Decizia nr. 343 din 09.05.2008

09.05.2008


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind somarea S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL,
cu sediul în Bucureşti, Bd. Hristo Botev nr. 23, sector 3

pentru postul OTV
Bd. Magheru nr. 28-30 et. 6, sector 1, Bucureşti

Întrunit în şedinţă publică în ziua 09 mai 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat modul în care a fost reflectată pe posturile de radio şi de televiziune campania electorală pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Postul de televiziune OTV aparţine S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL (licenţă audiovizuală nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004).

Analizând raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 68 alin. (2) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 39 alin. (1 şi 2) şi ale art. 40 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 42 alin. (1), (2), (4) şi (5) şi art. 46 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 40 din Legea audiovizualului prevede că este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală.

Conform art. 46 alin. (2) din Codul audiovizualului, este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

Potrivit dispoziţiilor art. 39 din Legea audiovizualului:

(1) - Este interzisă difuzarea de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată.

(2) - Difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală şi morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

Art. 42 din Codul audiovizualului dispune:

"(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale sau imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

(4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.

(5) Este interzisă în programele audiovizuale orice referire peiorativă la adresa persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi, precum şi punerea acestora în situaţii ridicole ori umilitoare."

Legea electorală prevede la alin. (2) al art. 68 obligaţiile pe care candidaţii trebuie să le respecte în cadrul emisiunilor electorale, respectiv:

a) să nu pună în pericol ordinea constituţională, ordinea publică, siguranţa persoanelor şi a bunurilor;

b) să nu facă afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane sau moralei publice;

c) să probeze eventualele acuzaţii cu incidenţă penală sau morală aduse unui alt candidat;

d) să nu incite la ură sau discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

În fapt, în data de 08 mai 2008, radiodifuzorul a difuzat emisiunea electorală „Dan Diaconescu Direct”, sub titlul: „DEZVĂLUIRILE LUI COZMIN GUŞĂ”, în cadrul căreia, în intervalul orar 19.59-20.28, a fost prezentat un material audiovizual înregistrat, cu caracter electoral, de promovare a candidatului PIN la Primăria Capitalei, domnul Cozmin Guşă. Pe durata difuzării, în partea superioară a ecranului a fost afişat textul: NE-AM SĂTURAT CÂT NE-AŢI FURAT.

Materialul înregistrat a fost constituit, pe de o parte, din monologul domnului Cozmin Guşă, care a criticat actuala administraţie şi s-a referit la programul său electoral, iar, pe de altă parte, dintr-un videoclip muzical, prezentat în susţinerea punctelor de vedere exprimate de domnia-sa.

Membrii Consiliului au constatat că videoclipul muzical încalcă în mod flagrant prevederile legislaţiei audiovizuale.

Astfel, Consiliul consideră ca fiind grav faptul că acest videoclip muzical conţine mesaje explicite discrimnatorii pe considerente de naţionalitate, rasă, dizabilităţi şi orientare sexuală la adresa unor persoane sau a unor grupuri de persoane.

Spre exemplu:
Trăiţi-a’ Vanghelie, să moară fraţii mei,
Almanahele e gigea, am luat bacu’ la 33
Cioarele mele de afară si de prin pârnai
O să vă fur la toţi linguri, câte vrei!
Ca maimuţa, bulibaş, prea iubit la primărie
O să iert în ţigănie şi viol şi tâlhărie
Votaţi-mă cu degetu’ că e beton,
Şi-o să iau de la români să dau la voi BMW şi acordeon
Magyar, magyar, nem tudom Baszd meg ai mei fii
Ca primar la Bucarest, o să vă omor copiii
Io mi-s Orban Orbit de bani, fraţi noi doi
Nedorit de bozgori, beau si f..t pe banii la voi

(...)

Miron Mitrea, Mitrea Miron-Manivela
Suna cam gay
Sunt hoţ activ pentru partid, nu santinela.
Am manevrat hectare la Baneasa, beliv-aş mielu’
Da’ vă dau în schimb la toţi un 2 pe 2 la Bellu.
Sunt urmărit de DNA c-am devalizat CFRul
C-am furat prin sindicat de-am falimentat si veceu’
Măi băieţi-băieţi-băieţi! Mă vreţi? Vvoi fi primul - primar ce dă pro bono din poponeţ.
Băi gunoaielor de Bucureşti îmi duceţi dorul
Bateţi în lemn, da’ nu-n piciorul meu, că-mi pierd umorul
Eu vă transform banii-n talaş şi jeg pentru pisici
Fac tomberoane colorate să se joace ăia mici
Propun transportul în comun cu camioanele ROSAL
Cu costul maximus nu minimus...sunt genial.
O să săriţi fericiţi într-un picior, bă mizerabililor,
Şi-o sa ma-nsor a şaptea oară pe banii contribuabililor.

Or, o astfel de atitudine nu poate fi acceptată în cadrul unui program audiovizual, normele legale comunitare fiind deosebit de riguroase în privinţa sancţionării unor astfel de manifestări.

Consiliul apreciază că libertatea, ca principiu fundamental al statului de drept, este temelia principiilor morale şi presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni în relaţiile cu ceilalţi membri ai colectivităţii.

În condiţiile în care alţi membri ai societăţii sunt lezaţi prin atitudini discriminatorii, tolerarea de către Consiliu a unor asemenea fapte ar contraveni dispoziţiilor constituţionale, precum şi convenţiilor internaţionale la care România este parte.

Membrii Consiliului au constatat, de asemenea, că versurile melodiei au fost însoţite de imagini ale liderilor politici despre care se vorbeşte în termeni vulgari şi la adresa cărora sunt formulate acuzaţii grave de natură penală.

Redăm, în continuare, cu titlu de exemplu:

PSD PDL Sau PD
Toate-aduc a PCR
Ia mai dă-i pe toţi în PLM!
PSD PDL Sau PD
Toate-aduc a PCR
Ia mai dă-i pe toţi în PLM!
Nu pot să răspund acum,
Videanu sunt, primar matur
Că mă prăjesc pe tâţe şi pe cur
Pe Coasta de Azur.
Eu am cumpărat cinstit, vila şi maşina
V-am adus la supra-preţ borduri tocmai din China
N-am pus copaci, ce p..a mea,
Şosele n-am făcut, da’ am ras pieţele si v-am dat mall-uri
Sta-v-ar în gât
Nu am făcut nici blocuri, că la bloc e chiar urât
Da’ am făcut afaceri care put, aşa cum am putut.

(...)

Mănânc şi plâng, trăiesc o dramă.- (imagine Vasile Blaga)
Că-mi vedeam p..a de bot înainte să lucrez la vamă
Dragii mei contrabandişti, o să fie bine
Şi-o să aveţi toţi mâncărică, să fiţi graşi ca mine
Să nu-mi ziceţi mie Blaga sau Vasile, eu v-am spus
O să aduc ţigări pe şlep, pe Dâmboviţa-n sus
Proştii ăştia să repare flota lu’ Basescu,
Că poliţia le acoperă, iar eu fur restul.
Ne-am săturat cât ne-au furat
Ne-am plictisit cât ne-au minţit !
Nu e stupid?
Parcă votezi mereu acelaţi partid
V-am votat, ne-aţi înşelat!
O sa vă facem galerie: direct de la primărie, în vacanţă la puşcărie!

Imaginile de pe ecran au constat într-un montaj care i-au înfăţişat pe:

  • Ludovic Orban, cântând, maşini înzăpezite, Ludovic Orban intervievat pe stradă;
  • Vasile Blaga, ţinând un discurs;
  • Traian Băsescu în uniformă de ofiţer de marină;
  • Text înscris într-un cerc roşu: DIRECT DE LA PRIMĂRIE / ÎN VACANŢĂ LA PUŞCĂRIE;
  • Miron Mitrea;
  • O fotografie dintr-un ziar cu Miron Mitrea după gratii;
  • Secvenţă dintr-o emisiune de ştiri cu titrajul: Miron Mitrea la D.N.A.;
  • Tomberoane, maşini pentru gunoi, Silviu Prigoană şi soţia lui;
  • Alte persoane politice participând la mitinguri electorale, a căror imagine apare parţial acoperită de bar-textele de pe ecran;

Materialul audiovizual s-a încheiat cu imaginea full-screen a siglei NE-AM SĂTURAT CÂT NE-AŢI FURAT pe fondul a patru cadre cu imagini de la mitinguri electorale.

Membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate atât prevederile specifice campaniei electorale în audiovizual, cât şi cele care reglementează protecţia copilului, precum şi protecţia demnităţii umane în cadrul programelor audiovizuale.

Consiliul a apreciat că în videoclipul muzical au fost aduse acuzaţii de natură penală nedovedite la adresa unor persoane, fiind vizaţi reprezentanţi ai partidelor politice, unii dintre ei candidaţi aflaţi în competiţie electorală, fapt ce contravine prevederilor art. 42 din Codul audiovizualului.

Astfel, în condiţiile în care domnul Cozmin Guşă, în calitate de candidat la alegerile pentru Primăria Capitalei, a transmis un material înregistrat, cu caracter electoral, postului de televiziune OTV, domnia-sa era obligat să respecte obligaţiile care îi revin în această calitate, în campania electorală. Or, membrii Consiliului au constatat că aceste obligaţii au fost încălcate în mod flagrant, iar radiodifuzorul Ocram Televiziune - SRL şi-a asumat responsabilitatea de a difuza acest material pe postul de televiziune OTV, cu încălcarea dispoziţiilor art. 68 din Legea nr. 69 din 2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că videoclipul care a însoţit materialul de promovare a candidatului Cozmin Guşă a abundat în expresii suburbane, vulgare, fapt de natură să afecteze dezvoltarea mentală şi morală a copiilor.

Sub acest aspect, Consiliul apreciază ca fiind deosebit de grav faptul că această piesă muzicală a fost difuzată la ora 20.30, oră la care copiii au acces neîngrădit la posturile de radio şi televiziune, iar datorită gradului redus de discernământ specific vârstei, aceştia pot asocia conţinutul unei astfel de piese muzicale cu un comportament civic normal.

Dat fiind faptul că radiodifuzorul s-a aflat în posesia unui material înregistrat, acesta ar fi avut posibilitatea să-l vizioneze anterior difuzării pe post şi, luând în consideraţie legislaţia audiovizuală, trebuia să ia măsurile tehnice care se impuneau, astfel încât obligaţia pe care o avea, ca minorii să nu fie prejudiciaţi în cadrul programelor audiovizuale, să fie respectată.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că interesul major şi pe termen lung este ca televiziunea să fie o parte a spaţiului public în care să fie respectat interesul superior al copilului, iar manifestările discriminatorii pe considerente de rasă, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie să nu mai apară.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

În temeiul dispoziţiilor art. 75 din Legea nr. 67/2004, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu art. 162 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006, ale art. 91 alin. (1) şi (2) şi art. 90 alin. (1) lit. d) şi (3), cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL pentru postul de televiziune OTV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text:

"Consiliul National al Audiovizualului a sanctionat postul de televiziune OTV cu somaţie publică, întrucât, în ediţia din data de 08 mai 2008 a emisiunii „Dan Diaconescu Direct”, a transmis un videoclip muzical cu caracter electoral, de promovare a candidatului PIN Cozmin Guşă, material audiovizual care încalcă legislaţia audiovizuală.

Acest videoclip a avut un mesaj explicit discriminatoriu pe considerente de naţionalitate, rasă, dizabilităţi şi orientare sexuală la adresa unor persoane, fapt interzis de legislaţia audiovizuală.

Videoclipul muzical a conţinut un limbaj vulgar, suburban, fapt de natură să afecteze dezvoltarea mentală şi morală a minorilor, ceea ce contravine dispoziţiilor art. 39 din Legea audiovizualului.

Membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate şi prevederile referitoare la demnitate şi dreptul la propria imagine din legislaţia audiovizuală şi din legea alegerilor locale, întrucât, în videoclipul muzical, au fost aduse acuzaţii de natură penală nedovedite la adresa unor persoane, fiind vizaţi reprezentanţi ai altor partide politice, unii dintre ei candidaţi aflaţi în competiţie electorală."