Decizia nr. 568 din 24.06.2008

24.06.2008


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind somarea S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L.,
cu sediul în Bucureşti, Bd. Hristo Botev nr. 23, sector 3

pentru postul OTV
Bd. Magheru nr. 28-30 et. 6, sector 1, Bucureşti

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 24 iunie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA cu nr. 8183/ 12.06.2008 privind emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, ediţia din 11 iunie 2008, difuzată de postul OTV.

Postul de televiziune OTV aparţine S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a încălcat prevederile art. 42 alin. (4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.

În fapt, radiodifuzorul S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a difuzat în ziua de 11 iunie 2008, începând cu ora 21.00, o ediţie a emisiunii “Dan Diaconescu Direct”, în cadrul căreia au fost invitaţi soţii Magda şi Tolea Ciumac.

Emisiunea s-a difuzat sub titlurile: SERIALUL ELODIA/EPISODUL 152 – TOLEA A ADUS SACUL DIN CIMITIRUL DIN RÂŞNOV – MAGDA: „TOLEA A OMORÂT-O PE ELODIA”.

În cadrul emisiunii, în timp ce două jurnaliste din studio desfăceau un sac cu cartofi, făcând haz, Magda Ciumac i-a reproşat soţului său:.... Ai omorât-o pe femeia aia, iar tu n-ai pic de inimă-n tine şi eşti un tâmpit! L-ai bătut, mă, şi pe copil şi l-ai dat cu capul de pereţi, şi pe mine, şi-mi aduci cartofi aicea! Dă-o-n pizda mă-tii pe Elodia! Tu ai omorât-o! Tu, care.... Tu ai omorât-o jegosule!....

După toate aceste afirmaţii moderatorul emisiunii a spus: „Vă rog! Vă rog!”.

Având în vedere cele redate anterior, membrii Consiliului au constatat că, deşi potrivit dispoziţiilor alin. (4) al art. 42 din Codul audiovizualului, realizatorul emisiunii avea obligaţia de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios, domnul Dan Diaconescu nu şi-a îndeplinit această obligaţie, deoarece intervenţia sa cu privire la limbajul invitatei nu a fost una fermă, imediată, de stopare a acestuia, ci s-a rezumat la o simplă rugăminte: „Vă rog! Vă rog!”.

Consiliul reaminteşte radiodifuzorului că exercitarea dreptului la liberă exprimare, ca unul dintre fundamentele esenţiale ale unei societăţi democratice, este garantat, dar că exercitarea acestui drept comportă obligaţii şi responsabilităţi din partea celor care-şi exercită acest drept.

Pentru aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (2) şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. pentru postul de televiziune OTV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei CNA nr. 52/2003, S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L., pentru postul de televiziune OTV, are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune OTV cu somaţie publică, deoarece, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” difuzată în data de 11 iunie 2008, realizatorul acesteia a permis invitatei emisiunii să folosească un limbaj injurios, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 42 alin. (4) din Codul audiovizualului.

Potrivit reglementării invocate, realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane”.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.