Decizia nr. 261 din 17.05.2012

17.05.2012


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A. C.U.I. 14080700
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 172-176,
Clădirea Willbrook, Corp A, et. 3, cam. 5, sector 1,

pentru postul de televiziune REALITATEA TV din Cluj Napoca
Str. Heltai Gaspar nr. 1B, judeţul Cluj

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 17 mai 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiei înregistrate sub nr. 4982/29.03.2012 cu privire la emisiunea informativă „Realitatea de la Cluj” difuzată în zilele de 13 şi 14 martie 2012 de postul Realitatea TV din Cluj Napoca.

Postul de televiziune REALITATEA TV din Cluj Napoca aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 240.6/11.11.2003, decizia de autorizare nr. 827.0/29.03.2005 şi de reautorizare nr. 827.2/24.03.2009).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat dispoziţiile art. 66 alin. (1) lit. a) şi art. 70 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit prevederilor invocate:
„ART. 66 (1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică;

ART. 70 În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.”.

În fapt, postul de televiziune Realitatea TV din Cluj Napoca a difuzat în ziua de 13 martie 2012, între orele 18.10 – 19.00, emisiunea informativă „Realitatea de la Cluj” în cadrul căreia au fost transmise două ştiri având titlurile „UDMR are facultate” şi „Solidaritate la UMF”. Cele două ştiri au avut ca subiect înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.

După ce jurnalistul Ionel Lespuc a prezentat prima ştire al cărei conţinut se referea la faptul că PDL a cedat presiunilor UDMR şi Guvernul a acceptat înfiinţarea unei linii de predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, prin telefon, a intervenit, în direct de la Târgu Mureş, dl. Ciprian Aron, corespondent Realitatea TV din Cluj Napoca, care a prezentat „pulsul evenimentelor” de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.

Redăm din raportul de monitorizare:
„Ionel Lespuc: PDL a cedat presiunilor UDMR, iar Guvernul a acceptat înfiinţarea unei linii de predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş. Conform Proiectului de hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Educatiei, UMF va avea linii de predare în limba maghiară la specializările medicină, farmacie şi asistenţă medicală generală pentru 325 de studenţi şi în engleză la medicină, pentru 50 de studenţi. Pretenţiile UDMR au scos în stradă la Târgu Mureş sute de studenţi care au cerut respectarea autonomiei universitare şi le-au solicitat politicienilor să nu se mai amestece în viaţa academică.
Ciprian Aron: Majoritatea profesorilor şi studenţilor de la UMF Târgu Mureş acuză ingerinţa politicului într-o chestiune ce trebuia să fie decisă de Universitate. Aceştia susţin că multe din prevederile proiectului Hotărârii de Guvern încalcă legea, mai mult, încalcă şi principiul autonomiei universitare, fapt care contravine cadrului legal din România şi că, în măsura în care, Ministerul Educaţiei şi Cercetării cere Universităţii să respecte legea şi Universitatea cere acelaşi lucru Ministerului şi Guvernului, să respecte, în consecinţă, legea. Trebuie precizat că, mulţi studenţi au recunoscut că odată cu declanşarea acestui scandal de la UMF Târgu Mureş au apărut şi tensiunile etnice între studenţii români şi studenţii maghiari. De altfel, studenţii români, care sunt majoritari aici la UMF Târgu Mureş, au precizat că vor continua protestele, vor continua să scandeze împotriva acestei decizii a Guvernului de a înfiinţa o facultate în limba maghiară la UMF Târgu Mureş şi mizează pe sprijinul altor colegi din diverse centre universitare ale ţării precum: Iaşi, Galaţi sau Oradea.” (...)

În cea de a doua ştire a fost prezentată poziţia studenţilor Facultăţii de Farmacie din Cluj care s-au solidarizat cu protestele celor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, precum şi cu protestele celor de la Universitatea Babeş- Bolyai, context în care studenţii au declarat că susţin această mişcare, chiar dacă fac parte dintr-o Universitate cu trei linii de studiu.

Exemplificăm din raportul din raportul de monitorizare, conţinutul ştirii:
„Voce off: Aproape 200 de studenţi de la Facultatea de Farmacie din Cluj s-au solidarizat cu protestele de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş. Ei au intrat la cursuri purtând banderole albe pe braţ, oferite de membrii Organizaţiei Studenţilor Farmacişti din Cluj. Şi studenţii din UBB au declarat că susţin mişcarea, chiar dacă fac parte dintr-o Universitate cu trei linii de studiu. Mişcări similare au fost organizate şi în alte universităţi din ţară.
Sânziana Mardale, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Farmacişti Cluj: Am trimis mesaje pe grupuri încă de o săptămână. Studenţii ştiu care este problema şi susţin cauza celor din Târgu Mureş. Totodată, pot să afirm că şi cadrele didactice de la noi sunt total de acord şi ne susţin şi pe noi în acţiunea noastră. Noi am trimis oricum şi scrisori de susţinere atât către organizaţie, cât şi către Minister.
Student 1: Solidarizez cu cei din Târgu Mureş pentru că vreau să se păstreze autonomia română a Univeristăţii. Nu am nimic împotriva secţiei maghiare, numai că nu mi se pare normal ca Universitatea să aibă autonomie maghiară.
Student 2: Dacă se întâmplă lucrul ăsta va trebui să se ia cu toată acreditarea de la început, va trebui să se facă o împărţeală foarte mare de profesori şi studenţii nu au fost lăsaţi să aleagă, ci pur si simplu au venit cu ideea că, hai să se împartă.
Andreea Petruţ, preşedintele Organizaţiei Studenţilor din UBB: Faptul că politicul se implică în luarea deciziilor dintr-o universitate creează un precedent. Noi, ca studenţi ai UBB, înţelegem principiul multiculturalităţii, îl încurajăm, dar considerăm că decizia ar trebui luată strict de membrii comunităţii academice, în consens, prin deliberare.”

În aceeaşi zi, între orele 20.30 - 20.55, postul de televiziune REALITATEA TV din Cluj Napoca a difuzat emisiunea de dezbatere „Clujul în realitate”, emisiune „talk-show”, moderată de dl. Octavian Hoandră, care i-a avut ca invitaţi pe jurnaliştii Dinu Criste şi Ion Novăcescu.

Potrivit raportului de monitorizare, subiectul emisiunii, dezbătut din prismă istorică şi politică, l-a constituit înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş. Discuţia din studiou s-a axat, în principal, pe caracterizarea UDMR, respectiv pe încercările şi realizările acestei formaţiuni politice începând cu anul 1989. Au fost prezentate opiniile celor doi invitaţi cu privire la crearea unei facultăţi în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, precum şi cu privire la cele două formaţiuni politice implicate în acest subiect, UDMR şi PD-L. Cu privire la afirmaţiile făcute în cadrul emisiunii nu au fost prezentate şi punctele de vedere ale reprezentanţilor UDMR şi ai PD-L, care să asigure echilibrul discuţiilor şi al informaţiilor aduse în atenţia publicului. De asemenea, în cadrul ediţiei informative „Realitatea de la Cluj”, difuzată în 14 martie 2012, au fost prezentate mai multe ştiri de actualitate, printre care şi cea al cărei titlul „Babeş tot cu Bolyai” a vizat situaţia creată la UMF Târgu Mureş şi posibilitatea creării unei situaţii similare la UBB Cluj-Napoca.

Redăm din raportul de monitorizare conţinutul ştirii:
”Nu există posibilitatea ca Universitatea Babeş Bolyai să fie scindată pe criterii etnice, spune noul rector al UBB, Ioan Aurel Pop. Acesta exclude posibilitatea ca problemele cu care se confruntă UMF Târgu Mureş să se repete şi la Cluj. Pop spune că a vorbit cu profesorii de la linia maghiară care l-au asigurat că sunt mulţumiţi de felul în care funcţioneză Universitatea. Noul rector susţine că în cadrul UBB se respectă criteriul multiculturalităţii şi al plurilingvismului. În prezent, Univesitatea Babeş Bolyai, are trei linii de studiu cu predare în limbile: română, maghiară şi germană. Declaraţiile lui Ioan Aurel Pop vin în plin scandal la UMF Târgu Mureş, unde UDMR a reuşit să impună o facultate cu predare în limba maghiară.”

Deşi a fost prezentat punctul de vedere al rectorului Universităţii Babeş Bolyai, dl. Ioan Aurel Pop, radiodifuzorul nu a difuzat şi punctul de vedere al unui reprezentant al UDMR.

De asemenea, în cadrul emisiunii de dezbatere „Clujul în realitate”, emisiune talk-show, difuzată în aceeaşi zi, de la ora 20.30, au fost dezbătute principalele evenimente ale zilei, precum şi subiectul cu titlul „UDMR şantaj la PD-L”.

Emisiunea moderată de dl. Ciprian Aron i-a avut ca invitaţi pe d-nii Mircea Jorj – preşedintele PSD Cluj-Napoca şi Alexandru Coroian – prim-vicepreşedinte PD-L Cluj şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

Deşi a fost dezbătut un subiect de interes public controversat, referitor la înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, precum şi decizia Guvernului de a propune un proiect de Hotărâre de Guvern cu privire la acest subiect, radiodifuzorul nu a prezentat şi punctul de vedere al unui reprezentant al UDMR, formaţiune politică despre care s-a afirmat în timpul emisiunii că a şantajat partidul de guvernare, PD-L, pentru a obţine acest privilegiu. Analizând, per ansamblu, modul în care a fost dezbătut subiectul privind înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile legale referitoare la asigurarea echilibrului opiniilor şi al punctelor de vedere exprimate, precum şi pe cele referitoare la imparţialitatea de care trebuia să dea dovadă pe parcursul emisiunii. Astfel, Consiliul a apreciat că modul în care radiodifuzorul a înţeles să prezinte ştirile a fost unul pro-causa, lipsit de obiectivitate în ceea ce priveşte difuzarea unui astfel de subiect de interes public. De asemenea, membrii Consiliului au considerat că, în raport de conţinutul emisiunilor de dezbatere difuzate în zilele de 13 şi 14 martie 2012, radiodifuzorul nu a prezentat şi punctul de vedere al reprezentanţilor minorităţii maghiare din România pentru a asigura un echilibru al discuţiilor şi al informaţiilor.

În aceste condiţii, Consiliul a apreciat că atitudinea lipsită de imparţialitate a radiodifuzorului şi modul în care au fost prezentate atât ştirile, cât şi emisiunile de dezbatere nu au fost de natură să asigure o informare corectă şi obiectivă a publicului, fapt ce contravine prevederilor art. 66 alin. (1) lit. a) şi ale art. 70 din Codul audiovizualului. Faţă de aceste considerente, în temeiul art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Art. 1: Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 240.6/11.11.2003, al deciziei de autorizare nr. 827.0/29.03.2005 şi de reautorizare nr. 827.2/24.03.2009 pentru postul de televiziune REALITATEA TV din Cluj Napoca, se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 66 alin. (1) lit. a) şi art. 70 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Art. 2: În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3: Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV din Cluj Napoca cu somaţie publică, întrucât subiectele discutate în cadrul emisiunilor informative şi de dezbatere difuzate în zilele de 13 şi 14 martie 2012 privind înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş au fost prezentate fără asigurarea unui punct de vedere al minorităţii maghiare, fiind astfel încălcate obligaţiile legale referitoare la asigurarea de către radiodifuzor a imparţialităţii şi echilibrului punctelor de vedere exprimate.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.