Decizia nr. 335 din 08.05.2008

08.05.2008


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind somarea S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL,
cu sediul în Bucureşti, Bd. Hristo Botev nr. 23, sector 3

pentru postul OTV
Bd. Magheru nr. 28-30 et. 6, sector 1, Bucureşti

Întrunit în şedinţă publică în ziua 08 mai 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat modul în care a fost reflectată pe posturile de radio şi de televiziune campania electorală pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Postul de televiziune OTV aparţine S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL (licenţă audiovizuală nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004).

Analizând raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 64 alin. (1) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.

Prevederile invocate dispun că, în timpul campaniei electorale, informaţiile privind sistemul electoral, tehnica votării, calendarul campaniei electorale, progamele politice, opiniile şi mesajele cu conţinut electoral trebuie să fie prezentate exclusiv în următoarele tipuri de emisiuni:

  • emisiuni informative - în care pot fi difuzate informaţii privind sistemul electoral, tehnica votării şi activităţile de campanie ale candidaţilor;
  • emisiuni electorale - în care candidaţii îşi pot prezenta programele politice şi activităţile de campanie electorală;
  • dezbateri electorale - în care candidaţii, jurnaliştii, analiştii şi alţi invitaţi pun în discuţie programele electorale şi temele de interes public.

În fapt, în data de 02.05.2008, postul de televiziune OTV a difuzat, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct”, la orele 19.41 şi, respectiv, 20.15, un film, sub titlul: „PRIMARUL „CASH CASH” PARTEA A II-A”, avându-l ca protagonist pe domnul Cristian Poteraş, primar al sectorului 6 din Bucureşti şi candidat din partea PD-L la această funcţie pentru alegerile din 1 iunie 2008.

Membrii Consiliului au constatat că acest film a fost difuzat în perioada campaniei electorale pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care a debutat la data de 02 mai 2008, motiv pentru care radiodifuzorul era obligat să respecte normele legale instituite prin legislaţia specifică alegerilor locale.

Consiliul a avut în vedere acest fapt, întrucât subiectul filmului difuzat a avut un caracter neechivoc electoral, fiind prezentat domnul Cristian Poteraş, primar al sectorului 6 din Bucureşti, care este candidat din partea PD-L la aceeaşi funcţie pentru alegerile din 1 iunie 2008.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că prezentarea domnului Cristian Poteraş a avut un vădit caracter denigrator. Redăm din raportul de monitorizare:

"Pe fondul muzical al unei manele - Nimenea nu mă întrece/ Nimeni nu mă depăşeşete / Sunt şeful sectorului / Şi nu mă dau pe mâna oricui...- a fost înfăţişată o imagine a mai multor persoane fotografiate din spate, asupra fiecăreia fiind ataşate numele: „Cristian Poteraş”, „Prietenul primarului cu soţia”, „Ana, prietena lui Denis”, „Fiul, Denis”, „Soţia, Aurelia”. A urmat fotografia a doi copii, inscripţionată DENIS...POTERAŞ JUNIOR CALCĂ PE URMELE TATĂLUI.

Au urmat:
fotografii înfăţişând mai multe persoane, peste care s-a ataşat textul: SĂPTĂMÂNA PATIMILOR ...ÎN CRETA
fond muzical, manea: Sunt naşul la cine vrei / Şi iau bani şi la femei /Mai ales, duşmanii mei / Sunt ca nişte mieluşei / Sunt şeful sectorului / Şi nu port frica nimănui.

Au fost afişate textele:
POTERŞ / Prietenii îi spun în glumă „CASH CASH”;
POTERŞ / i se mai spune şi NAŞUL sau „GODFATHER”;
Afacerile sale sunt conduse de Aurelia (soţia) prin intermediul mai multor firme;
ASTEA DA MANIERE... SĂ NE TRAITZI DOMN’ PRIMAR (n.n.-în timp ce Cristian Poteraş avea mâna la nas)
A încercat să-l cumpere pe jurnalistul LUIS LAZARUS cu suma de 1.000.000 euro / A încercat să cumpere tot tirajul ziarului CANCAN de frică să nu fie văzut în Creta (numai cazarea a costat 3.500 roni/zi).
Au fost derulate textele:
MAFIA PIEŢELOR ESTE CONTROLATĂ DE PESONAJUL DIN IMAGINE CUNOSCUT ŞI CA MANUTZA (MÂNA DREAPTĂ A PRIMARULUI POTERAŞ)
ACCESUL ÎN PRIMĂRIA SECTORULUI 6 SE FACE NUMAI PE BAZĂ DE CARTELĂ. CARTELA ESTE VALABILĂ NUMAI ÎN ANUMITE ZONE DIN PRIMĂRIE. SISTEMUL A FOST IMPLEMENTAT CU SUCCES URMĂRIND MODELUL UNITĂŢILOR MILITARE SPECIALE. HALAL EUROPA... HALAL DREPTURILE OMULUI

Alte texte afişate:
CRISTIAN POTERAŞ / PRIMARUL „CASH CASH”
2004-2008 /CRISTIAN POTERAŞ era cunoscut ca primarul „CASH CASH”

O altă manea, ca fond muzical, însoţind imagini ale lui Cristian Poteraş, a conţinut versurile: Dau cu banii, dau şi dau /Că pentru mine valoare n-au / Dau banii, dau şi dau /Că am de unde să iau."

Emisiunea în care a fost transmis filmul a fost o ediţie „Dan Diaconescu Direct”, emisiune care nu are caracter electoral, nefiind nici o emisiune electorală, nici una de dezbateri electorale, fiind încălcate astfel prevederile art. 64 alin. (1) din Legea nr. 67/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Dispoziţiile invocate reglementează tipul de emisiune în care pot fi difuzate opinii cu conţinut electoral, astfel cum a fost cazul filmului transmis de postul OTV, în esenţă fiind vorba numai despre emisiuni informative, emisiuni electorale sau de dezbateri electorale.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

În temeiul dispoziţiilor art. 75 din Legea nr. 67/2004, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu art. 91 alin. (1) şi (2), cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL pentru postul de televiziune OTV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune OTV cu somaţie publică, întrucât, în data de 02 mai 2008, a difuzat un film despre un candidat la alegerile locale din Bucureşti în cadrul emisiunii”Dan Diaconescu Direct„, emisiune care nu are caracter electoral şi în care un astfel de material audiovizual nu putea fi difuzat, deoarece prevederile legii electorale dispun că, în timpul campaniei electorale, informaţiile privind opiniile cu conţinut electoral trebuie să fie prezentate exclusiv în următoarele tipuri de emisiuni: emisiuni informative, emisiuni electorale sau de dezbateri electorale.”