Decizia nr. 82 din 14.02.2013

14.02.2013


Trimiteteţi articolul prin email title=

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 14 februarie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la spotul publicitar pentru suplimentul alimentar „Daitab”, spot difuzat de postul Radio Zu în data de 11.02.2013, la ora 10:53.

Potrivit raportului de monitorizare, conţinutul spotului difuzat de postul Radio ZU are următorul conţinut:

Prea multă dulceaţă? Prea mult sirop? Foloseşte „Daitab” de la Ayurmed. „Daitab” susţine funcţionarea pancreasului, regularizează secreţia de insulină, menţine glicemia în limite normale şi nu numai. În plus „Daitab” este util în prevenirea complicaţiilor diabetului zaharat de tip I şi II. Află mai multe pe w w w.ayurmed.ro, „Daitab” este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie prospectul.

În urma audierii spotului şi a analizării raportului de monitorizare, Consiliul a constatat că acesta încalcă prevederile art. 128 lit. f) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate:

ART. 128
Este interzisă menţionarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicaţii terapeutice referitoare la boli precum:
f) diabet şi alte boli metabolice.

Membrii Consiliului au considerat că prin menţiuni precum „susţine funcţionarea pancreasului, regularizează secreţia de insulină, menţine glicemia în limite normale şi nu numai. În plus „Daitab” este util în prevenirea complicaţiilor diabetului zaharat de tip I şi II.“, spotul încalcă dispoziţiile art. 128 din Codul audiovizualului, dispoziţii potrivit cărora este interzisă menţionarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicaţii terapeutice referitoare la diabet şi alte boli metabolice.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune intrarea de îndată în legalitate în privinţa spotului publicitar pentru produsul Daitab difuzat de postul Radio ZU, sau de alte posturi de radio, în sensul ca acesta să respecte condiţiile specifice care interzic menţionarea în publicitate a unor indicaţii terapeutice precum diabetul şi alte boli.