Decizia nr. 557 din 12.05.2009

12.05.2009


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind somarea S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL,
cu sediul în Bucureşti, Bd. Hristo Botev nr. 23, sector 3

pentru postul OTV
Bd. Magheru nr. 28-30 et. 6, sector 1, Bucureşti

Întrunit în şedinţă publică în ziua 12 mai 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţiile înregistrate la C.N.A. sub nr. 4612/26.03.2009 şi nr. 4613/26.03.2009, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind emisiunea „Se întâmplă acum”, difuzată în data de 25.03.2009, începând cu ora 17.06, de postul OTV.

Postul de televiziune OTV aparţine S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL (licenţă audiovizuală nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004).

Analizând raportul întocmit de Direcţia Monitorizare şi în urma vizionării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate:

"(1) - Este interzisă difuzarea de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată.

(2) - Difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală şi morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.„Postul de televiziune OTV a transmis în data de 25.03.2009, începând cu ora 17.06, cu semnul de avertizare AP, emisiunea”Se întâmplă acum". În cadrul emisiunii a fost abordat cazul unei adolescente care şi-a ucis mama cu mai multe lovituri de topor şi tema violenţei în şcoli, discuţiile fiind ilustrate cu imagini violente, difuzate în mod repetat, care prezentau două adolescente bătându-se.

De asemenea, unul dintre subiectele discutate în emisiune, adus în atenţia publicului de moderatorul acesteia, dl. Tudor Barbu, a fost cazul unei românce de 18 ani, Alina, aflată în Germania, care şi-a oferit virginitatea pe Internet, pentru un preţ de 50 000 de euro. În studio, au fost invitate Larisa Arhip-jurnalist şi Ona Forţu-psiholog.

În partea de jos a ecranului a fost titrat: „Cât oferiţi pentru fecioria Alinei?”

În urma analizării acestei ediţii a emisiunii „Se întâmplă acum”, difuzată la o oră accesibilă minorilor (începând cu ora 17.06), membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate normele din domeniul audiovizualului referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.

Conform acestor norme, această protecţie se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea emisiunilor care pot afecta copiii în intervale orare la care aceştia nu pot avea acces la programele respective.

Raportat la modul în care s-a derulat emisiunea, Consiliul consideră că radiodifuzorul avea obligaţia de a lua toate măsurile pentru ca programul difuzat să se desfăşoare fără ca publicul minor să fie afectat de conţinutul ei, conţinut în care s-au folosit expresii vulgare, injurioase, cu conotaţii sexuale, pe parcursul desfăşurării sale fiind difuzate în mod repetat imagini violente.

Membrii Consiliului au apreciat că, deşi ideile enunţate în legătură cu subiectul au fost, în esenţă, unule corecte, mesajul discuţiilor a fost denaturat de felul în care moderatorul a prezentat unele „teorii” sau idei, lipsindu-le de valoare din punct de vedere al informaţiei oferite publicului, dar pline de vulgaritate, de natură a afecta publicul minor, având în vedere ora de difuzare a emisiunii. În mod paradoxal, moderatorul a reuşit să aibă un comportament pe care, cel puţin la nivel teoretic, a încercat să-l critice.

Redăm din raportul de monitorizare:

„Tudor Barbu: ... aşteptăm punctele de vedere ale dumneavoastră, mai ales ale mamelor care se uită la televizor, şi ne pot da cu părerea asupra acestor subiecte: virginitate vândută pe Internet de o fată pentru care părinţii plâng şi acum...părinţii acestei vedete europene, Alina, vedetă de doi lei, care-şi vinde nimicul la licitaţie...”
Ona Forţu: Da, domnu’ Barbu, dar ca bărbat, este grav că cineva îi oferă ceva.
Tudor Barbu: ...n-am spus adineauri că sunt libidinoşii ăia care n-au mai văzut păsărică, n-au mai văzut femeie ani de zile şi acuma dau şi ei cinci mii? Iată imagini, aşa arată uneori curtea şcolii şi relaţiile dintre fetele noastre, aflate după ştiinţa noastră la ore...
(...)
Tudor Barbu: Apropo de părerea ta, George, cum ţi se pare faptul că o româncă de-a noastră, că parcă nu era destul ce-a făcut ăştia, ai de Mailat şi ăia cu violuri, cu crime, cu alea, a ieşit natantoala asta, gâsca asta să-şi vândă păsărica, pardon, să-şi vândă fecioria cu 50 de mii de euro pe Internet de ştie toată Europa de ea. Cum ţi se pare?
George: ...este cel mai prost om cel care dă banii ăştia.
Barbu: Dar tu, pe bune, cât ai da pentru o feciorie d-asta?
George: Nu aş da nici un ban.
Tudor Barbu: George, te întreb eu aşa ca între băieţi, de ce ar vrea un bărbat să se culce cu una care e fată mare?
Ona Forţu: Ei na, haide că trebuie să şi explicăm!
George: Nu ştiu, poate pentru o experienţă primară, dar totuşi cred că este mai complicat când o faci cu o fată pentru prima oară. E mai complicat, trebuie să fie foarte delicată, să nu-i laşi urmări, nu ştiu.
(...)

Intervalul 18.00-19.00:
Tudor Barbu: (...) am întrebat acilişea, pe bandă albastră cât oferiţi pentru fecioria Alinei? Am primit cel mai mişto răspuns şi probabil cel mai sincer: 18,5 centimetri. Da, este o ofertă."

În calitate de garant al interesului public, Consiliul consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală publicului minor în cadrul serviciilor de programe, iar respectarea principiului interesului superior al copilului trebuie să primeze în orice program audiovizual, având în vedere nevoia de protecţie şi de îngrijire specială a acestora, generată de lipsa acestora de maturitate fizică şi intelectuală.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi (3), cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL pentru postul de televiziune OTV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text:

"Consiliul National al Audiovizualului a sanctionat postul de televiziune OTV cu somaţie publică, întrucât, în ediţia din data de 25 martie 2009 a emisiunii „Se întâmplă acum”, difuzată de la ora 17.00, sub titlul: „Cât oferiţi pentru fecioria Alinei?”, tema abordată, limbajul vulgar şi injurios folosit de moderator şi de invitaţi, precum şi imaginile violente transmise în mod repetat, au fost de natură să afecteze dezvoltarea morală şi mentală a minorilor, fapt ce contravine prevederilor art. 39 din Legea audiovizualului.

Conform acestor dispoziţii, radiodifuzorii au obligaţia să programeze emisiunile care pot afecta copiii în intervale orare la care aceştia nu pot avea acces la programele respective."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.