Decizia nr. 681 din 27.09.2012

02.10.2012


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TELECAV S.R.L.
 S.C. TELECAV S.R.L. Str. 22 Decembrie nr. 8 Loc. CAVNIC Jud. MaramureÅŸ

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 27 septembrie 2012, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul InspecÅ£ie cu privire la reÅ£eaua de comunicaÅ£ii electronice din localitatea Cavnic, judeÅ£ul MaramureÅŸ, reÅ£ea aparÅ£inând S.C. TELECAV S.R.L. Distribuitorul de servicii S.C. TELECAV S.R.L. deÅ£ine avizul de retransmisie nr. A 6617/29.05.2007, Anexa din data de 29.05.2007, pentru localitatea Cavnic, judeÅ£ul MaramureÅŸ.
 Analizând raportul prezentat de Serviciul InspecÅ£ie, membrii Consiliului au constatat că distribuitorul de servicii S.C. TELECAV S.R.L. a încălcat prevederile art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, întrucât a retransmis servicii de programe fără a fi înscrise în oferta de servicii ÅŸi fără a solicita acordul Consiliului înainte de modificarea structurii acesteia, iar alte programe, deÅŸi înscrise în oferta de servicii aprobată de Consiliu, nu erau retransmise.
 Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.
 Oferta de servicii de programe pentru care distribuitorul S.C. TELECAV S.R.L. a obÅ£inut aprobarea Consiliului la data 29.05.2007 cuprinde 36 de programe.
 ÃŽn urma controlului efectuat de inspectorul teritorial al C.N.A. în data de 10.08.2012, în localitatea Cavnic, judeÅ£ul MaramureÅŸ, s-a constatat că în această reÅ£ea de comunicaÅ£ii electronice aparÅ£inând distribuitorului de servicii S.C. TELECAV S.R.L. se retransmiteau în plus, faţă de oferta de servicii aprobată de Consiliu, următoarele programe : TELECAV (program tip videotext), RTL KLUB, DISCOVERY CHANNEL, SPORT.RO, EUROSPORT, TV2, MINIMAX, NATIONAL GEOGRAPHIC, CREDO TV, PRO TV INTERNATIONAL, DOLCESPORT 1, EUROSPORT 2, AXN SCIFI, FILM BOX, AXN, FILM+, MUZSIKA TV, COOL TV ÅŸi DISNEY CHANNEL. Programele TVR INTERNAÅ¢IONAL, DDTV, TARAF TV ÅŸi HALOZAT TV, deÅŸi înscrise în oferta de servicii aprobată de Consiliu, nu erau retransmise în această reÅ£ea.
 De asemenea, membrii Consiliului au constatat că distribuitorul de servicii S.C. TELECAV S.R.L. a încălcat ÅŸi prevederilor art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, întrucât nu a inclus în ofertă ÅŸi nu retransmite programelor TVR CLUJ ÅŸi TV5, în localitatea Cavnic, judeÅ£ul MaramureÅŸ.

Potrivit art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului, distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice au obligaţia de a include în oferta lor şi de a retransmite serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România (aşa cum este programul TVR CLUJ), precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte (aşa cum este programul TV 5).
 ÃŽn baza aceluiaÅŸi raport prezentat de Serviciul InspecÅ£ie, membrii Consiliului au constatat că distribuitorul de servicii S.C. TELECAV S.R.L. a încălcat ÅŸi prevederile art. 50 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 58 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, întrucât difuzează programul TELECAV (program tip videotext), fără ca distribuitorul de servicii să deÅ£ină licenţă audiovizuală analogică ÅŸi, după caz, licenţă de emisie, precum ÅŸi decizie de autorizare audiovizuală, documente legale ÅŸi absolut obligatorii în virtutea cărora societatea ar fi avut dreptul să difuzeze acest program. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 50 alin. (1) din Legea audiovizualului, furnizarea unui serviciu de programe în sistem analogic de un radiodifuzor aflat în jurisdicÅ£ia României se poate face numai în baza licenÅ£ei audiovizuale analogice ÅŸi, după caz, a licenÅ£ei de emisie. Conform prevederilor art. 58 alin. (1) din acelaÅŸi act normativ, difuzarea serviciului de programe poate începe după obÅ£inerea deciziei de autorizare audiovizuală.
 Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancÅ£ionarea cu somaÅ£ie publică a distribuitorului de servicii. ÃŽn cazul în care distribuitorul de servicii nu va respecta dispoziÅ£iile prezentei decizii, Consiliul va aplica sancÅ£iunea prevăzută la art. 90 alin. (2) din Legea audiovizualului, respectiv amenda, al cărei cuantum minim este de 10.000 lei. ÃŽn temeiul dispoziÅ£iilor art. 90 alin. (1) lit. j) ÅŸi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaÅŸi lege, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1 : Distribuitorul de servicii S.C. TELECAV S.R.L. (avizul de retransmisie nr. A 6617/29.05.2007, Anexa din data de 29.05.2007, pentru localitatea Cavnic, judeÅ£ul MaramureÅŸ) se sancÅ£ionează cu somaÅ£ie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 50 alin. (1) coroborate cu art. 58 alin. (1), ale art. 74 alin. (3) ÅŸi ale art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Art. 2 : ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3 : ÃŽn temeiul dispoziÅ£iilor Deciziei C.N.A. nr. 36/2008, distribuitorul de servicii are obligaÅ£ia de a transmite, în reÅ£eaua de comunicaÅ£ii electronice din localitatea Cavnic, judeÅ£ul MaramureÅŸ, în mod continuu, timp de 7 zile, pe canalul alocat fiecărui program care a constituit obiect al sancÅ£iunii, următorul text :

“Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat distribuitorul de servicii S.C. TELECAV S.R.L. cu somaÅ£ie publică, întrucât a modificat structura ofertei de programe aprobată pentru localitatea Cavnic, judeÅ£ul MaramureÅŸ, fără acordul Consiliului, fapt ce contravine prevederilor art. 74 din Legea audiovizualului.
 Distribuitorul de servicii a fost sancÅ£ionat ÅŸi pentru încălcarea prevederilor art. 82 din Legea audiovizualului, întrucât nu retransmite programele TVR CLUJ ÅŸi TV 5, a căror retransmitere este obligatorie.
 De asemenea, distribuitorul de servicii a încălcat ÅŸi dispoziÅ£iile art. 50 coroborate cu cele ale art. 58 din Legea audiovizualului, deoarece difuzează programul TELECAV (program tip videotext), fără să deÅ£ină licenţă audiovizuală ÅŸi decizie de autorizare audiovizuală.”