Decizia nr. 35 din 19.01.2012

24.01.2012


envoyer l'article par mail title=

privind sancţionarea radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L.,
 cu obligaţia de a difuza, în ziua de 20.01.2012, timp de 10 minute, între orele 19.00-19.10, numai textul deciziei de sancţionare emise de C.N.A.

 Bucureşti, sector 6, Str. Preciziei nr. 3P, lot nr. 1, clădire C6.1, spaţiu birouri şi hală-parter, et. 1, CUI 15994676

 pentru postul de televiziune OTV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 19 ianuarie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA cu nr. 13764/10.10.2011 referitoare la mesajele politice difuzate atât în cadrul mai multor ediţii ale emisiunii „Dan Diaconescu Direct”, cât şi pe banda tip News Alert, transmise în perioada 07 octombrie 2011 - 15 ianuarie 2012, de postul OTV.
 Postul de televiziune OTV aparţine S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 78.3/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.1/01.06.2010).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a încălcat prevederile art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Potrivit dispoziţiilor invocate, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală. În fapt, deşi radiodifuzorul a fost sancţionat anterior, în mod repetat pentru încălcarea aceloraşi prevederi, în perioada 07 octombrie 2011 - 12 ianuarie 2012, acesta a continuat să difuzeze mesaje cu caracter politic, mesaje transmise atât în cadrul mai multor ediţii ale emisiunii „Dan Diaconescu Direct”, cât şi pe banda tip News Alert. Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat în cadrul ediţiilor emisiunii „Dan Diaconescu Direct”, din zilele de 08, 10, 22 şi 29 octombrie 2011, 03 decembrie 2011 şi 04 ianuarie 2012, mesaje cu caracter politic, fapt interzis de prevederile art. 139 din Codul audiovizualului, cu excepţia perioadei de campanie electorală.

Astfel, în ediţia emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din ziua de 08.10.2011, transmisă în intervalul orar 21.15 - 01.38, postul OTV a difuzat o înregistrare cu titlul : „DE LA TIMIŞOARA, DAN DIACONESCU RIDICĂ TOATĂ ŢARA !", în partea inferioară a ecranului fiind titrat textul : „Daţi SMS la 1333 : De ce credeţi că Boc a fost huiduit la Timişoara şi Diaconescu aplaudat ?”. Fundalul sonor a fost asigurat prin difuzarea imnului PP-DD.
 Materialul transmis a conţinut şedinţa Conferinţei Filialei Judeţene Timiş a Partidului Poporului - Dan Diaconescu la care a participat Dan Diaconescu alături de Simona Man, preşedintele PP-DD, Liviu Neagu, secretar general al PP-DD, Tudorache Virgil, preşedintele Filialei Sectorului 2 a PP-DD, şi alţi reprezentanţi ai PP-DD din ţară, conferinţă care a avut loc în oraşul Timişoara. În cadrul materialului, au fost prezentate discursurile ţinute de câţiva dintre reprezentanţii prezenţi ai partidului, pe fundal apărând inscripţionată sigla PP-DD.

În data de 10.10.2011, în cadrul ediţiei „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 22.22 - 22.35, sub titlul „UN LIDER DIN FLĂMÂNZI TRECE, ÎN DIRECT, ÎN PP-DD”, a fost prezentat dl. Timon Lipciuc, secretar executiv la PNL în Flămânzi, care a afirmat, în direct, că trece în PP-DD şi va candida la Primăria din Flămânzi, îndemnând populaţia din Flămânzi „să trimită adeziuni la Partidul Poporului – Dan Diaconescu”. Redăm din raportul de monitorizare : „Timon Lipciuc : Am de gând să candidez la funcţia de primar în oraşul Flămânzi. Am de gând să aduc în Partidul Poporului – Dan Diaconescu atât intelectuali, cât şi ţărani, doctori, profesori, învăţători pentru a forma un partid adevărat, nu un partid al minciunilor, nu un partid al jocurilor, un partid care să redea o speranţă zilei de mâine în Flămânzi. Sunt convins că numai unindu-ne vom reuşi să facem acest lucru adică să dăm la o parte minciuna şi cred în toţi oameni din Flămânzii, cred în tineretul care a lucrat în occident, cred în toată diaspora. Am fost şi eu emigrant 12 ani. Sunt convins că vor fi alături de noi. Chiar îi invit, dacă se poate, să trimită adeziuni la Partidul Poporului – Dan Diaconescu.”

În ziua de 22.10.2011, în partea a doua a ediţiei emisiunii „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 22.24 – 02.29, a fost difuzat o înregistrare cu vizita d-lui Dan Diaconescu în oraşul Iaşi cu ocazia inaugurării sediului Organizaţiei Judeţene a PP-DD. Pe parcursul înregistrării, au fost prezentate imagini din faţa noului sediului al Organizaţiei Judeţene Iaşi cu mulţimea care îl aştepta pe dl. Dan Diaconescu, având steguleţe cu sigla PP-DD şi care scanda „Diaconescu preşedinte !”, fondul muzical fiind asigurat prin difuzarea imnului PP-DD.
 În continuare a fost transmisă conferinţa de presă care a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde au luat cuvântul d-nii Dan Diaconescu, Florin Condurăţeanu, Sorin Ovidiu Bălan, Gheorghe Viţă (preşedintele Uniunii Românilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa şi membru al PP-DD în Basarabia), Mihai Fărcăşanu, preşedintele Organizaţiei Judeţene Neamţ.

În data de 29.10.2011, în ediţia „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 23.57 - 03.40, sub titlul „ODATĂ CU VIZITA LUI DAN DIACONESCU LA GIURGIU, CIOCOII ÎNCEP SĂ CADĂ UNUL CÂTE UNUL”, a fost difuzată înregistrarea cu vizita d-lui Dan Diaconescu în oraşul Giurgiu.
 Pe parcursul înregistrarii, au fost difuzate imagini cu oameni scandând diferite lozinci precum : „Diaconescu preşedinte !”, „Partidul Poporului, şansa României e !”, „Diaconescu şi ai lui, Partidul Poporului”, etc., imagini cu sigla PP-DD şi afişe cu Dan Diaconescu şi textul Partidul Poporului – Dan Diaconescu.

În data de 03.12.2011, în ediţia emisiunii „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 21.14 - 01.05, sub titlu „LA ALBA IULIA, DAN DIACONESCU A APRINS INIMILE ARDELENILOR”, a fost difuzată o înregistrare cu vizita d-lui Dan Diaconescu în oraşul Alba Iulia cu ocazia manifestările prilejuite cu ocazia Zilei Naţionale. În partea inferioară era titrat : „Daţi SMS la 1333 : De ce au pierdut USL şi PDL Transilvania ?”
 Pe parcursul înregistrării, au fost prezentate imagini din interiorul Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia cu mulţimea care îl aştepta pe dl. Dan Diaconescu având baloane cu sigla PP-DD şi care scanda „Diaconescu preşedinte !”, fondul muzical fiind asigurat prin difuzarea imnului PP-DD.

În continuare a fost transmisă conferinţa de presă unde au luat cuvântul Dan Diaconescu, Simona Man, preşedintele PP-DD, Liviu Neagu, secretar general al PP-DD, Ioan Marincaş, preşedinte interimar filiala Alba, Manea Dumitru, prim vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean Alba, Dobrescu Mircea, preşedintele Organizaţiei Municipiului Alba Iulia, Cosma Maria, preşedintele Organizaţiei de Femei Alba, Mirea Octavian, prim vicepreşedinte Organizaţiei Sector 5 Bucureşti, Sorin Ovidiu Bălan, Florin Condurăţeanu, Radu Popa, prim vicepreşedinte al PP-DD.

În ediţia emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 04.01.2012, în intervalul orar 20.05 - 03.15, sub titlul „D.D. A PRIMIT DE LA PROCURORII STRĂINI LISTA POLITICIENILOR CARE AU DEVALIZAT ROMÂNIA.”, dl. Dan Diaconescu a prezentat rezultatele investigaţiilor procurorilor americani şi europeni, rezultate consemnate într-un rechizitoriu „cu date extrem de oficiale”, cu peste 1300 de întreprinderi furate. În partea inferioară a ecranului era titrat mesajul „Daţi SMS la 1333 şi completaţi lista cu furturile care au pus România la pământ”.

Exemplificăm din raportul de monitorizare : „Dan Diaconescu : În cazul, însă, unei variante B (de amânare) sau în cazul unei variante C (de respingere), aşa cum am hotărât la consultarea trecută cu dumneavoastră, telespectatorii, vom trece la preluarea unui alt partid din cele opt de care v-am vorbit la vremea respectivă. Aşa după cum aţi văzut astăzi în presă sau presupun chiar şi în ediţiile electronice ale ziarelor de ieri, avem în acest moment opt convenţii, opt hârtii, opt angajamente semnate cu diverse formaţiuni politice, aţi văzut şi dosarele, aţi văzut toate acele mape, Protocol se cheamă aceste hârtii, oficial vorbind. Ei bine, nu rămâne decât să alegem în această seară la sfărşitul emisiunii în funcţie de ceea ce dumneavoatră votaţi la SMS 1333, sau la telefoanele afişate pe banda aceea neagră (...) în funcţie de asta să decidem dacă luăm sau dacă preluăm Partidul România Europeană, Partidul Protecţiei, mă rog, nu contează foarte tare denumirile complete. Ştiţi că unele sunt chiar alambicate, oricum PIN, partide ecologiste, partide socialiste, deci, există din patruzeci şi ceva de partide înregistrate şi nefolosite la registrul partidelor politice, există aşadar opt variante cu care ne-am înţeles deja. Cu liderii acestor formaţiuni ne-am înţeles deja.”

De asemenea, potrivit raportului de monitorizare, mesaje cu caracter politic au fost difuzate şi pe banda tip News Alert, după cum urmează :
 în data de 15.10.2011 - în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 21.45 - 02.00, s-a derulat banda tip News Alert, cu mesajul : „Revoluţia pe care o va face Partidul Poporului - Dan Diaconescu împreună cu dumneavoastră, telespectatorii constă în : 1. Câte 20.000 de euro pentru fiecare român. 2. Mărirea tuturor salariilor şi pensiilor. 3. Anularea tuturor taxelor şi impozitelor actuale. 4. Introducerea unui singur impozit pe venituri şi proprietăţi. 5. Confiscarea averilor ilicite obţinute din afaceri cu statul. 6. Judecarea de către un Tribunal al Poporului a tuturor guvernanţilor care au jefuit România. 7. Reducerea TVA la o cotă (minimă pentru UE) de 10 la sută. 8. Interzicerea subvenţionării partidelor politice. 9. Eliminarea salariilor pentru parlamentari, miniştri, primul-ministru şi preşedinte. 10. Evacuarea demnitarilor din Palatul Parlamentului, Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni. 11. Înfiinţarea Companiei Naţionale „Averea poporului”. Şeful acestei companii va fi ales direct de popor. 12. „Averea poporului” va distribui dividende egale lunare către toţi cetăţenii. 13. Statul va cumpăra pământul nelucrat şi va investi masiv în agricultura bio. 14. Simpli cetăţeni vor deveni juraţi în instanţe, alături de judecători. 15. Răspunderea materială pentru judecătorii şi procurorii care greşesc. 16. Cetăţenii nu vor mai plăti rate la bănci timp de 12 luni. 17. Interzicerea arestului preventiv (şi a cătuşelor) cu excepţia faptelor violente. 18. Firmele nu vor putea fi controlate decât o dată pe an. 19. Statul va construi 200.000 de locuinţe, care vor fi închiriate celor săraci. 20. Interzicerea taxei pentru radio-TVR”.

La ora 22.14, acest mesaj a fost înlocuit cu altul având următorul conţinut : „Au mai rămas 407 zile până la marea schimbare. Aţi vrea 20.000 euro să-i investiţi cum vreţi ? Aţi vrea să fie juraţi în instaţe ? Aţi vrea ca averea ţării să se întoarcă la dumneavoastră ? Aţi vrea să primiţi dividende din averea României ? Aţi vrea să fie locuri de muncă pentru toţi românii ? Aţi vrea să aveţi siguranţa zilei de mâine ? Aţi vrea să scadă impozitele şi TVA ? Aţi vrea ca băncile să plătească pentru criză şi nu poporul ? Aţi vrea să fie confiscate averile ilicite ? Aţi vrea să fie construite locuinţe pentru cei fără casă ? Aţi vrea să avem o autostradă de la estul la vestul ţării ? Aţi vrea agricultura bio pe cele 4 milioane ha nelucrate ? Aţi vrea ca pensiile şi salariile să crească ? Aţi vrea ca cei din actuala Putere să fie pedepsiţi pentru jaf ? Dacă vreţi ca toate să se întâmple, ştiţi ce aveţi de făcut !”

în data de 16.10.2011 - în emisiunea „Infernul”, în intervalul orar 20.40 - 20.48, s-a derulat banda News Alert, cu mesajul : „Astăzi, unul din milioanele de cetăţeni români care au jucat la Loto 6/49 pentru a câştiga marele premiu de 5,2 milioane de euro, intervievat întâmplător de postul de televiziune Realitatea TV, a declarat că, în cazul în care ar câştiga, banii i-ar pune la dispoziţie lui Dan Diaconescu şi grupului său de peste 800.000 de susţinători pentru a reuşi în revoluţia pe care ei o pregătesc. Mulţumim încă o dată şi pe această cale poporului român !".
 în emisiunea „Dan Diaconescu Direct” din aceeaşi zi, în intervalul orar 21.00 - 02.01, pe banda News Alert s-a derulat aceleaşi mesaj care apoi a fost modificat, începând cu ora 00.42, în : „Ieri, unul din milioanele de cetăţeni români care au jucat la Loto 6/49 pentru a câştiga marele premiu de 5,2 milioane de euro, intervievat întâmplător de postul de televiziune Realiatea TV, a declarat că, în cazul în care ar câştiga, banii i-ar pune la dispoziţie lui Dan Diaconescu şi grupului său de peste 800.000 de susţinători pentru a reuşi în revoluţia pe care ei o pregătesc. Mulţumim încă o dată şi pe această cale poporului român !”

în data de 22.10.2011 - în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 22.24 - 02.19, pe banda News Alert s-a derulat mesajul : „Comunicat important pentru ţară !!! Mâine, Dan Diaconescu descinde în sfârşit la Giurigiu, în piaţă – la ora 10, la Catedrală – la ora 10.30, la teatru – la ora 11. Giurgiuvenii care vor să scape de ciocoi, de „butoane”, de foame şi de sărăcie, sunt aşteptaţi să se bucure de schimbare cu Dan Diaconescu. OTV, singura televiziune care a ţinut cu americanii, dezvăluindu-i pe adevăraţii criminali de la Giurgiu, îl va omagia în premieră, pe tânărul baschetbalist decedat, Harvez Chauncey, chiar în templul baschetului giurgiuvean. O facem pentru că nouă ne pasă şi vrem schimbarea şi în Giurgiu ! Giurgiuvenilor, dacă vă pasă, veniţi şi voi cât mai mulţi !”. Acesta s-a modificat la ora 00.01 în : „Comunicat important pentru ţară !!! Astăzi, Dan Diaconescu descinde în sfârşit la Giurgiu, în piaţă – la ora 10, la Catedrală – la ora 10.30, la teatru – la ora 11. Giurgiuvenii care vor să scape de ciocoi„

în data de 30.11.2011 - în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 20.14 - 06.05, s-a derulat banda News Alert, cu mesajul : „Mâine, Dan Diaconescu începe la Alba Iulia revoluţia marii schimbări, atât de mult dorită de poporul român. În Ardeal se aprinde scânteia, la întâlnirea cu Dan Diaconescu, iar flacăra va cuprinde toată România. Îi aşteptăm mâine, pe toţi ardelenii adevăraţi, la Alba Iulia, începând cu ora 11, la Sala Unirii, şi la ora 14.30, la Casa de Cultură a Studenţilor. Fraţilor, veniţi cu toţii fiindcă nici nu ştiţi ce pierdeţi ! „La Mulţi Ani, România !”.
 Acest mesaj a modificat începând cu ora 00.42 în : „Astăzi, Dan Diaconescu începe la Alba Iulia revoluţia marii schimbări, atât de mult dorită de poporul român. În Ardeal se aprinde scânteia, la întâlnirea cu Dan Diaconescu, iar flacăra va cuprinde toată România. Îi aşteptăm mâine, pe toţi ardelenii adevăraţi, la Alba Iulia, începând cu ora 11, la Sala Unirii, şi la ora 14.30, la Casa de Cultură a Studenţilor. Fraţilor, veniţi cu toţii fiindcă nici nu ştiţi ce pierdeţi ! „La Mulţi Ani, România !”’

în data de 02.12.2011 - în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 20.06 - 06.05, pe banda News Alert s-a derulat mesajul : „Conform sondajului IMAS, realizat în perioada 9-17 noiembrie 2011, pe un eşantion de 1041 persoane, cu o marjă de eroare de 3%, la comanda ziarului Adevărul, pentru prima oară Partidul Poporului – Dan Diaconescu a întrecut PDL. De exemplu, în regiunea Muntenia, PP-DD are 16,5%, iar PDL 16,3%. Mulţumim poporului român !"

în data de 26.12.2011 - în emisiunea „Musafiri nepoftiţi”, în intervalul orar 20.26 - 03.57, pe banda News Alert s-a derulat mesajul : „Potrivit ultimului sondaj de opinie realizat pe luna decembrie de Agenţia de Rating Politic dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României, rezultatele ar fi următoarele : USL 53%, PDL 19%, Partidul Poporului Dan Diaconescu 15,9%, PRM 4,5%, UDMR 2,5%, PNG 1,6%, PNŢCD 1,5%, UNPR 0,5% Alţii 2%. Analiştii politici constată cu această ocazie că singura formaţiune politică în creştere de la o lună la alta este PP-DD (cu o creştere de 3 procente faţă de ultima măsurare a Agenţiei de Rating Politic), celelalte partide fiind într-o cădere constantă de la o lună la alta. Mulţumim poporului român !”

în data de 04.01.2012 - în emisiunea „Dan Diaconescu Direct” în intervalul orar 20.08 - 03.59, pe banda News Alert, s-a derulat mesajul : „Potrivit sondajului IRES, 38% dintre români cred că Partidul Poporului – Dan Diaconescu are un potenţial de creştere în anul 2012 mai mare decât oricare alt partid de pe scena politică românească. 37% dintre români cred că USL are un potenţial de creştere, 21% cred asta pentru PDL, 18% pentru UNPR, 17% pentru PRM, 12% pentru PNŢCD, 11% pentru PNG, 10% pentru UDMR. Sondajul arată că Dan Diaconescu are un potenţial remarcabil în intenţiile de vot ale electoratului. Majoritatea românilor (59,3%) crede că Partidul Poporului – Dan Diaconescu va intra în Parlament. Sondajul IRES, realizat în perioada 7-8 decembrie 2011 pe 1375 de subiecţi, a avut o marjă de eroare de 2,9%. Dragi prieteni, în acest an avem şansa de a construi o altfel de Românie, a poporului, în care ciocoii să fie puşi cu botul pe labe şi să plătească pentru tot răul pe care l-au făcut oamenilor. Vă aşteptăm alături de noi !”

în data de 07.01.2012 - în emisiunea „Infernul”, în intervalul orar 20.08 - 20.50, pe banda News Alert s-a derulat mesajul : „Au mai rămas 316 zile până la marea schimbare. Aţi vrea 20.000 de euro, să-i investiţi cum vreţi ? Aţi vrea juraţi în instanţe ? Aţi vrea ca averea ţării să se întoarcă la dumneavoastră ? Aţi vrea să primiţi dividende din averea României ? Aţi vrea să fie locuri de muncă pentru toţi românii ? Aţi vrea să aveţi siguranţa zilei de mâine ? Aţi vrea să scadă impozitele şi TVA ? Aţi vrea ca băncile să plătească pentru criză şi nu poporul ? Aţi vrea să fie confiscate averile ilicite ? Aţi vrea să fie construite locuinţe pentru cei fără casă ? Aţi vrea să avem o autostradă de la estul la vestul ţării ? Aţi vrea agricultură bio pe cele 4 milioane de ha nelucrate ? Aţi vrea ca pensiile şi salariile să crească ? Aţi vrea ca cei din actuala putere să fie pedepsiţi pentru jaf ? Aţi vrea ca partidele politice să nu mai fie subvenţionate ? Aţi vrea să fie eliminate salariile demnitarilor ? Aţi vrea să fie desfiinţată taxa radio-tv ? Aţi vrea ca demnitarii să fie evacuaţi din palatele lor ? Aţi vrea ca firmele să fie controlate doar o dată pe an ? Aţi vrea să dispară taxa auto ? Dacă vreţi ca toate să se întâmple, ştiţi ce aveţi de făcut !” Acelaşi mesaj s-a derulat pe banda News Alert şi în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, din aceeaşi zi, în intervalul orar 20.59 - 03.59, precum şi în emisiunea „Dan Diaconescu Direct” din 10.01.2012.

în data de 12.01.2012 - în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 20.18 - 22.52, s-a derulat pe banda galbenă, mesajul : „DD, după alegerile din noiembrie, va anula taxa auto !” Membrii Consiliului au constatat că, în perioada 07 octombrie 2011 - 15 ianuarie 2012, radiodifuzorul a continuat să difuzeze mesaje cu caracter politic, încălcând prin aceasta reglementările din domeniul audiovizualului cu privire la regimul difuzării publicităţii politice, publicitate care, potrivit Codului audiovizualului, este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

Astfel, Consiliul a constatat că mesajele prezentate atât pe banda tip News Alert, cât şi în ediţiile emisiunii „Dan Diaconescu Direct” au avut un caracter politic şi au fost difuzate cu încălcarea prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului.

Conform acestor dispoziţii, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală. Or, pentru ca astfel de mesaje cu caracter politic să poată fi difuzate în mod legal, acestea trebuie să respecte normele audiovizuale invocate, potrivit cărora publicitatea politică este permisă numai în perioadele de campanie electorală, astfel încât, la data difuzării materialelor audiovizuale exemplificate mai sus, precum şi la momentul actual, în ţara noastră nu este programată desfăşurarea de campanie electorală pentru alegerile parlamantare, prezidenţiale ori locale. Pe parcursul anului 2011, radiodifuzorul a fost sancţionat cu 5 amenzi în cuantum total de 265.000 lei, după cum urmează : - prin Decizia nr. 1081/28.10.2010 cu amendă de 5.000 lei, - prin Decizia nr. 14/11.01.2011 cu amendă de 10.000 lei, - prin Decizia nr. 183/01.02.2011 cu amendă de 50.000 lei, - prin Decizia nr. 260/29.03.2011 cu amendă de 100.000 lei, - prin Decizia nr. 376/19.05.2011 cu amendă de 100.000 lei.

De asemenea, pentru difuzare de publicitate politică în afara perioadelor de campanie electorală, radiodifuzorul a fost sancţionat prin Decizia nr. 584/04.10.2011 şi cu obligaţia de a de a difuza, în ziua de 06 octombrie 2011, timp de 10 minute, sonor şi vizual, în intervalul orar 19.00 - 19.10, numai textul deciziei de sancţionare emise de C.N.A. Faţă de toate aceste constatări, care demonstrează faptul că emisiunile respective ale postului OTV au fost difuzate cu încălcarea repetată a prevederilor din legislaţia audiovizuală ce reglementează condiţiile în care poate fi difuzată publicitatea politică pe posturile de televiziune, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L., cu obligaţia de a difuza, în ziua de 20.01.2012, timp de 10 minute, între orele 19.00-19.10, numai textul deciziei de sancţionare emise de C.N.A. În conformitate cu dispoziţiile art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L., titular al licenţei audiovizuală nr. S-TV 78.3/05.02.2004 şi al deciziei de autorizare nr. 620.1/01.06.2010, pentru postul de televiziune OTV, se sancţionează cu obligaţia de a difuza, în ziua de 20 ianuarie 2012, timp de 10 minute, sonor şi vizual, în intervalul orar 19.00 - 19.10, numai textul deciziei de sancţionare emise de C.N.A. pentru încălcarea prevederilor art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. art. 95² alin. (1) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată la secţia de contencios administrativ a curţii de apel.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, postul de televiziune OTV are obligaţia de a difuza în ziua de 20 ianuarie 2012, timp de 10 minute, sonor şi vizual, în intervalul orar 19.00 - 19.10, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul OTV cu obligaţia de a difuza, în ziua de 20 ianuarie 2012, timp de 10 minute, în intervalul orar 19.00 - 19.10, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a constatat că postul OTV a difuzat în perioada 07 octombrie 2011 - 15 ianuarie 2012 mesaje cu caracter de publictate electorală în favoarea Partidului Poporului - Dan Diaconescu în afara perioadelor de campanie electorală. Acestea au fost difuzate fie în cadrul unor ediţii ale emisiunii « Dan Diaconescu Direct », fie sub forma unor informaţii derulate pe banda News Alert, cu încălcarea prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor invocate, « publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală. » Consiliul a avut în vedere faptul că, deşi a fost sancţionat în mod repetat pentru încălcarea prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului, postul de televiziune OTV a continuat să transmită mesaje cu caracter de publicitate electorală în aceeaşi modalitate.

Consiliul a ajuns la această sancţiune în mod gradual, aplicând de-a lungul timpului, sancţiuni în creştere, începând cu sancţiunea minimă prevăzută de legislaţia audiovizuală. Cu toate acestea, postul OTV a ales să încalce acelaşi articol al Codului Audiovizualului.

Astfel, în data de 28 octombrie 2010, postul OTV a fost sancţionat cu amenda minimă, 5.000 lei, întrucât în perioada 02 - 24 octombrie 2010, în diferite intervale orare, difuzase, în mod repetat, pe crawl, anunţuri care conţineau informaţii cu privire la filialele Partidului Poporului, fiind indicate persoane de contact şi numere de telefon.

Trei luni mai târziu, în 11 ianuarie 2011, CNA a sancţionat postul OTV cu amendă de 10.000 lei, pentru încălcarea aceleiaşi prevederi legale, postul OTV difuzând, în perioadele 27 noiembrie - 15 decembrie 2010, 27 - 30 decembrie 2010 şi 01 - 06 ianuarie 2011, în cadrul mai multor emisiuni, sub forma unor informaţii tip News Alert sau Breaking News, ori pe banda din partea de jos a ecranului, diferite mesaje politice cu caracter vădit electoral.

În data de 1 februarie 2011, CNA a sancţionat postul cu amendă de 50.000 lei, după ce au fost constatate aceleaşi abateri de la legislaţia audiovizuală.

În data de 29 martie 2011, Consiliul a decis să amendeze postul cu 100.000 de lei după ce a constatat că, în perioada 3 februarie - 27 martie 2011, atât pe banda News Alert, cât şi în cadrul mai multor ediţii ale emisiunilor „Dan Diaconescu Direct« şi „Aici e România », precum şi „Breaking News« , postul OTV a difuzat în mod repetat mesaje de publicitate politică în afara campaniei electorale. De asemenea, ediţiile emisiunii „Dan Diaconescu Direct » au conţinut mesaje de publicitate politică, imnul viitorului Partid al Poporului, precum şi imagini de la întâlnirile domnului Dan Diaconescu cu potenţialii alegători din mai multe localităţi, fiind alocate spaţii largi de emisie acestor evenimente. Amenda de 100.000 de lei a fost repetată în data de 19 mai 2011, întrucât în perioada 08 aprilie - 12 mai 2011, postul de televiziune OTV a continuat să difuzeze mesaje cu caracter de publicitate electorală, mesaje transmise atât pe banda News Alert, cât şi în cadrul mai multor emisiuni.

În data de 4 octombrie 2011, pentru difuzare de publicitate politică în afara perioadelor de campanie electorală, postul OTV a fost sancţionat cu obligaţia de a difuza timp de 10 minute, sonor şi vizual, în intervalul orar 19.00 - 19.10, numai textul deciziei de sancţionare emise de C.N.A.

În calitate de garant al interesului public în domeniul audiovizualului, Consiliul a considerat că demersul cu caracter politic pe care postul OTV l-a continuat şi în perioada 07 octombrie 2011 - 15 ianuarie 2012 a constituit o veritabilă activitate de campanie electorală de natură să afecteze pe ceilalţi potenţiali competitori electorali care înţeleg să desfăşoare activităţi similare numai în perioadele de campanie electorală, perioade permise de legislaţia audiovizuală. »