Decizia nr. 79 din 07.02.2008

07.02.2008


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind somarea S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L.,
cu sediul în Bucureşti, Bd. Hristo Botev nr. 23, sector 3
Tel.: 318.64.16
Fax: 318.64.12, 318.64.11

pentru postul OTV
Bd. Magheru nr. 28-30 et. 6, sector 1, Bucureşti

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 7 februarie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia monitorizare, cu privire la emisiunea „Adevăratele ştiri” difuzată în data de 6 februarie 2008 , de către postul de televiziune OTV.

Postul de televiziune OTV aparţine S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. nu a respectat dispoziţiile art. 155 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit dispoziţiilor invocate, publicitatea politică este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

În fapt, în data de 6 februarie 2008, în cadrul rubricii sportive a emisiunii „Adevăratele ştiri” de la ora 16.00, postul OTV a difuzat un reportaj dedicat aniversării a 5 ani de când domnul George Becali a devenit patronul clubului de fotbal „STEAUA”.

În partea superioară a ecranului a fost afişat textul: „LA MULŢI ANI PATROANE !”, iar comentariul din off a fost însoţit de imagini ale domnului George Becali în diverse ipostaze. Astfel, au fost prezentate imagini şi fotografii ale domnului George Becali: în prim-plan, având o ţinută degajată, alături de o cruce, citind la birou şi având o icoană pe perete.

Redăm din raportul de monitorizare:

„Astăzi se-mplinesc cinci ani de când Gigi Becali a devenit patronul celui mai titrat club de fotbal din România, „Steaua Bucureşti”. Un personaj efervescent şi plăcut, Gigi a ştiut întotdeauna să întoarcă tot răul spre bine.”

Vizionând înregistrarea emisiunii ,,Adevăratele ştiri’’, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a făcut publicitate politică, în afara campaniei electorale, prin promovarea omului politic George Becali, preşedintele Partidului Noua Generaţie.

Membrii Consiliului apreciază că, prin insistenţa nejustificată de a difuza într-o emisiune, dedicată exclusiv ştirilor sportive, comentarii privind viaţa personală a domnului George Becali şi imagini prezentându-l pe acesta în diferite ipostaze, radiodifuzorul a transformat o serie de informaţii privind viaţa privată a acestuia în publicitate politică. Ori, legislaţia din domeniul audiovizualului permite difuzarea publicităţii politice numai în timpul campaniei electorale, asigurându-se în acest mod un climat politic corect pentru toate partidele politice.

Având în vedere aceste argumente, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 155 alin. (2) din Codul audiovizualului, potrivit cărora publicitatea politică se poate difuza numai în perioada campaniei electorale.

Având în vedere aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Codul audiovizualului şi ale dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (2) şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. pentru postul de televiziune OTV şi dispune intrarea de îndată în legalitate, în sensul respectării dispoziţiilor din domeniul audiovizualului referitoare la regimul difuzării publicităţii.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune OTV cu somaţie publică, întrucât în cadrul ediţiei din 6 februarie 2008 a emisiunii „Adevăratele Ştiri”, a făcut publicitate unui om politic, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 155 alin. (2) din Codul audiovizualului, dispoziţii potrivit cărora publicitatea politică este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.