Decizia nr. 257 din 17.05.2012

17.05.2012


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind somarea S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L.,
cu sediul în BRAŞOV, str. Traian Grozăvescu nr. 8, jud. Braşov
CUI RO3046355

pentru postul de televiziune rtt

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 17 mai 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiilor înregistrate la C.N.A. sub nr. 5712/11.04.2012, 5716/11.04.2012, 5833/18.04.2012, 6897/02.05.2012, 7164/08.05.2012, 7273/09.05.12 cu privire la mai multe ediţii ale emisiunilor ’’Secretele Braşovului’’ (din 08 aprilie, 06 mai 2012), ’’Subiecte Grele’’ (din 10 aprilie 2012), ’’Jurnal RTT’’ (din 12 aprilie şi din perioada 26 aprilie - 03 mai 2012), ’’Unda de Şoc’’ (din perioada 26 aprilie - 03 mai 2012), difuzate de postul de televiziune rtt.

Postul de televiziune rtt aparţine S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 071.1/09.12.1993, decizia de autorizare nr. 086.0/03.11.1994 şi reautorizare nr. 086.1/04.03.2003).

În urma analizării rapoartelor de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 139 din Decizia 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare. Potrivit dispoziţiilor invocate, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală. Analizând rapoartele de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat mai multe emisiuni cu încălcarea prevederilor menţionate mai sus, emisiuni în care a fost făcută publicitate politică în afara campaniei electorale.

Astfel, în cadrul emisiunii de dezbatere ’’Secretele Braşovului’’ difuzată în data de 08.04.2012, începând cu ora 10.00 şi moderată de d-nul Sorin Bâscă, a participat în calitate de invitat d-nul Nicolae Ţucunel – preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov.

În debutul emisiunii şi pe parcursul acesteia moderatorul a precizat că invitatul său candidează ca independent la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. Redăm din raportul de monitorizare:

Moderator: „Şi-a anunţat candidatura la Consiliul Judeţean Braşov, ca şi independent, îi spunem Bună dimineaţa! domnului Ţucunel.” ....Vedeţi prin prisma candidaturii deja aţi început să gândiţi global, vă gândiţi şi la alte religii! Prima mea întrebare ar fi simplă, de ce candidaţi?
Nicolae Ţucunel: „Şi eu nu întâmplător m-am înscris ca independent!”

Pe parcursul desfăşurării emisiunii au fost abordate mai multe subiecte referitoare la: motivul anunţului de participare ca şi candidat independent la alegerile locale 2012; prezentarea experienţei profesionale a candidatului independent; critici aduse la adresa celor care au ocupat 4 ani, 8 ani, 12 ani sau 20 de ani de mandat în administraţia publică; programul politic al candidatului independent Nicolae Ţucunel; avantajele candidaturii unui independent; calităţile care îl recomandă pe Nicolae Ţucunel ca şi candidat independent la funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov; dezavantajele candidaturii unei persoane susţinute de un partid politic; experienţa acumulată de candidat în funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov.

Faţă de conţinutul emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul l-a promovat pe domnul Nicolae Ţucunel din perspectiva de candidat la alegerile locale din 2012, fapt ce a constituit difuzare de publicitate politică în afara campaniei electorale.

Radiodifuzorul a făcut publicitate politică şi în cadrul emisiunii ’’Subiecte grele’’, din 10 aprilie 2012, transmisă între orele 21.30-22.00, în care temele au fost legate de candidaturile anunţate la funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, cu detalierea anumitor subiecte ce priveau activitatea Consiliului Judeţean Braşov şi a preşedintelui acestuia.

Redăm din raportul de monitorizare:

Voce Off: „Aşa se face că pe lista candidaturilor anunţate pentru funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean , se află deja trei independenţi, printre care o doamnă şi doi oameni de afaceri, cunoscuţi în oraş, este vorba despre doamna Luminiţa Nicoleta Olteanu, de la Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului , de Dumitru Ion Puchianu, proprietarul unui Centru SPA foarte cunoscut şi de Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, Nicolae Ţucunel, care a intrat în afaceri imediat după revoluţia din 1989, la începutul anului 1990.”

În acest context, în emisiune a fost promovat d-nul Nicolae Ţucunel, candidat independent la alegerile locale, fiind prezentate CV-ului acestuia, afişul electoral, motivele candidaturii, activitatea politică şi profesională, programul politic al candidatului, strategia de campanie. De asemenea, pe parcursul emisiunii au fost prezentate mai multe interviuri acordate de d-nul Nicolae Ţucunel, iar pe ecran a fost afiaşt textul: „Nicolae Ţucunel - Preşedinte Camera de Comerţ şi Industrie Braşov’’.

Prin raportare la legislaţia în vigoare, membrii Consiliulu au constatat că radiodifuzorul a difuzat publicitate politică în favoarea unui candidat, înainte de începerea oficială a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2012.

Postul rtt a difuzat publicitate politică în afara campaniei electorale şi în cadrul emisiunii informative ‘’Jurnal RTT 20.00’’ din data de 12.04.2012, promovându-l pe d-nul Nicolae Ţucunel în cadrul ştirii cu titlul: Nicolae Ţucunel a strâns deja şapte mii din cele unsprezece mii de semnături necesare candidaturii la şefia Consiliului Judeţean...

Redăm din raportul de monitorizare:

Prezentatoare: „Nicolae Ţucunel a strâns deja şapte mii din cele unsprezece mii de semnături necesare candidaturii la şefia Consiliului Judeţean. Independentul Ţucunel a luat pulsul judeţului unde a constatat o rată îngrijorătoare a sărăciei, pentru eradicarea căreia propune un program social permanent în parteneriat cu mediul de afaceri. Aeroportul, transporturile şi infrastructura spitalicească sunt teme care îi preocupă pe braşoveni.”
Voce Off: „Campania de strângere de semnături pentru depunerea candidaturii lui Nicolae Ţucunel a trecut de jumătate. Din cele unsprezece mii de semnături necesare oricărui candidat independent din judeţ , Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a reuşit să strângă deja şapte mii. În zilele de Paşte campania va lua şi ea o mică vacanţă.”

A fost prezentat afişul electoral cu textul : „Candidat Independent-Preşedinte Consiliul Judeţean Nicolae Ţucunel- Speranţă pentru Judeţul Braşov”, au fost difuzate mai multe declaraţii ale d-lui Nicolae Ţucunel, precum şi imagini cu acesta, însoţite de comentarii realizate din voce off.

Exemplificăm din raportul de monitorizare:

Voce Off: „În răstimpul scurs de la lansarea campaniei, Nicolae Ţucunel a făcut mai multe deplasări în judeţ pentru a afla problemele cu care se confruntă cetăţenii. Pe cele mai importante le-a identificat deja.”
Nicolae Ţucunel: „Sunt legate de starea drumurilor judeţene, aceste doleanţe ale cetăţenilor judeţului Braşov, sunt legate de transportul judeţean, e nevoie de autobuze care să facă legătura între localităţile judeţului, este, de asemenea, o chestiune care revine frecvent în doleanţele cetăţenilor, infrastructura spitalicească.”

Au fost difuzate imagini cu un tricou pe care era inscripţionat textul „Nicole Ţucunel, Candidat Independent, Preşedinte Consiliu Judeţean”.

Potrivit rapoartelor de monitorizare, în cadrul ediţiilor informative ‘’Jurnalul RTT’’’, din zilele de 30 aprilie, respectiv 2 şi 3 mai 2012, postul rtt a transmis mai multe ştiri în care au fost prezentate mesaje politice, unele pozitive şi favorabile PD-L şi candidatului independent susţinut de această formaţiune la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, iar altele negative, la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, d-nul Aristotel Căncescu.

De exemplu: ştiri cu privire la înscrierea la BEJ Braşov a listei de candidaţi PD-L Braşov şi a candidatului Independent Nicolae Ţucunel; o ştire negativă despre un banner afişat de USL pe clădirea Casei Sfatului din Braşov; o ştire de promovare a candidaţilor PD-L la primăriile din Predeal şi Codlea; ştire despre prezenţa liderilor naţionali USL la Braşov pentru lansarea candidaţilor USL Braşov; ştire despre candidaturile depuse la funcţia de primar al municipiului Braşov; o ştire despre modul cum va decurge campania la Braşov în viziunea preşedintelui PD-L Braşov, George Scripcaru; mai multe ştiri negative la adresa lui Aristotel Căncescu cu puncte de vedere exprimate de Nicolae Ţucunel.

De asemenea, în perioada 26 aprilie - 03 mai 2012, postul rtt a difuzat mai multe ediţii ale emisiunii ‘’Unda de şoc’’ la care au participat reprezentanţi ai PD-L, candidatul independent susţinut de PD-L sau susţinători ai acestui candidat independent.

De exemplu, în ediţia din data de 26 aprilie 2012 a participat George Scripcaru - Preşedinte PD-L Braşov, Primar al Braşovului. Pe durata emisiunii a fost afişat textul „PD-L susţine candidatura independentului Nicolae Ţucunel la preşedenţia Consiliului Judeţean’’.

În ediţia din 27 aprilie 2012, a participat d-nul Mihail Veştea - Consilier Judeţean PD-L, care a discutat despre listele cu candidaţii PD-L şi sprijinul acordat de acest partid pentru candidatul independent la funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Nicolae Ţucunel.

Şi în cadrul celorlalte ediţii din zilele de 30 aprilie, 2 şi 3 mai 2012 au fost abordate subiecte pe teme politice, context în care s-a facut publicitate politică de promovare a candidatului independent, d-nul Nicolae Ţucunel, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 139 din Codul audiovizualului.

În cadrul emisiunii „Secretele Braşovului” din 06 mai 2012, de la ora 10.00, a fost făcută publicitate negativă la adresa dlui Aristotel Căncescu.

Astfel, în cadrul acestei ediţii, a fost difuzată o ştire preluată din ’’Jurnal RTT’’ din ziua de 3 mai 2012; cu titlul „Ceauşescu era mic copil pe lângă Căncescu”

Voce Off: „Aristotel Căncescu a lansat o scrisoare deschisă în care critică dur firmele cu capital străin din jude,ţ care şi-au declarat susţinerea faţă de candidatura lui Nicolae Ţucunel în cursa pentru şefia Consiliului Judeţean. Atacurile îi vizează în special pe investitorii străini care asigură împreună mii de locuri de muncă şi o cifră de afaceri în judeţ mult peste media naţională. Pe aceştia îi acuză preşedintele CJ că s-ar fi constituit într-un cartel cu scopul de a menţine salariile la un nivel cât mai scăzut în beneficiul patronilor din străinătate. Ceauşescu era mic copil pe lângă Căncescu, a fost replica preşedintelui Camerei de Comerţ Braşov.”
Nicolae Ţucunel: „Trebuie să oprim şi acest mod totalitar de a privi lucrurile, pentru că domnia sa are pretenţia că, orice gândeşte el, să gândească toţi la fel! Ceauşescu a fost mic copil, să ştiţi! Îl cunosc bine pe Căncescu! Mic copil a fost! Ăla cel puţin avea chestiunea asta de faţadă, democratică, dar la Căncescu nu mai există nimic!”

Şi în emisiunea ‘’Unda de şoc’’, din 03 mai 2012, de la ora 18.30, postul rtt a făcut publicitate politică în afara campaniei electorale.

Astfel, invitatul ediţiei a fost domnul Nicolae Ţucunel, candidat independent la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, tema emisiunii constituind-o candidatura acestuia. Pe ecran a fost afişat textul: „Nicolae Ţucunel - candidat independent la preşedenţia Consiliului Judeţean Braşov”.

Redăm din raportul de monitorizare:

Moderator: „Candidatura dvs. deja a stârnit atacuri vehemente...a stârnit atacuri vehemente din partea actualului preşedinte al Consiliului Judeţean…
Nicolae Ţucunel: „...Eu îi cunosc bine şi pe unii şi pe alţii, domnul Preşedinte Căncescu, ….când vede că cineva vine şi se înscrie să candideze, în momentul ăla îi devine şi duşman.
„...Închidem 3 mandate , fără nici un proiect important realizat, şi vrem să-l luăm şi pe-al patrulea! … Dumnealui face campanie electorală pe bani publici!”

Având în vedere conţinutul emisiunilor exemplificate mai sus, membrii Consiliului au apreciat că acestea au constituit, în fapt, publicitate politică, ce a fost difuzată cu încălcarea prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului.

Conform acestor dispoziţii, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

Or, la data difuzării emisiunilor menţionate, campania electorală pentru alegerile locale din anul 2012 nu începuse.

Având în vedere aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 144 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Art. 1. Radiodifuzorul S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. având licenţa audiovizuală nr. TV 071.1/09.12.1993, decizia de autorizare nr. 086.0/03.11.1994 şi reautorizare nr. 086.1/04.03.2003, pentru postul de televiziune rtt se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prelabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune rtt cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului, întrucât în cadrul mai multor emisiuni informative şi de dezbateri transmise în perioada 08 aprilie - 3 mai 2012 a difuzat publicitate politică, în afara perioadei de campanie electorală.

Potrivit dispoziţiilor invocate, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală. ”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.