Decizia nr. 421 din 02.04.2009

02.04.2009


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L.
cu sediul în BUCUREŞTI, B-dul Hristo Botev nr. 23, sector 3
CUI 15994676

pentru postul de televiziune OTV
B-dul Magheru nr. 28-30, et. 6, sector 1
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 2 aprilie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor înregistrate sub nr. 4297/20.03.2009, 4297/20.03.2009, 4761/30.03.2009, 4762/30.03.2009, 4763/30.03.2009 4764/30.03.2009, 4765/30.03.2009, 4766/30.03.2009, 4807/30.03.2009, 4846/30.03.2009, cu privire la ediţiile emisiunii “Dan Diaconescu Direct” difuzate în zilele de 19 şi 28 martie 2009 de postul de televiziune OTV.

Postul de televiziune OTV aparţine radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizonării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin.(2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu ale art. 81 alin. (1) şi (2) şi ale art. 83 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Conform dispoziţiilor din Codul audiovizualului:

  • art. 81 - (1) În cazul informării asupra unor accidente, dezastre sau tragedii colective, se va evita accentuarea gratuită a stării de îngrijorare şi se vor cita sursele de informare.

- (2) Se vor evita speculaţiile asupra evenimentelor tragice, cauzelor şi consecinţelor lor ori prezentarea repetată a unor imagini şocante, pentru a nu provoca temeri inutile sau panică în rândul publicului.

  • art. 83 - În vederea informării corecte a populaţiei despre iminenţa producerii unor dezastre şi despre zonele de risc potenţial, despre măsurile de prevenire, de intervenţie operativă şi de refacere în cazul dezastrelor (calamităţi naturale şi alte catastrofe), pentru diminuarea efectelor sociale, economice şi ecologice ale acestora, radiodifuzorii au obligaţia să confrunte informaţiile primite din surse proprii sau de la colaboratori ocazionali cu informaţiile deţinute de autorităţile competente, înainte de a transmite ştiri şi puncte de vedere care pot genera panică în rândul populaţiei; în cazul în care versiunile primite diferă, se va transmite în mod obligatoriu şi informaţia provenită de la sursa autorizată legal, cu menţionarea acesteia.

În fapt, în ziua de 19.03.2009, începând cu ora 19.00, postul de televiziune OTV a difuzat emisiunea „Dan Diaconescu Direct” moderată de Gabriel Badiu. Emisiunea l-a avut ca invitat pe dl. Ioan Istrate şi a fost difuzată sub titlul „Istrate avertizează: cutremurul bate la uşă, români fiţi pregătiţi.”.

Pe parcursul emisiunii, moderatorul, împreună cu invitatul său, clarvăzătorul Ioan Istrate, au vorbit despre viziunea pe care acesta din urmă a avut-o în legătură cu iminenţa producerii unui cutremur de mare magnitudine în România în viitorul apropiat (în imediata apropiere a unei sărbători legată de Iisus Hristos, de exemplu de Paşti) soldat cu mari distrugeri materiale şi zeci de mii de morţi.

Redăm din raportul de monitorizare: „Ioan Istrate:...am primit mesaje şi vibraţii foarte puternice în legătură cu acest cutremur. El este pe drum. Data n-o ştiu, dar să ştiţi că este destul de aproape, ca timp poate să fie primăvara în jurul Paştelui, Sărbătorii de Paşti sau toamna, iarna, tot legat de o sărbătoare mare legată de Iisus Hristos. Dar acest cutremur, care pentru noi va fi foarte mare,(...)
Moderator:...noi nu spunem lucrul ăsta ca oamenii să intre în panică, căci ei e bine ca să fie pregătiţi, să înţeleagă. Deci conform semnalelor dumneavoastră şi vibraţiilor, aşa cum aţi povestit, să înţeleg că bate la uşă cutremurul, da(...)
Ioan Istrate: Bate la uşă. Este adevărat.
Moderator: Ar fi bine să precizaţi telespectatorior, fiindcă ce ne-aţi povestit nouă ar fi bine să ne spuneţi şi lor, că acest cutremur este în preajma unei sărbători mari.
Ioan Istrate: Da, am spus, în prejma Sărbătorilor de Paşti.
Moderator: (...)aş vrea ca să spuneţi dumneavoastră cum vor fi undele astea? Adică direcţionate? Şi când e cutremurul. Deci unii telespectatori care au deschis televizorul mai târziu, ar fi bine ca să le spunem: e vorba de o sâmbătă, în jurul Sărbătorii Paştelui.
Ioan Istrate: Deci Bucureştiul care l-am văzut în negru, tot...
Moderator: Vor fi mulţi morţi domnule Istrate?
Ioan Istrate: Eu am văzut 11 000 de morminte noi.
Moderator: Dar morţii ăştia de 11 000 de morţi, care aţi spus că aţi văzut, 11 000 morminte noi...
Ioan Istrate: Astea se pare că sunt în Bucureşti.
Moderator: Numai din Bucureşti? Dar în alte oraşe vor fi ?
Ioan Istrate: În alte oraşe, sigur că vor fi. Că eu am văzut peste 20 000 de morţi.
Moderator: 20 000?!”

În ziua de 28.03.2009, începând cu ora 20.00, postul de televiziune OTV a difuzat emisiunea „Dan Diaconescu Direct”. În prima parte a emisiunii, a fost transmis în reluare fragmentul din emisiunea „Dan Diaconescu Direct” din data de 19.03.2009, în care a fost invitat dl. Ioan Istrate şi a făcut preziceri despre un cutremur de mare magnitudine ce va avea loc în România.

În partea a doua a emisiunii, moderatorul acesteia, dl. Dan Diaconescu, i-a avut ca invitaţi pe dl. Ioan Istrate, dl. Gabriel Badiu, dl. Mărin Cornea, rapsod popular, şi dl. Costin Mărculescu, actor. Emisiunea a fost difuzată sub titlul “Istrate avertizează: ,,Marele cutremur va fi într-o sâmbătă, între 1 şi 3 noaptea” şi a avut ca subiect, de asemenea, prezicerile dl. Ioan Istrate despre iminenţa producerii în România a unui cutremur de mare intensitate în viitorul apropiat.

Pe parcursul emisiunii, pe ecran, în partea de jos, a fost titrat titlul: ,,Cutremurul va ţine 2 minute şi vor muri 20.000 de oameni”, iar în partea stângă sus ”Păzea vine cutremurul”.

De asemenea, în timpul emisiunii, a fost organizat un sondaj cu întrebarea „Credeţi că marele cutremur va fi în această noapte?”, prin aceasta radiodifuzorul dezinformând publicul, având în vedere că, din previziunile invitatului, cutremurul era preconizat pentru un viitor apropriat.

În intervalul orar 22.50-24.09, în care a fost difuzată emisiunea Fanatik Show, în partea de jos a ecranului a fost titrat: Urmează clarvăzătorul Istrate: ,,Au mai rămas câteva ore până la marele cutremur?!”

Moderatorul Dan Diaconescu şi invitatul acestuia, dl. Gabriel Badiu, nu au avut o atitudine critică şi reţinută faţă de cele afirmate de dl. Ioan Istrate, dimpotrivă aceştia au susţinut şi întărit spusele invitatului, lăsând să planeze o atmosferă de teamă şi nelinişte şi contribuind la accentuarea stării de panică a publicului telespectator.

Redăm din raportul de monitorizare: ”Dan Diaconescu: Bun, şi tot ca o sinteză a discuţiilor pe care le-aţi avut cu domnul Badiu, ar trebui spus că cutremurul va fi într-o noapte de sâmbătă spre duminică undeva, fiind noapte, normal, după orele unu noaptea, între unu şi cinci dimineaţa, mai putem spune că afară ca temperatură, mă rog, apropo de flash-urile care v-au apărut ca şi climă, ca şi anotimp ar fi primăvară sau toamnă, da?
Costin Mărculescu: ...bănuiţi ce intensitate va avea? Cât va fi?
Ioan Istrate: Ştiu exact.
Dan Diaconescu: Ia ziceţi domnule Istrate.
Ioan Istrate: 7,5-7 grade pe scara Rigther. (...)
Dan Diaconescu: Staţi puţin că mai ştie ceva. Şi morţi, câţi morţi vor fi? Ioan Istrate: Eu am văzut 11.000 de morminte noi. (...) iar ca număr de morţi, peste 20.000.
Mărin Cornea: Dar cum îi număraţi?
Ioan Istrate: Nu să-i număr. S-a anunţat direct!
Mărculescu îl întrabă pe Ioan Istrate de unde ştie că acest cutremur va avea loc în România. Dan Diaconescu explică: Dan Diaconescu: Va fi în România domnule, (...) vă explic eu. Domnu’ Istrate zice că a avut nişte imagini cu bucureştenii morţi. Şi că bucureştenii erau atât de mulţi morţi încât nu aveau loc prin spital prin alte părţi şi că erau duşi prin nişte hipermarketuri, adică pe la METRO, pe tejghelele alea, sau cum, ce-aţi zis? Pe la Carrfour.
Ioan Istrate: Acolo erau oamenii se făcea perfuzii, transfuzii
Dan Diaconescu: Astea, da.Se dădea primul ajutor, da. Vă daţi seama dacă sunt 11.000 mii de morţi, sunt vreo o sută de mii de răniţi. (...)dar ce politician apare ca să-mi dau seama că vine preşedintele statului (...)

(...) Gabriel Badiu relatează că a fost avertizat de Ioan Istrate despre unele cutremure care s-au adeverit şi spune:

Gabriel Badiu: De atuncea îl cred şi mereu îl mai întreb, ce se mai aude, se mişcă ceva?
Ioan Istrate: Eu întotdeauna, marile cutremure, indiferent de locul unde s-au produs, sau se vor produce, eu le ştiu prin mesajele pe care le primesc. Aşa că şi pentru marele cutremur care urmează să aibă loc în România, am prezentat în carte la pag. 392 exact desfăşurarea viitorului cutremur.
(...) Gabriel Badiu: Păi de ce nu spuneţi oamenilor că acum de Paşti, ce Dumnezeu?
(...)Dan Diaconescu: Deci spuneţi că vine pericolul până de Paşti domnule Badiu?
Gabriel Badiu: Eu aşa ştiu că de sărbători, o spuneţi dumneavoastră sau o spun eu la telespectatori?
Ioan Istrate: Tot Bucureştiul este în doliu, numărul morţilor va fi foarte mare, pot să fie chiar 20.000 de morţi.
Dan Diaconescu: Să ştiţi că pe alocuri şi oficialii vă dau dreptate. Numai că ei speră să nu apară acest mare cutremur.(...)

Gabriel Badiu citeşte din nou, din carte, zonele din Bucureşti care vor fi afectate de cutremur.

Dan Diaconescu îl întreabă din nou pe Ioan Istrate când va fi cutremurul: Dar ce zice domnul Badiu, cu sărbătoarea religioasă, de Paşte?
Ioan Istrate: Cu asta sunt de acord.”

Membrii Consiliului apreciază că difuzarea unor astfel de informaţii, neconfirmate de o sursă oficială, despre iminenţa producerii unui cutremur de mare magnitudine, în viitorul apropiat, în România, este de natură a genera panică în rândul populaţiei, fapt confirmat de numărul mare de reclamaţii primite cu privire la emisiunea în cauză.

Difuzarea oricărei informaţii trebuie să aibă ca principal scop informarea obiectivă şi corectă a telespectatorilor, astfel încât aceştia să-şi poată forma propriile convingeri în deplină cunoştinţă de cauză.

În vederea informării corecte şi obiective a publicului, postul avea obligaţia ca, înainte de difuzarea unor astfel de informaţii să le confrunte cu cele deţinute de autorităţile competente şi, în cazul în care cele două versiuni erau diferite, să transmită în mod obligatoriu şi informaţiile provenite de la sursa autorizată legal, cu menţionarea acesteia.

Întrucât prezentarea unor informaţii neconfirmate de o autoritate competentă poate crea o stare de panică în rândul populaţiei, putând afecta grav starea de sănătate a unor persoane sensibile, şi, având în vedere criteriile de individualizare a sancţiunii, prevăzute de art. 163 alin.(3) din Codul audiovizualului, membrii Consiliului au propus amendarea postului de televiziune OTV cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a postului OTV cu suma de 10.000 lei pentru nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu ale art. 81 alin. (1) şi (2) şi ale art. 83 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, a fost adoptată cu respectarea condiţiilor prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 162 alin.(2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Articol unic: Radiodifuzorul S.C OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L., având licenţa audiovizuală S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004 pentru postul de televiziune OTV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei, pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu ale art. 81 alin. (1) şi (2) şi ale art. 83 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L.
Bucureşti, B-dul Hristo Botev nr. 23, sector 3, CUI 15994676

pentru postul de televiziune OTV
Bd. Magheru nr. 28-30, et. 6, sector 1, Bucureşti

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 421/02.04.2009 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. pentru postul de televiziune OTV şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul OTV cu amendă în cuantum de 10.000 lei, întrucât în ediţiile emisiunii „Dan Diaconescu Direct”, din 19 şi 28 martie 2009, a difuzat informaţii neconfirmate cu privire la iminenta producere a unei catastrofe naturale în România.

Informaţiile prezentate în emisiunile incriminate se bazau exclusiv pe viziunile pe care le-ar fi avut un clarvăzător. Moderatorii emisiunilor nu au respectat obligaţia impusă de Codul audiovizualului de a confrunta astfel de informaţii, oferite de colaboratori ocazionali, cu informaţiile deţinute de autorităţile competente, înainte de a transmite ştiri sau puncte de vedere care pot genera panică.

Titlurile afişate pe ecran, consecinţele eventualelor pagube şi numărul victimelor, estimat în viziunea clarvăzătorului la 20.000 de morţi, repetarea acestor informaţii de către moderator au fost de natură a crea panică în rândul unei părţi a publicului care a fost privat astfel de o informare corectă, aspect semnalat de mai mulţi telespectatori care s-au adresat Consiliului cu reclamaţii în acest sens.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.