderatorul emisiunii a luat în discuţie o declaraţie făcută de un deputat PD-L care a propus o lege prin care politicienii, candidaţi la alegeri, care promit ceva şi nu se ţin de cuvânt, să fie pedepsiţi.

Cităm din raportul de monitorizare, reacţia invitatului la cele afirmate de moderator:

„... După trei-patru ani vine şi spune: „Băi tâmpiţilor! Ce, vreţi salarii mai mari? Oricum, vor fi de căcat peste ..., moment în care dl. Stelian Tănase a râs, în loc să aibă o reacţie de stopare a unui astfel de limbaj.

În aceleaşi circumstanţe, invitatul emisiunii a folosit un limbaj injurios şi vulgar şi la adresa d-nei Elena Udrea, despre care a afirmat: „... Bă! Cum s-a scărpinat madam Udrea-n cur, toată România se uită ca...”.

La afirmaţia moderatorului potrivit căreia d-na Udrea era pe plajă cu salvamarii, dl. Mircea Dinescu a spus: „Era ridicolă. O chestie d-asta erau băieţii d-ăia vânjoşi şi, înţelegi, aşa... Şi madam’ Udrea cu fluieru-n gură: „Hai băieţi!” Băi, ce dracu? „Este... E-o schizofrenie, totuşi. Şi televiziunile! Băi, suntem într-o ţară cu mari probleme sociale, cu şomaj, cu ... Anunţă Preşedintele că vom trăi mai prost peste două luni de zile... Du-te dracu’ cu fluierul doamnei Udrea!...”. (...).
Mircea Dinescu: „Pliseţkaia. E ca Maia Pliseţkaia a politicii româneşti, baletează, şi-arată ţâţele, dă din şolduri şi toţi tâmpiţii-n jur, inclusiv jurnalişti, inclusiv...”.

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrarea emisiunii, membrii Consiliului au constatat că realizatorul nu a respectat obligaţia legală instituită în sarcina sa, de a interveni pentru a stopa derapajul verbal al invitatului.

O astfel de atitudine contravine prevederilor art. 42 alin. (4) din Codul audiovizualului, care prevede că realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios.

Exercitarea dreptului la liberă exprimare este garantat atât de Legea fundamentală a ţării, cât şi de normele de drept internaţionale, care asigură tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta conform propriilor opţiuni în relaţiile cu ceilalţi membri ai colectivităţii, însă valorificarea acestui drept comportă obligaţii şi responsabilităţi din partea celor care-l exercită.

Membrii Consiliului consideră că prin conduita adoptată, dl. Stelian Tănase, în calitate de moderator, a permis desfăşurarea emisiunii în afara cadrului legal.

Pentru o asemenea atitudine pasivă, care încurajează manifestări contrare principiilor unei societăţi democratice, radiodifuzorul a mai fost sancţionat, în anul 2009, pentru aceleaşi fapte, cu o somaţie şi trei amenzi.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu somaţie publică.

În conformitate cu dispoziţiile art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul de televiziune REALITATEA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei CNA nr. 52/2003, S.C. REALITATEA MEDIA S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul REALITATEA TV cu somaţie publică, întrucât, în emisiunea „Tănase şi Dinescu”, difuzată în 28 august 2009, invitatul emisiunii a utilizat un limbaj vulgar, iar moderatorul nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a nu permite acestuia folosirea unui astfel de limbaj.

O astfel de atitudine contravine prevederilor art. 42 din Codul audiovizualului, care prevede că realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.