Decizia nr. 818 din 10.09.2009

10.09.2009


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. PRO TV S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, bd. Pache Protopopescu nr. 109 et. 1, sector 2, CUI: 2835636

pentru postul de radio PRO FM

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 10 septembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Vara lu’ Sara”, difuzată în perioada 16-23.07.2009 de postul de radio PRO FM.

Postul de radio PRO FM aparţine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. R 025.2/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 057.0/27.09.1994 şi reautorizare nr. 057.0-2/27.09.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 21^1 alin. (1) lit. b) din Decizia C.N.A. nr. 604/2009 pentru modificarea şi completarea Deciziei nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

Conform prevederilor art. 21^1 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului, producţiile audiovizuale care prezintă, în mod repetat, scene de sex sau cu conotaţie sexuală, limbaj obscen pot fi difuzate numai în intervalul orar 23.00 - 6.00.

În fapt, postul PRO FM a transmis în perioada 16-23.07.2009, în intervalul orar 08.00-10.00, emisiunea matinală “Vara lu’ Sara”, prezentată de domnii Claudiu Sara şi George Vintilă. În cadrul acestei emisiuni, a fost organizat un concurs în urma căruia o fată cu vârsta de peste 18 ani urma să-şi petreacă vacanţa la Mallorca împreună cu DJ-ul PRO FM, domnul Claudiu Sara.

Selecţia tinerei urma să se facă în funcţie de răspunsurile date de aceasta cu ocazia unei convorbiri telefonice pe care o avea cu DJ-ul. Astfel, în cadrul concursului, în fiecare emisiune, două concurente dintre cele care s-au înscris în concurs cu o poză „grăitoare”, astfel cum a fost menţionat pe site-ul emisiunii, au fost contactate telefonic şi supuse unor întrebări, în direct, în emisiune.

Întrebările adresate concurentelor care au fost sunate în zilele de 16, 20, 21 şi 23 iulie 2009, precum şi discuţiile purtate de moderatori cu acestea au conţinut, cu preponderenţă, subiecte pe teme sexuale şi vizau curiozităţi legate de comportamentul în timpul actului sexual, sexul oral în relaţia cu prietenul, vibratoare (dimensiuni, frecvenţa în folosirea lor).

Redăm din raportul de monitorizare:“ 16.07.2009, emisiunea „Vara lu’ Sara”ora 09:33

Claudiu Sara: Eşti trezită, eşti în regulă, putem să sărim pe tine? (...)
G.Vintilă: Şi foloseşti vibratorul! îţi spun eu! Uite ce scrie aicea, cele trei lucruri pe care le-ai lua cu tine pe insula pustie: I pod, vibrator şi ţigări…
C.Sara: Se pare că ai şi un prieten bun în vibratorul tău (...)
Concurenta: Da, dar nu-l folosesc regulat!
C.Sara: Nu-l foloseşti... De câte ori pe săptămână aveţi relaţii? (...)
C.Sara: ...Bun, spune-mi ce dimensiuni are?
Concurenta: Ce dimensiuni are vibratorul?
C.Sara: Da! Asta ca să ştim şi ceva despre tine!
Concurenta: Nu am stat să-l măsor, dar e mare! ...

• 20.07.2009, emisiunea „Vara lu’ Sara”, ora 09:37

Claudiu Sara: Ţi-a făcut fostul sau foştii iubiţi vreo surpriză neplăcută în pat? De orice gen! (...)
Dar, spune-mi, s-a întâmplat ca vreunul din foştii iubiţi să-ţi zică, în pat, mamă, cât de fierbinte eşti, cât de tare eşti, cât de minunată eşti! (...)
Sara: Am înţeles! Tu, în timpul actelor sexuale, că presupun că ai avut mai multe, nu...?
Concurenta: Am avut!
C.Sara: Ce discurs ai?
Concurenta, nedumerită: Cum adică?
C.Sara: Adică ce discurs ai? El zicea de exemplu, „O, Doamne!”... Tu, ce cuvinte foloseşti?
Concurenta: Nu ştiu, cam greu să descriu acuma ceva ce se întâmplă într-un moment în care eşti oarecum aşa... (...)
C.Sara: Spune-mi, ai o schemă patentată, o figură pe care o foloseşti în timpul actului sexual?
Concurenta: Adică una pe care aş folosi-o mai des?
C.Sara: Da, în care te-ai specializat, pe care o preferi şi după care băieţii zic: „Mamă, Dumnezeule!! N-am mai văzut aşa ceva!…mai fă-mi odată!” Ia, s-auzim! (…) Ai o schemă în care te-ai specializat, ca să înţelegem!
Concurenta: Nu, n-am nicio schemă!
G.Vintilă: Dar o schemă cu care te-ai lansat? De exemplu, prima ta experienţă sexuală o mai ţii minte? Trebuie să fi fost acolo un moment penibil…(...) Ai avut aventuri de o noapte, de o oră, de?...
Concurenta: Nu!
C.Sara: Niciodată! Câţi parteneri sexuali ai avut până acum, pe final, ultima întrebare!
Concurenta, surprinsă: Vai, dar ce întrebare! (…)

• 21.07.2009, emisiunea „Vara lu’ Sara”, ora 09:17

Claudiu Sara: Acum o să avem un set de întrebări indiscrete legate de viaţa ei sentimentală, sexuală, orice vrem! (...) Spune-ne o chestie cu care l-ai surprins în pat! L-ai bătut cu telul, cu cravaşa, cu biciul?...cu un creion, o chestie, ceva! (...)Spune-mi care este cea mai lungă partidă de sex pe care ai experimentat-o cu cineva? (...) De la câţi cm în sus te declari mulţumită de viaţă? (...) Câte aventuri de o noapte ai avut? (...)

• 23.07.2009, emisiunea „Vara lu’ Sara”, ora 09:13

Claudiu Sara: Eşti dispusă, de exemplu, să faci pentru iubitul tău în pat absolut orice, sau ai anumite reţineri? (…) Vis-à-vis de ce ai reţineri?, suntem curioşi...
Concurenta: Eu am jurat că niciodată nu am să fac sex oral! Ok?
C.Sara: Niciodată n-ai să faci sex oral? Ai jurat? Eu cred că o să rămâi nemăritată!
Concurenta: Nu n-am încercat dar, pe viitor nu se ştie! (...)
G.Vintilă: Nu, cred că nu, dar trebuie să fii conştientă de faptul că a devenit o chestie mult mai comună decât era şi că standardele alea dinainte de ’89 se cam dau uitării, acum.
Concurenta: Ştiu şi asta...
G.Vintilă: Şi poate, poate, descoperi la un moment dat că nu e o chestie care-ţi displace atât de mult! Dă-ţi o şansă, totuşi!
C.Sara: Am devenit şi consilieri sexuali uşor, uşor, aici...
G.Vintilă: Hai să dăm drumu’ la „Vara lu’ Sara”, seara, după ora 10. Seara după 12, aşa...
C.Sara: Am putea, liniştiţi, să facem o emisiune d-asta, draga mea, mai spune-ne –à propos de chestii intime– ce-ţi place cel mai mult în pat, ce te face cea mai fericită în pat şi ce te excită cel mai tare?... Ce te excită cel mai tare? Adică, îţi place, pur şi simplu, să faci sex? îţi place ca iubitul tău să... se ocupe de tine?
Concurenta: Da, mă, sexul e normal...
C.Sara: Sexul normal îţi place... Şi-ţi place să faci sex... Cât de mult, pe o scală de la 1 la 10? Cât de mult? (...) Încă o întrebare mai am pentru tine, deţii un vibrator?”

Audiind înregistrările emisiunilor matinale “Vara lu’ Sara” din perioada 16-23 iulie 2009, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat normele legale referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, întrucât aceste ediţii au avut un conţinut obscen, cu conotaţii sexuale şi au fost difuzate într-un interval orar accesibil copiilor, fapt de natură a prejudicia dezvoltarea psihică şi morală a acestora.

Toţi radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor, iar difuzarea emisiunilor cu un asemenea conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât interesul superior al copilului să nu fie prejudiciat.

În scopul asigurării protecţiei copiilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor. Astfel, difuzarea acestor programe se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

În funcţie de conţinutul programului audiovizual pe care îl transmite, radiodifuzorii trebuie să ţină cont de intervalul orar de difuzare, ca măsură de protecţie a minorilor, astfel încât programele ascultate sau vizionate în familie, sau numai de către copii, să nu afecteze dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora.

Codul audiovizualului prevede că emisiunile în care se foloseşte, în mod repetat, limbaj obscen, cu conotaţii sexuale pot fi difuzate numai în intervalul orar 23.00 - 6.00.

Or, emisiunea ,,Vara lu’ Sara’’ a fost una matinală, aceasta fiind difuzată în intervalul orar 08.00 - 10.00, interval orar accesibil tuturor categoriilor de public, inclusiv copiilor, iar conţinutul ediţiilor menţionate a fost de natură a aduce atingere interesului superior al copilului.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului a constatat că difuzarea acestor emisiuni, cu un astfel de conţinut, s-a făcut cu încălcarea principiului asigurării protecţiei copiilor în cadrul programelor audiovizuale.

Faţă de aceste aspecte, ţinând cont că radiodifuzorul a fost sancţionat anterior cu somaţie publică pentru încălcarea normelor privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, aspect care demonstrează că sancţiunea nu şi-a îndeplinit scopul preventiv, radiodifuzorul ignorând în continuare aceste dispoziţii, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 21^1 alin. (1) lit. b) din Decizia CNA nr. 604/2009 pentru modificarea şi completarea Deciziei nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2), ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Codul audiovizualului, Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Articol unic: Radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A., având licenţa audiovizuală nr. R 025.2/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 057.0/27.09.1994 şi reautorizare nr. 057.0-2/27.09.1994, pentru postul de radio PRO FM, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 21^1 alin. (1) lit. b) din Decizia C.N.A. nr. 604/2009 pentru modificarea şi completarea Deciziei nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. PRO TV S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, bd. Pache Protopopescu nr. 109 et. 1, sector 2, CUI: 2835636

pentru postul de radio PRO FM

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 818/10.09.2009 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

“Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio PRO FM cu amendă în cuantum de 5.000 lei, întrucât ediţiile emisiunii “Vara lu’ Sara”, transmise în perioada 16 - 23 iulie 2009, au fost încadrate greşit şi difuzate în intervale orare necorespunzătoare în raport de subiectele sexuale abordate şi de limbajul obscen folosit, fapte ce încalcă normele privind protecţia copiilor în cadrul programelor audiovizuale.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.