Decizia nr. 353 din 13.05.2008

13.05.2008


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind amendarea cu 2500 lei a S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL
Bucureşti, Bd. Hristo Botev nr. 23, sector 3 CUI 15994676

pentru postul OTV
Bd. Magheru nr. 28-30 et. 6, sector 1, Bucureşti

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 13 mai 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la respectarea de către postul de televiziune OTV a normelor privind desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerea autorităţilor publice locale ce urmează a se desfăşura în data de 1 iunie 2008. Raportul de monitorizare priveşte emisiunea „Dan Diaconescu Direct„ difuzată de postul OTV în data de 12 mai 2008, începând cu ora 19.45.

Postul OTV aparţine radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL (licenţa audiovizuală nr. S-TV 78/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr.620.0/01.04.2004).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând emisiunea menţionată mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SC Ocram Televiziune SRL a încălcat dispoziţiile art. 69 litera a) din legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor art. 69 lit. a), realizatorii şi moderatorii emisiunilor şi dezbaterilor electorale au obligaţia să fie imparţiali.

În fapt, emisiunea „Dan Diaconescu Direct” difuzată în data de 12 mai 2008 a fost structurată pe mai multe părţi, unele dintre acestea fiind anunţate ca având caracter electoral. În intervalul orar 19.45-20.45, a fost difuzată o dezbatere electorală la care au participat, în calitate de invitaţi, domnul Constantin Paţica – viceprimar şi candidat UPPS pentru funcţia de primar al sectorului 6 şi doamna Mădălina Voiculescu, consilier local.

Dezbaterea a fost moderată de domnul Luis Lazarus şi s-a difuzat sub titlurile: Luis Lazarus continuă demascarea primarilor corupţi şi Luis Lazarus continuă demascarea neregulilor din Primăria secorului 6. La începutul dezbaterii, moderatorul acesteia a făcut următoarea menţiune:Aşa cum discutam în ultima emisiune de săptămâna trecută, vom face astăzi dezvăluiri complete, cu documente, probe şi tot ce înseamnă, tot ce presupune acest fapt, despre marile abuzuri care s-au petrecut în aceşti patru ani la Primăria sectorului 6.

Vizionând înregistrarea dezbaterii, membrii Consiliului au constatat că discuţiile au avut un caracter exclusiv critic la adresa domnului Cristian Poteraş, actualul primar al sectorului 6 şi candidat pentru aceeaşi funcţie la alegerile ce urmează a se desfăşura la 1 iunie 2008.

Astfel, pe toată durata desfăşurării dezbaterii, moderatorul acesteia a avut o atitudine acuzatoare, total lipsită de imparţialitatea la care-i obligă legea pe cei care au calitatea de moderator al unei emisiuni de dezbateri electorale. De asemenea, la o afirmaţie a domnului Constantin Paţica prin care acesta îl acuza pe domnul Poteraş de crearea unor grupuri mafiote şi de neglijarea intereselor cetăţenilor pentru favorizarea acestor grupuri, moderatorul nu numai că a permis acestuia să facă o astfel de afirmaţie, ci a dat dovadă de o totală lipsă de imparţialitate, confirmând spusele invitatului. Redăm spre exemplu:

Constantin Paţica: A trecut un PUT care-i încălcare de lege totală pentru că domnul Poteraş, în Primăria sectorului 6 de asta s-a ocupat: de crearea unor grupuri mafiote şi de a rezolva problemele acestor grupuri şi nu problemele cetăţenilor sectorului 6.
Luis Lazarus: Într-adevăr, o afirmaţie cu multă greutate.

Moderatorul emisiunii avea obligaţia legală de a fi imparţial, pentru o prezentare obiectivă a situaţiei, astfel încât publicul să-şi poată forma o opinie corectă.

În esenţă, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au constatat că difuzarea programului s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale deoarece fiind vorba despre o dezbatere cu carácter electoral, moderatorul, chiar dacă a încercat să probeze acuzaţiile pe care le aducea domnului Poteraş, nu şi-a respectat obligaţia de a fi imparţial şi echidistant şi a susţinut o opinie partizană, subiectivă, lipsită de obiectivitate.

Faţă de toate aceste constatări, care demostrează faptul că emisiunea în cauză a fost difuzată cu încălcarea obligaţiilor legale, în temeiul art. 75 din legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 91 alin. (1) şi (3) din legea audiovizualului nr. 504/2002 şi cu respectarea prevederilor art. 15 al aceleiaşi legi,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Articol unic: Radiodifuzorul S.C OCRAM TELEVIZIUNE SRL, având licenţa audiovizuală S-TV nr. 78/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004 pentru postul de televiziune OTV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 2500 lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 69 lit. a) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL
B-dul Hristo Botev nr. 23, sector 3
BUCUREŞTI, CUI 15994676

pentru postul de televiziune OTV
B-dul Magheru nr. 28-30, etaj 6, sector 1 BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 353/13.05.2008 privind amendarea cu 2500 lei a radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul OTV cu amendă în cuantum de 2 500 lei, întrucât în emisiunea electorală difuzată în ziua de 12 mai 2008, începând cu ora 19. 45, moderatorul acesteia a adus o serie de acuzaţii unui contracandidat al invitatului emisiunii, manifestând o atitudine partizană în prezentarea subiectelor dezbătute în emisiune, fapt ce contravine prevederilor art. 69 din legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Potrivit dispoziţiilor invocate, realizatorii şi moderatorii emisiunilor şi dezbaterilor electorale au obligaţia de a fi imparţiali.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.