Decizia nr. 555 din 12.05.2009

12.05.2009


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L.
cu sediul în BUCUREŞTI, B-dul Hristo Botev nr. 23, sector 3
CUI 15994676

pentru postul de televiziune OTV
B-dul Magheru nr. 28-30, et. 6, sector 1
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 12 mai 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 7193/07.05.2009 cu privire la ediţia emisiunii “Dan Diaconescu Direct”, difuzată în ziua de 04 mai 2009, precum şi raportul referitor la ediţia din 06 mai 2009 a aceleiaşi emisiuni, transmise de postul OTV.

Postul de televiziune OTV aparţine radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004).

În urma analizării rapoartelor de monitorizare şi a vizionării celor două ediţii ale emisiunii menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) şi art 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 80 alin. (1) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor din Legea audiovizualului:

  • art. 3 alin. (2): „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.”
  • art. 39 alin. (2): „Difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.”

Art. 80 din Codul audiovizualului prevede:

  • alin. (1) – „Practicile oculte, paranormale sau exorcismul trebuie tratate cu obiectivitate corespunzătoare, în cadrul unui pluralism al punctelor de vedere.”
  • alin. (3) – „Nu pot fi difuzate emisiuni interactive în care publicul apelează la vrăjitori şi ghicitori sau la alte activităţi interzise prin lege.”

În fapt, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 06 mai 2009, între orele 19.06-20.30, ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionare, s-a difuzat continuu filmul procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu. Au fost prezentate imagini şocante, în prim-plan, cu cadavrele acestora, căzute pe spate, imaginile focalizându-se pe chipurile lor.

Acest film a fost difuzat cu semnul de avertizare „AP”. Pe ecran a apărut titrat cu litere mari, următorul titlu: „UITAŢI-VĂ ATENT LA FELUL ÎN CARE CEAUŞESCU ÎNCHIDE GURA LA MULTE MINUTE DUPĂ ÎMPUŞCAREA LUI”.

După ora 20.31, pe ecran au fost afişate următoarele titluri: „URMEAZĂ SĂ VĂ VORBEASCĂ DUPĂ 20 DE ANI PENTRU PRIMA OARĂ ÎN DIRECT NICOLAE ŞI ELENA CEAUŞESCU” (ora 20.31), „PRIMUL INTERVIU DIRECT CU NICOLAE ŞI ELENA CEAUŞESCU DUPĂ 20 DE ANI DE LA DISPARIŢIA LOR” (ora 21.58), „CELEBRA ILDIKO STABILEŞTE UN NOU RECORD MONDIAL”, precum şi „Transmiteţi întrebările dumneavoastră la SMS 1333 (0,42 euro TVA inclus) pentru NICOLAE, ELENA CEAUŞESCU şi ELODIA.

La ora 22.00, moderatorul a prezentat-o pe d-na Marinela Ciocotişan, ca fiind singura femeie din România care vorbeşte cu spiritele şi care va lua legătura cu cei dispăruţi, respectiv, cu Nicolae, Elena şi Nicu Ceauşescu, cu Elodia şi Diana Maloş, etc.

De asemenea, în studio a fost invitată şi d-na Ildiko care are calităţi paranormale. Pornind de la presupusul fapt că soţii Ceauşescu sunt în viaţă, d-na Marinela a încercat să ghicească locul unde se află Nicolae Ceauşescu şi să-l contacteze, folosindu-se de cristale cu frecvenţe foarte înalte.

În continuare, aceasta a afirmat că Nicolae Ceauşescu se află într-o ţară al cărui nume are încorporată litera „C”.

Punându-şi în valoare capacităţile sale paranormale, d-na Marinela a afirmat: ”Îl văd pe Ceauşescu că râde cu gura până la urechi. Este cu totul altceva aici... Îi văd plecând cu acel elicopter în direcţia Târgovişte, unde stă ascuns în buncăr...”.

A fost întrebată: „Dacă el se află cu Elena Ceauşescu împreună?”.

D-na Marinela a răspuns că nu a murit niciunul dintre ei şi că „... şi-au negociat libertatea... a lor şi a copilului lor, Nicu. Ei au fost primii scoşi din ţară printr-un avion particular şi duşi la o clinică unde şi-au modificat fizionomia...”.

Au fost abordate şi subiecte cu privire la persoana lui Nicu Ceauşescu, iar d-na Marinela a spus că îl vede pe Nicu la Alba Iulia într-un spital şi că acesta ar fi afirmat că vrea să fie judecat de „sibieni”.

La ora 23.41, pe ecran a fost afişat titlul: „URMEAZĂ DISCUŢII ÎN DIRECT CU NICOLAE, ELENA ŞI NICU CEAUŞESCU”.

Membrii Consiliului au apreciat că prin difuzarea filmului cu imagini şocante de la execuţia soţilor Ceauşescu, precum şi prin îndemnul adresat publicului, prin titlul afişat pe ecran, de a privi cu atenţie gura cadavrului lui Ceauşescu, la o oră la care copiii au acces neîngrădit la vizionare (respectiv la ora 19.06), radiodifuzorul a încălcat grav dispoziţiile cu privire la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.

Legiuitorul a instituit norme potrivit cărora difuzarea unor astfel de programe se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

În acest sens, radiodifuzorii trebuie să ţină cont de intervalul orar de difuzare, ca măsură de protecţie a minorilor, astfel încât programele ascultate sau vizionate în familie, sau numai de către copii, să nu afecteze dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora.

Membrii Consiliului consideră că, deşi cunoştea conţinutul materialului audiovizual înregistrat, radiodifuzorul a permis difuzarea acestuia la o oră la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea unui astfel de program.

Totodată, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat dispoziţiile din Codul audiovizualului potrivit cărora practicile paranormale trebuie tratate cu obiectivitate corespunzătoare, în cadrul unui pluralism al punctelor de vedere. Prin titlul afişat pe ecran, „Transmiteţi întrebările dumneavoastră la SMS 1333 (0,42 euro TVA inclus) pentru NICOLAE, ELENA CEAUŞESCU şi ELODIA”, moderatorul a îndemnat telespectatorii să adreseze întrebări în legătură cu soţii Ceauşescu şi cu Elodia, întrebări care să ajungă la aceştia prin intermediul celor două invitate cu capacităţi paranormale. Acest fapt a fost de natură să atribuie un caracter interactiv emisiunii, încălcându-se prin aceasta dispoziţiile prevăzute la art. 80 alin. (3) din Codul audiovizualului, care dispun că emisiunile în care publicul apelează la vrăjitori şi ghicitori, nu pot fi difuzate.

De asemenea, în ziua de 04.05.2009, începând cu ora 19.35, postul de televiziune OTV a difuzat emisiunea „Dan Diaconescu Direct” moderată de dl. Dan Diaconescu. Invitaţii emisiunii au fost: Stelian Ogică, Pompiliu Bota – avocat, dl. Marc – specialist în radiestezie şi d-na Pamela – dansatoare. Emisiunea a avut ca temă acţiunile de căutare a „cadavrului Elodiei”, coordonate de indiciile pe care le-a furnizat invitatul Marc, cu ajutorul unui pendul.

Pe ecran au fost titrate următoarele titluri: în partea superioară a ecranului: „Evenimentul anului în televiziune: în sfârşit am găsit-o pe Elodia!”, iar în partea inferioară a ecranului: „Elicopterul OTV are motoarele turate gata să decoleze spre misterioasa ascunzătoare”.

Atât moderatorul, cât şi invitaţii au făcut speculaţii cu privire la locul unde ar putea fi îngropat cadavrul Elodiei Ghinescu, afirmându-se că aceasta a fost omorâtă în zona Bran şi ulterior „dusă” spre Piteşti, „exact lângă comuna Albota”.

Redăm din raportul de monitorizare acest dialog:

„Dan Diaconescu: Deci a fost omorâtă în zona Bran, mai departe.
Marc: În zona Bran
Ogică: Mai departe, următoarea destinaţie care a avut-o?
Dan Diaconescu: A fost mutat cadavrul, luată moartă de acolo şi dusă unde?
Marc: Spre Piteşti, a fost depusă în zona Râşnov .
Dan Diaconescu: Nu Cioacă a omorât-o?
Marc: Nu!
Dan Diaconescu: Cine? Cine, i-a ţinut cineva calea, sau cum?
Marc: Dacă îmi daţi o poză cu criminalul vă spun dacă el este.
Ogică : Mersi!
Ogică: Deci să reluăm cursul evenimentelor desfăşurate le vremea respectivă, acum un an jumătate, da! Braşov, Bran, înapoi Râşnov, Rucăr. Rucărul este tot prin zonele astea dar nu îl văd eu aici.
Marc: Tot pe acolo este! De acolo de la Rucăr a fost adus, probabil a fost , e un cuvânt cam greu de spus, în bucăţi.
(...)
Marc: Locul pe care l-am stabilit prin coordonate radiestezice a fost exact lângă Comuna Albota.
Ogică : Pentru telespectatorii care au deschis televizorul mai târziu, vreau să remarc că avem indicii că se află ceva din corpul Elodiei îngropat iar eu trebuie să am sarcina să merg să-l dezgrop şi susţine domnul Marc că există exploziv la capul acelui cadavru.
(...)

Dan Diaconescu: Ia să vedem unde a mutat cadavrul , fiţi atenţi!
Marc: Ştiţi unde l-a mutat?
Ogică: Unde?
Marc : La Caracal!”

Domnul Marc a indicat pe hartă, posibilul loc unde a fost îngropat o parte din cadavrul Elodiei.

Ulterior, d-nii Stelian Ogică şi Marcu s-au deplasat, cu elicopterul, în zona Albota, jud. Argeş, locul despre care cei doi au indicii că a fost îngropat cadavrul Elodiei.

În continuare, au fost prezentate poze cu Elodia împreună cu soţul ei, Cristian Cioacă. La Albota, jud. Argeş au sosit următoarele persoane: reporterul Larisa Arhip, Stelian Ogică, domnul Marc şi primarul comunei Albota. Au fost transmise, în direct, imagini de la locul respectiv, imagini cu dl. Ogică care a început să sape pentru a dezgropa cadavrul Elodiei. În partea de sus a ecranului a fost titrat: “Ogică, primarul şi Poliţia din Albota au ajuns la locul misterios unde este îngropată Elodia”, iar în partea inferioară a ecranului a fost afişat titlul: “Ogică, primarul şi Poliţia din Albota participă în direct la dezgroparea Elodiei”.

Cităm din raportul de monitorizare dialogul purtat la faţa locului, atunci când a sosit şi d-na Larisa Arhip – reporter OTV.

„Larisa Arhip: E posibil ca Elodia să fi fost îngropată aici, dar am venit prea târziu!
Un participant : E posibil dar a zburat!
Larisa Arhip: Deci am venit prea târziu domnu’ Marc?
Marc: Da e posibil, şi precis! Precis am venit prea târziu, dacă veneam anul trecut în august când am depistat locul, atunci poate dădeam de Elodia!

Vizionând înregistrarea emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a dezinformat publicul telespectator, prin prezentarea de informaţii eronate cu privire la descoperirea, în premieră, a cadavrului Elodiei Ghinescu şi a locului în care acesta ar fi fost îngropat.

De asemenea, prin titlurile afişate pe ecran, titluri care anunţau în mod neechivoc faptul că a fost descoperit locul misterios în care a fost îngropat cadavrul Elodiei Ghinescu, postul OTV a dezinformat publicul telespectator, fapt ce contravine prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului.

Potrivit normelor din domeniul audiovizualului, radiodifuzorii au obligaţia de a asigura informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor astfel încât să fie favorizată libera formare a opiniilor.

Faţă de aceste aspecte şi ţinând cont de criteriile de individualizare a sancţiunii, prevăzute de art. 162 alin. (3) din Codul audiovizualului, şi ale art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a postului OTV cu suma de 10.000 lei pentru nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2) şi art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 80 alin. (1) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, a fost adoptată cu respectarea condiţiilor prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) şi ale 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Articol unic: Radiodifuzorul S.C OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L., având licenţa audiovizuală S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004 pentru postul de televiziune OTV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei, pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) şi art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 80 alin. (1) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L.
Bucureşti, B-dul Hristo Botev nr. 23, sector 3, CUI 15994676

pentru postul de televiziune OTV
Bd. Magheru nr. 28-30, et. 6, sector 1, Bucureşti

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 555/12.05.2009 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. pentru postul de televiziune OTV şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul OTV cu amendă în cuantum de 10.000 lei, întrucât în emisiunea „Dan Diaconescu Direct” din 06 mai 2009, a difuzat continuu între orele 19.06-20.30, ore accesibile tuturor categoriilor de public, inclusiv copiilor, filmul procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu, în care au fost prezentate imagini şocante cu cadavrele acestora, fapt de natură a afecta dezvoltarea mentală a minorilor.

Postul OTV a fost sancţionat şi pentru că în ediţia emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 04 mai 2009, publicului i-au fost prezentate informaţii neconfirmate privind descoperirea, în premieră, a cadavrului Elodiei Ghinescu.

Astfel, postul OTV nu şi-a respectat obligaţia legală de a asigura o informare corectă a publicului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.