Decizia nr. 254 din 17.05.2012

17.05.2012


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind somarea S.C. NEWS MEDIA S.R.L.
cu sediul în ALBA IULIA, str. Gheorghe Pop de Băseşti, nr. 10, jud. Alba

pentru postul de radio ARDELEANUL FM
ALBA IULIA, Str. 1 Decembrie 1918, nr. 68, bl. M6, jud. Alba

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 17 mai 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la ediţiile emisiunii „Alba radio show”, difuzate în perioada aprilie - mai 2012 de postul ARDELEANUL FM.

Postul de radio ARDELEANUL FM aparţine radiodifuzorului S.C. NEWS MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 705.2/24.05.2006 şi decizia de autorizare nr. 1328.0/02.10.2007).

În urma analizării raportului de monitorizare, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile articolelor 34 alin. (1), 40 alin. (1) şi 139 din Decizia 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor invocate:

- art. 34 alin. (1) – Orice persoană are dreptul la propria imagine.
- art. 40 alin. (1) - În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.
- art. 139 - Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

În fapt, postul de radio ARDELEANU FM difuzează, de luni până duminică, de la ora 10.00 şi în reluare de la orele 12.00 şi 17.00, emisiunea „Alba radio show”; genul programului „pamflet” .

Analizând raportul de monitorizare, Consiliul a apreciat că ediţiile emisiunii din zilele de 18 şi 20 aprilie, 01, 02 şi 03 mai 2012 au fost difuzate cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la respectarea principiului audiatur et altera pars, precum şi a celor privind difuzarea publicităţii politice.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că, în cadrul emisiunii „Alba radio show” din zilele de 18, 20 aprilie şi 01 mai 2012, difuzarea grupajului de tablete satirice s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor referitoare la respectarea principiului audiatur et altera pars, întrucât, deşi radiodifuzorul a înţeles să formuleze acuzaţii la adresa unor persoane, nu a prezentat şi punctul de vedere al acestora cu privire la faptele imputate, astfel încât să se asigure echilibrul informaţiilor aduse în atenţia publicului, iar dreptul la imagine al acestor persoane să fie protejat.

Redăm din raportul de monitorizare:

Ediţia din 18.04.2012 ora 10,00

No servus şi bine v-am regăsit. Drajii (!sic) mei, umblă vorbă prin târg că una bucată mare foncţionară mere, iar zilele astea, pe la procurori să dea cu subsemnatul. Motive ar fi ele mai multe. Madama cu pricina şi-a tras pentru fiică-sa neşte (!sic) spaţii comerciale, aţi ghicit, exact în şanţurile cetăţii, unde de altfel nu are acces toată lumea. Apoi asta ar fi cam conflict de interese, după care se cam laudă prin oraş cu averea, pe care, oricum ai lua-o, Silvia (Silvia Moldovan şeful Direcţiei Tehnice şi Dezvoltare la Primăria Alba Iulia) dragă, nu o poţi justifica din salariul de bugetar ca să nu mai punem la socoteală prietenia mult prea strânsă cu constructorii corinteni care te-au cadorisit şi ei cu diverse chestii. Păi în loc să te apuci să-i lauzi prin ziare, că ce meseriaşi îs (!sic) ei, mai bine verificai dacă au respectat contractele de lucrări şi alte cele. Dar când e ordin de la şefu, cu plăcere, mai pupăm şi noi un dos că poate primim un os. Din iunie încolo o să se îngrozească acela de o verifica contractele de achiziţii şi licitaţiile din ultimii ani. Să zicem doar ultimii patru că, Silviuţo dragă, ai avut grijă ca doar prietenii şefului să poată participa şi câştiga licitaţiile pe fonduri europene şi nu numai. Vezi că prietenia mare cu Mircea (Hava Mircea primar Alba Iulia) dăunează grav libertăţii. (...) Anul acesta este anul premierelor, cred că am mai spus chestia asta, dar nu mă pot abţine ca să nu-mi imaginez faţa schimonosită de ură şi disperare a lui Mircică (Hava Mircea primar Alba Iulia, candidat PD-L) când i s-au spus datele de pe ultimele sondaje. Păi în locul lui oricine ar da în apoplexie.
I-a luat Călin (Potor Călin, candidat USL la primăria Alba Iulia) faţa, fraţilor, vreo două procente. Nu e mult, dar e umilitor pentru baronul care timp de 20 de ani a tunat şi a fulgerat şi toate s-au făcut după cum a vrut muşchiul lui. Ultimele sondaje, inclusiv cele făcute de ziare şi alte publicaţii online, arată clar că Mirciulică este în urma lu’ doctorul. Nu e foarte mare diferenţa, nici sondajul nu e unul foarte profesionist, dar trendul este clar, pierde tot mai mult teren mustăciosul portocaliu, iar oamenii nu mai au încredere în cineva care nu a făcut altceva decât să-i mintă şi să-i ducă cu zăhărelul, că despre investiţii şi locuri de muncă în Alba Iulia nu are rost să vorbim. Singura preocupare a mustăciosului a fost să fure banii din buget împreună cu prietenii lui ha...ha...ha. De aia tot mere la DNA, că zici că s-o mutat acolo. Staţi liniştiţi, nu are decât vreo cinci dosare penale pe numele lui, restul sunt poveşti răutăcioase ale opoziţiei. Sondajele astea ne arată că Mircică nu a luat în calcul elementul uman, adică oamenii ăia care merg la vot, pe care el nu-i prea băga în seamă. Colac peste pupăză mai vorbeşte cu ei şi de sus, de parcă el a inventat apa caldă şi gaura la macaroană. Hai Mircea, fi bărbat, până la bulău mai e atât de puţin.
Aţi ascultat Alba radio show. O emisiune pentru destindere socială oferită de Ardeleanul FM”.

Ediţia din 20.04.2012 ora 10,00
(...) Pe măsură ce trec zilele şi se apropie campania electorală, Mircea (Hava Mircea primar Alba Iulia, candidat PD-L) al nostru doarme tot mai prost. Dacă-l vezi dimineaţa, te sperii de faţa lui buhăită şi ochii mici şi neprietenoşi. Doamne fereşte sa-l vadă vreun copil, că urlă o săptămână. Noi ştim că o duce rău cu somnul din cauza dosarelor şi că trebuie să ia somnifere, să poată să închidă şi el ochii câteva ceasuri pe noapte. De câteva zile a apărut încă un motiv, Călin, care urcă în sondaje încet, încet. De unde era acum vreo 15 procente în urma lui Mirciulică acum vreo două trei luni, acum îs la mustaţă. Dacă-i trece prin freză să comande acum un alt sondaj, s-ar putea trezi că e în urma liberalului. E o mare jignire pentru marele strateg şi mustăcios şef al oraşului să fie ameninţat la procente de Călin, dar şi o mare durere de cap. După 20 de ani, în care a făcut exact ce a vrut în oraşul ăsta, şi a dat banii de la bugetul local cărei firme a poftit, ani în care şi-a tras şpăgi câte şi cum a vrut, nasol este că acum trebuie să se pregătească să plece şi să se pregătească de o opoziţie răcoroasă. Se pare că pe la Aiud e cam rece de o vreme încoace.
Aţi ascultat Alba radio show. O emisiune pentru destindere socială oferită de Ardeleanul FM.

Ediţia din 01.05.2012 ora 10,00
Alba radio show.
Acum chiar înainte de alejeri (!sic) unii au de lucru iar alţii îşi fac, să o luăm în ordine. (...) Săptămâna trecută a fost mare târg de slujbe prin Bălgrad (denumirea veche a oraşului Alba Iulia), anunţat cu surle şi trâmbiţe prin ziare şi pe la radio, să vină multă lume să-şi caute de lucru. A picat cam prost pentru ăia de conduc judeţul. Vreo 200 de locuri de muncă la 20.000 de şomeri, cam puţin, nu credeţi? Şi dacă erau de 10 ori mai multe şi nu puteau rezolva marea problemă pe care o are Alba. Cum să o rezolvi dacă pe tine te interesează doar să iei şpagă şi să dai lucrările de milioane de euro prietenilor din partid. Patru ani de zile nu te interesează ce se întâmplă în jurul tău, iar acum devii brusc interesat de bunăstarea cetăţenilor care te-au ales. Mai bine ar fi încercat să ajute firmele mici care s-au închis pe capete, poate că astăzi am fi avut mai puţini şomeri, iar oamenii nu ar fi fost îngrijoraţi de ziua de mâine. Asta dacă i-ar fi păst cuiva din partidul portocaliu de ce se întâmplă cu muritorii de rând.
Alba radio show. O emisiune neserioasă pentru cei serioşi, un program pentru destindere socială oferit de Ardeleanul FM.”

Faţă de modul în care s-au derulat ediţiile emisiunii menţionate, membrii Consiliului au constatat că acestea au fost difuzate cu încălcarea prevederilor din legislaţia audiovizuală referitoare la respectarea dreptului la imagine a persoanei şi a principiului audiatur et altera pars, reglementate de Codul audiovizualului.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că, în cadrul respectivelor emisiuni, au fost aduse o serie de acuzaţii cu incidenţă penală la adresa unor persoane, fără ca radiodifuzorul să prezinte un punct de vedere al acestora.

Or, faţă de aspectele referitoare la contracte de achiziţii şi licitaţii, de exemplu, ori la acuzaţiile de furt făcute în cadrul emisiunii, radiodifzorul era obligat să respecte principiul audiatur et altera pars, astfel încât informaţiile prezentate să reflecte în mod corect situaţia adusă la cunoştinţa publicului.

Pentru o informare corectă a publicului şi pentru ca acesta să-şi poată forma propria opinie cu privire la subiectele dezbătute, postul de radio ARDELEANU FM avea obligaţia să respecte dispoziţiile din Codul audiovizualului, care prevăd că în cazul în care radiodifuzorul aduce acuzaţii de natură penală sau morală unor persoane, acesta trebuie să prezinte şi punctul de vedere al persoanelor în cauză; iar dacă cei solicitaţi refuză să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt se menţionează pe post.

De asemenea, Consiliul a apreciat că, indiferent de genul programului difuzat (în speţă de pamflet), acesta este obligat să respecte dreptul persoanei la imagine.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că în cadrul emisiunii au fost făcute o serie de aprecieri jignitoare cu privire la aspectul fizic al d-lui Mircea Hava, fapt de natură să prejudicieze imaginea acestuia.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul în mod corect în legătură cu diferite probleme de interes public, iar acest lucru trebuie făcut cu obiectivitate în ceea ce priveşte faptele şi evenimentele prezentate şi fără a se aduce atingere dreptului la imagine a persoanei.

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au mai constatat că, prin difuzarea, în ediţiile emisiunii din 02 şi 03 mai 2012, a unui clip de prezentare a domnului Teodor Atanasiu, preşedintele PNL Alba şi candidat din parte USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Alba, radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile referitoare la difuzarea publicităţii politice, publicitate interzisă în afara perioadelor de campanie electorală.

Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare: „Teodor Atanasiu este un lider politic care şi-a legat toată viaţa de judeţul Alba, e de formaţie inginer, a crescut şi a muncit în Cugir, iar acum locuieşte în Alba Iulia. A fost pentru 6 luni de zile preşedinte de Consiliu Judeţean în 2004, până să devină Ministru al Apărării. Mulţi spun că proiectele de drumuri, apă şi canal începute în Alba în ultimii ani i se datorează prin ce a făcut în 2004 şi apoi ca ministru. Deşi a fost implicat în privatizări şi asta îi face pe mulţi să strâmbe din nas, de Teodor Atanasiu se leagă reuşite precum privatizarea Daewoo-Ford la Craiova sau Electrica –Enel. A rămas la Alba Iulia, chiar dacă săptămânal face naveta la Bucureşti ca orice lider important naţional. Cei care îl cunosc spun despre el că este un bun prieten, iar colegii din politică îi recunosc priceperea în economie. Adversarii, aceştia ştiu că e unul dintre cei mai experimentaţi lideri politici din Alba. Acesta este Teodor Atanasiu”

Astfel, Consiliul a apreciat că materialul de prezentare a domnului Teodor Atanasiu a depăşit cadrul unei informări cu privire la un subiect de interes general şi a avut un evident caracter de promovare a unui om politic, difuzarea respectivului clip de prezentare fiind în contradicţie cu dispoziţiile prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului, în condiţiile în care campania electorală pentru alegerile locale urma să înceapă la data de 11 mai 2012.

În temeiul prevederilor art. 144 din Decizia C.N.A. nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Art. 1. Radiodifuzorul S.C. NEWS MEDIA S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. R705.2/24.05.2006 şi al deciziei de autorizare nr. 1328.0/02.10.2007 pentru postul ARDELEANUL FM, se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 34 alin. (1), art. 40 alin. (3) şi art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. NEWS MEDIA S.R.L are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, în intervalul orar 06.00 - 14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ARDELEANUL FM cu somaţie publică, întrucât, în cadrul mai multor ediţii ale emisiunii “Alba radio show”, au fost aduse acuzaţii de natură penală la adresa unor persoane, fără ca radiodifuzorul să prezinte un punct de vedere al acestora, fapt de natură să le prejudicieze dreptul la imagine.

Sancţiunea a fost aplicată şi pentru difuzarea, în zilele de 2 şi 3 mai 2012, de publicitate politică în afara perioadei de campanie electorală, faptă interzisă de dispoziţiile Codului audiovizual.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.