Decizia nr. 461 din 28.06.2011

28.06.2011


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.,
pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

S.C. ANTENA 3 S.A. C.U.I. R15971591
Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, etaj 1, sector 1

pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 28 iunie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiilor înregistrate sub nr. 2402/17.02.2011; 2627/23.02.2011; 3660/15.03.2011; 4103/24.03.2011; 4159/25.03.2011; 5698/02.05.2011; 5846/04.05.2011; 5667, 5668, 5669, 5703, 5705, 5706, 5707, 5708/02.05.2011 şi 5742, 5743, 5745, 5746/03.05.2011; 6428/17.05.2011; 6639/20.05.2011; 7198/24.05.2011 cu privire la emisiunea „În gura presei”, ediţiile difuzate de postul ANTENA 3 în perioada februarie- mai 2011.

Postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005). Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrările, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat dispoziţiile art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit prevederilor invocate:

Art. 40 alin. (3) - Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

În fapt, postul de televiziune Antena 3 difuzează, de duminică până joi, între orele 23.10 – 23.55, emisiunea „În gura presei”, realizată şi prezentată de domnul Mircea Badea.

Analizând raportul de monitorizare întocmit în baza reclamaţiilor înregistrate cu privire la mai multe ediţii ale emisiunii, difuzate în perioada februarie – mai 2011, Consiliul a constatat că ediţiile din zilele de 15, 16, şi 23 martie 2011 şi în 1, 8 şi 10 mai 2011 au fost difuzate cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Astfel, membrii Consiliului au considerat că limbajul folosit de realizatorul emisiunii a avut un caracter injurios, ofensator, violent uneori, de natură a prejudicia, în general, demnitatea umană şi dreptul la propria imagine, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 10 alin. (2) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, art. 30 alin. (6) din Constituţie şi prevederilor din domeniul audiovizualului.

Redăm spre exemplificare, scurte fragmente din aceste ediţii:

- 15.03.2011

Mircea Badea: Tupeul acestui băiat este insultător pentru noi ăştia care mai avem un neuron, este absolut insultător. Eu mă simt insultat şi vreau să-l insult la loc, eu nu mă mai pot raporta în termeni instituţionali, adică preşedintele României, el nu se comportă ca un preşedinte, el este un smardoi de cartier, păi atunci îl tratez ca pe un smardoi de cartier. Deci cum să răspunzi la televiziunea publică, tu fiind preşedintele României, „nu ştiu la ce imagini vă referiţi”. (strigând) Băăă, alea în care îşi bătea ăla joc de tine şi-ţi făcea aşa, alea, alea, bă, băiatule, cum adică nu ştii care? Cam cât tupeu poate să aibă homunculul? Cam atât. Despre corupţia din vămi, asta mi s-a părut o altă mostră de tupeu băsist, de ăsta slinos, slinos ca un porc, repet, tupeul-fac aceste adăugiri pentru cei de la CNA- deci tupeul, la el mă refeream că este slinos ca un porc. (...)
Mircea Badea: Discuţiile cu opoziţia. „ Domnul Ponta e copilot la o maşină, se prezintă la raliuri, are sponsori necunoscuţi. Cum să conduci ţara când eşti doar copilot?” (.....) păi, stai, mă, că, ăsta, Boc e pitic, nu poţi să conduci ţara când eşti pitic. Şi tu eşti şaşiu, nu poţi să conduci ţara când te uiţi picior peste picior. (...) primul lucru când a deschis el ochii şi i-a deschis cruciş, băi a zis doctorul ginecolog, ăla care tratează, cum era aia, nu operează organul, operează boala, cum a zis data trecută, ginecologul i-a zis: bă, ţara, România e a ta, mă. (...)

- 16.03.2011

Mircea Badea: (...)Pentru că te gândeşti, dacă un popor suferă, se jeluieşte cu fiecare prilej, dar când e vorba de un protest, într-o zi consacrată, inventată pentru protest, care d’aia a apărut ziua aia, special pentru protest, stă acasă, înseamnă că e nebun, deci înseamnă că poporul ăla este diliu. Ori nu putem să credem despre poporul român că e dement şi atunci înseamnă că poporul îl place pe Boc. Îmi zice un imbecil- e foarte rău, totuşi, să împarţi acelaşi aer şi acelaşi cernoziom cu tot felul de dobitoci, asta e. Îmi zice un idiot: Badea, da’ tu ai fost la miting? Băi, puţă mică, înainte să te întrebi tu ce fac eu, când tu nu faci absolut nimic, află despre mine, măi puţulică, că eu fac miting în fiecare seară, bă, băiatule. În fiecare seară, eu fac câte un miting (...) Da, am şi făcut două, unul pe vremea lui Năstase şi unul pe vremea lui Băsescu şi în fiecare seară, în ultimii 6 ani şi jumătate, eu urlu aicea public, foarte public, lucruri pe care tu, cu puţa ta mică, mică, mică, precum aia de furnică, nu ai curaj nici să le gândeşti. Nu ştiu de unde ai tu atâta curaj ca să mă chestionezi pe mine. Între noi doi, nu există nicio comparaţie.(...)

- 23.03.2011

Mircea Badea: (...) Şi nu prea mai pot cu ăsta, să-i analizez şi în dungă toate expectoraţiile doar pentru că se mai năpustesc nişte slugoi dornici să le dea ăla un şpiţ în gură, ah, ce fericiţi, mi-a dat un şpiţ în gură, deci m-a atins, ca să-i mai analizez eu, repet, expectoraţiile.(...) Ştirea tare este aia, după părerea mea, este aia cu vămile şi cu arestaţii, cu show-ul de la televizor, ăla cu elicopterele, cu mascaţii, cu toţi idioţii ăia şi cu toate proastele alea care, pe la televizor, o ardeau, aşa, la modul zice: domn’e, hai, că poate totuşi acum, în ceasul al doisprezecelea, mie îmi place să cred că instituţiile statului îşi vor face datoria. Înseamnă că eşti idiot, înseamnă că eşti idiot complet şi nu te duce capul nici de aci până colo, mă mir cum îţi dai seama că ţi-e sete sau ţi-e foame, mă mir că nu mori sufocat, cum dracu’ ţii minte să respiri fiind atât de prost.(...) Mă rog, ăsta este genul de caterincă pentru giboni, pentru băieţii din talcioc care-l iubeşte pe domnu’ preşedinte. Ăsta e nivelul de conversaţie şi de adresare a unuia care a ajuns, absolut îngrozitor, chiar a doua oară preşedinte al României. (...) Show pentru giboni. Mulţi giboni, gibonul se duce acasă liniştit - ia uite, frate, ce i-a arestat p’ăia, bine le-a făcut, să-i bage la pîrnaie - a băut o bere, a râgâit, s-a uitat la vreo prostituată a lu’ Leo de la Strehaia, invitată prin vreaun studio de televiziune, ea, prostituata şi după aia s-a culcat, a uitat (...)

- 01.05.2011

Mircea Badea: De ce sunt vehement? Mă înjură unul foarte rău şi-mi spune c-o să facă diverse lucruri familiei mele întrucât el e un iubitor de animale. Uite, ca să-i uşurez...Jegule, eu sunt sătul de d’ăştia ca tine. În viaţa asta m-au ameninţat sute de mii, sute de mii, după cum bine mă vezi, ia uite-mă, n-am niciun fel de problemă. Io, între timp, pentru că tu mi-ai ameninţat că-mi faci mie şi-mi dregi mie dar şi familiei mele, io, acuma, ştiu unde stai tu, boule. Stai în Panciu, şi anume în Vrancea, boule, acolo stai şi ai internet de la Romtelecom S.A. Deci ştiu exact unde stai, ia uite-te, exact, exact, exact. Pot să vin şi o să vin la tine la uşă... Eu, într-unul din ăsta tot tre’ să dau. Ştiu că nu este bine, nu e cetăţeneşte...prietene, într-unul d’ăsta tot îi dau o bucată de-l întorc pe dos. Sigur, incit la violenţă, incit la propria mea violenţă, mă autoincit. Deci într-un d’ăsta tare-n gură, şmecher, cu ameninţări, cu mamă, vin şi-ţi fac...nu, lasă, vin io să-mi faci. N-are rost să vii tu din Panciu, mortule de foame, vin io la tine-n Panciu, să vedem ce-mi faci. Că ce-ţi fac eu ţie, prietene, o să te pupe mă-ta rece. Bun. Şi acum să trecem mai departe în frumoasa emisiune.(...)

- 08.05.2011

Mircea Badea: (..) Eu am vrut să m-apuc să reformez regiile, m-am dus la fiecare dintre ele şi, ca un comunitar - să-i mulţumesc şi pe cei care divinizează câinii vagabonzi - m-am dus şi am ridicat piciorul şi am micţionat pe fiecare regie în parte.( ...) Eu ştiu că există o serie de dilimaci, mulţi, milioane, poate, sigur milioane de dilimaci care l-au votat p’ăsta. Poate că li se adresa doar lor, că au un nivel intelectual de euglenă verde, (...) Cel mai mult şi cel mai mult, la jegoşi ăştia, mă enervează tupeul. (...) susţinem incompetenţa şi corupţia şi averile jegoşilor care ne conduc, în timp ce le lingem poveştile şi basmele şi cretinismele. Înghiţim, înfulecăm cretinisme de la jegoşii care ne conduc, pe bandă rulantă şi, între timp, ne împrumutăm să le susţinem lor traiul.(...)

- 10.05.2011

Mircea Badea: (...) Deci există nişte jegoşi care au pus mâna pe ţară. Punct. Ei vor să conducă ţara. O conduc. Ei vor să fie pupaţi în cur. Sunt pupaţi în cur de marea majoritate a orice. Deci sunt pupaţi în cur. Există un post de televiziune, Antena 3, care nu serveşte pupat în cur deloc. E, nu pot să trăiască din cauza asta. Deci oricâţi bani ar avea, oricât de mulţi alţii-adică toţi ceilalţi - îi pupă-n cur, bă, Antena de ce nu... (...). De ce să vă mint-nu vreau să vă mint, asociaţiile ziariştilor mie îmi provoacă micţiune. Ziariştii, în general-fără să generalizez- şleahta asta de pupincurişti şi de oportunişti care se aruncă-n cap pentru o şaorma, denumiţi, în mod fraudulos, ziarişti şi cu asociaţiile lor de fomişti penibili, de distruşi, nu-mi provoacă altceva decât micţiune.

Membrii Consiliului au constatat că în cadrul acestor emisiuni, realizatorul Mircea Badea a folosit un limbaj injurios, depreciativ, uneori violent, faptă ce contravine dispoziţiilor art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor invocate, moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Raportat la aceste norme, recunoscând totodată dreptul la opinie al persoanei, precum şi cel la alegerea modului în care aceasta găseşte de cuviinţă să-şi exprime punctul de vedere cu privire la un subiect, membrii Consiliului au constatat că folosirea în cadrul unui program audiovizual a unor expresii jignitoare, înjositoare, de natură a afecta demnitatea umană în general, dar şi adoptarea unei atitudini violente, care presupune sau propune violenţa ca mod de rezolvare a „divergenţelor” de opinie, este contrară reglementărilor legale.

Având în vedere domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, un realizator de emisiuni, formator de opinii, trebuie să aibă o conduită de respectare a dispoziţiilor legale ce reglementează comunicarea audiovizuală şi să-şi exercite dreptul la liberă exprimare cu respectarea drepturilor celorlalţi.

De asemenea, jurisprudenţa CEDO stabileşte că „exercitarea libertăţii de exprimare comportă obligaţii şi responsabilităţi, astfel, este legitimat să se includă obligaţia de a evita pe cât se poate expresii care, în mod gratuit ofensează pe alţii, profanează sau care reprezintă o ingerinţă în drepturile lor, care astfel nu contribuie la orice formă de dezbatere publică capabilă de a duce la un progres al relaţiilor umane” (cauza OTTO PREMINGER-INSTITUTE împotriva Austriei nr. 13470/87, 20 septembrie 1994).

Având în vedere aceste aspecte, ţinând cont de faptul că libertatea de exprimare nu este un drept absolut, ci este limitat de obligaţia corelativă de a nu prejudicia drepturile altor persoane, Consiliul consideră că normele invocate anterior sunt valabile şi se aplică oricărui conţinut audiovizual, fără excepţii şi fără distincţii, indiferent de genul emisiunii, ori de situaţia în care judecăţile de valoare sau opiniile exprimate de o persoană nu sunt unele pozitive, apreciative ori convergente celor exprimate de alte persoane.

Or, atât timp cât astfel de opinii sunt transmise în spaţiul public reprezentat de televiziune şi sunt comunicate telespectatorilor, destinate lor, ţinând cont de impactul televiziunii în general, exprimarea acestor opinii trebuie să se supună dispoziţiilor legale ce reglementează domeniul audiovizual.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au apreciat că modul în care s-au desfăşurat emisiunile ce au făcut obiectul reclamaţiilor, a fost de natură să încalce dispoziţiile legale din domeniul audiovizualului.

Având în vedere aceste considerente, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Articol unic: Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005 pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS), se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.


Către

S.C. ANTENA 3 S.A. C.U.I. R15971591
Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1

pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 461/28.06.2011 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu amendă de 10.000 lei, întrucât, în cadrul mai multor ediţii ale emisiunii „În gura presei” difuzate în perioada martie-mai 2011, domnul Mircea Badea a folosit un limbaj injurios, cu accente violente, fapt ce contravine dispoziţiilor din Codul audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.