Decizia nr. 252 din 17.05.2012

17.05.2012


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 172-176,
Clădirea Willbrook, Corp A, et. 3, cam. 5, sector 1, C.U.I. 14080700

pentru postul de televiziune REALITATEA TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 17 mai 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare cu privire la respectarea de către postul de televiziune REALITATEA TV a normelor privind desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile locale ce urmează a se desfăşura în data de 10 iunie 2012.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 şi de reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011).

În urma analizării rapoartelor de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat dispoziţiile art. 5 alin. (1) lit. c) şi alin. (2) şi (4) din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Potrivit dispoziţiilor invocate:

- alin. (1): În timpul campaniei electorale, informaţiile privind sistemul electoral, tehnica votării, calendarul campaniei electorale, programele politice, opiniile şi mesajele cu conţinut electoral trebuie să fie prezentate exclusiv în următoarele tipuri de emisiuni: c) dezbateri electorale - în care competitorii electorali, susţinătorii sau reprezentanţii acestora, precum şi jurnaliştii, analiştii şi alţi invitaţi pun în discuţie programele electorale şi teme de interes public privind campania electorală.
- alin. (2): Emisiunile dedicate campaniei electorale, spoturile publicitare electorale şi emisiunile informative care prezintă activităţile de campanie ale candidaţilor pot fi difuzate numai în zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri. Emisiunile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) vor fi marcate ca atare, la începutul emisiunii, respectiv cu menţiunea „emisiune electorală” sau, după caz, "dezbateri electorale.
- alin. (4): Radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze calitatea în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, cum ar fi cea de candidat, susţinător sau reprezentant al candidatului ori al unui partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, jurnalist, analist sau consultant politic.”. În fapt, în ziua de 11 mai 2012, postul de televiziune REALITATEA TV a difuzat emisiunea de dezbatere electorală “Alegeri locale. Tu decizi”, având titlul: Campanie de verificat averi.

Emisiunea a fost moderată de d-na Paula Rusu şi l-a avut ca invitat pe dl. George Becali, candidat la Primăria Generală a capitalei.

În timpul acestei emisiuni, dl. George Becali, invitat în calitate de candidat la Primăria Generală a capitalei, a folosit un limbaj neadecvat la adresa unuia dintre contracandidaţii săi, dl. Silviu Prigoană, pe care l-a făcut „nenorocit” şi despre care a afirmat că se îmbogăţeşte din protezele oamenilor.

Cităm din raportul de monitorizare:

„George Becali: Bă, tu să te-mbogăţeşti din protezele oamenilor, care i-a făcut Dumnezeu cu defect? Bă, tu-ţi dai... cât de nenorocit poa’ să fie Prigoană ăsta? Bă, tu îţi dai seama cât de nenorocit poa’ să fie? Bă, tu-ţi dai seama cât de om nenorocit? Bă, să te-mbogăţeşti din protezele oamenilor, de nu are omul o mână, nu are omul un picior şi tu să te-mbogăţeşti din asta, mă nenorocitule?
Paula Rusu: Domnul Becali, nu e creştinesc.
George Becali: Ştii de ce candidez eu? Ca să îl nenorocesc pe el, ca să nu câştige nimic el, de aia, ca să fiu împotriva lui, de aia candidez. Chiar dacă nu câştig eu, numai să-l distrug pe el.”

Analizând emisiunea, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat obligaţia legală instituită de art. 5 alin. (1) lit. c) din Decizia nr. 195/2012 privind desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile locale, întrucât în această emisiune candidatul George Becali nu a pus în discuţie programul său electoral sau vreo temă de interes public cu privire la campania electorală, ci a vorbit în termeni injurioşi la adresa contracandidatului său, dl. Silviu Prigoană, fapt ce contravine dispoziţiilor legale invocate.

De asemenea, potrivit aceluiaşi raport de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că emisiunea „RO Politică” transmisă duminică, 13 mai 2012 a fost difuzată cu încălcarea prevederilor art. 5 alin. (2) din Decizia nr. 195/2012 privind desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile locale, întrucât în cadrul acesteia a fost difuzat un sondaj de opinie cu conţinut electoral ce viza interesul bucureştenilor pentru alegerile locale din 2012.

Invitaţii emisiunii, domnii Crin Halaicu, Cristian Diaconescu, Alfred Bulai – sociolog şi Emil Hurezeanu au dezbătut, pe baza sondajului electoral prezentat, subiecte cu privire la interesul cetăţenilor faţă de alegerile locale, problemele care ar trebui rezolvate la nivelul capitalei de către Primarul General, precum şi opţiunile electoratului cu privire la candidatul pentru funcţia de Primar General al capitalei.

Redăm din raportul de monitorizare:

„Alfred Bulai: Eu anticipam o prezenţă mai mare decât la vechile alegeri, la cele din 2008, însă acum aş fi mai ponderat, pentru simplul motiv că s-au făcut nişte schimbări majore, pentru prima dată în istoria României, când se schimbă practic structura politică a guvernării, în timpul unui mandat, nu după alegeri şi tocmai de aceea a fost un gen de supapă care a acţionat în direcţia slăbirii forţei intenţiei, dorinţei de a participa la vot. În mintea multor oameni, această schimbare s-a produs şi tocmai de aceea, apetitul pentru un vot, eventual negativ, o să scadă.
Cristian Diaconescu: Bucureştenii se aşteaptă ca nivelul lor de trai nu numai să fie sprijinit prin măsrui guvernamentale, ci să fie şi respectaţi ca oameni. Din acest punct de vedere, de la câinii vagabonzi până la trafic, parcări, etc., bucureştenii se aşteaptă la servicii, la modul în care statul, ţara, instituţia, reacţionează la o altă categorie de aşteptări, care au depăşit totuşi nivelul minimal de trai: să găsesc pâine, să găsesc ouă ....
Crin Halaicu: Miza acestor alegeri, acum, la nivelul Primăriei Capitalei nu este alegerea primarului, pentru că este evident că doctorul Oprescu iese fără prezenţă, fără să se prezinte prin talk-show-uri pentru că n-are nevoie. Miza este schimbarea Consiliului Local, pentru că multe din lucrurile care se reproşează chiar şi primarilor, nu sunt vina lor exclusivă, ci şi vina CL.
Emil Hurezeanu: Oprescu beneficiază de această raliere a USL-ului în jurul lui şi de revirimentul important, marcat deja la guvernarea USL, în timp ce Prigoană, oricum candidatul unui partid trecut pe poziţia a doua, prin eroziune, prin guvernare, etc., a avut grijă să se certe chiar în interiorul propriului partid, oricum dezavantajat de opţiuni electorale, de popularitate acum. A apărut ca un candidat excentric. Ar fi avut mai mult de câştigat Prigoană dacă apărea, eventual, ca un candidat independent.”

Având în vedere că dezbaterile pe tema sondajului de opinie au avut un conţinut electoral şi că emisiunea a fost difuzată duminică, 13 mai 2012, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat obligaţia legală prevăzută la art. 5 alin. (2) din Decizia nr. 195/2012 potrivit căreia emisiunile dedicate campaniei electorale, spoturile publicitare electorale şi emisiunile informative care prezintă activităţile de campanie ale candidaţilor pot fi difuzate numai în zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri.

Totodată, membrii Consiliului au constatat că în timpul emisiunii „Realitatea de la 11” din 14 mai 2012, a fost difuzată, în direct, o conferinţă de presă a USL, în care d-nii Victor Ponta şi Crin Antonescu au vorbit despre pregătirile pentru alegeri, fără ca radiodifuzorul să precizeze că aceasta este o emisiune electorală.

Or, potrivit dispoziţiilor art. 5 alin. (2) din Decizia nr. 195/2012, emisiunile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) vor fi marcate ca atare, la începutul emisiunii, respectiv cu menţiunea „emisiune electorală” sau, după caz, „dezbateri electorale”.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că nici emisiunea de dezbatere “Realitatea la raport”, difuzată în aceeaşi zi, 14 mai 2012, nu a fost difuzată cu respectarea prevederilor art. 5 alin. (4) din Decizia nr. 195/2012, întrucât invitatul Rareş Mănescu a fost prezentat de radiodifuzor ca preşedinte PNL sector 6 şi nu ca fiind candidat din partea USL la Primăria sector 6.

Or, potrivit dispoziţiilor invocate, radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze calitatea în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, cum ar fi cea de candidat, susţinător sau reprezentant al candidatului ori al unui partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, jurnalist, analist sau consultant politic.

În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au analizat şi vizionat înregistrarea unui material video, având ca sursă evz.ro, ce a fost difuzat în cadrul emisiunii de dezbatere electorală “Alegeri locale 2012. Tu decizi”, material filmat cu camera ascunsă, în care dl. Ştefan Florescu, candidat independent la Primăria sector 6, discuta cu o persoană în scopul mituirii alegătorilor.

Subiectul a fost discutat cu invitaţii emisiunii: jurnaliştii Rareş Bogdan şi Bogdan Ficeag şi candidaţii la Primăria Generală a capitalei, domnii: Irinel Columbeanu – PPPS, Anghel Iordănescu – UNPR, Nicuşor Dan – independent. La discuţii a participat şi un jurnalist de investigaţii. În urma analizării materialului respectiv, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 39 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, întrucât, deşi subiectul prezentat era unul de interes public, difuzarea acestui material, filmat cu camera ascunsă, trebuia însoţită de punctul de vedere al persoanei în cauză.

Or, pe lângă faptul că radiodifuzorul nu a difuzat punctul de vedere al d-lui Ştefan Florescu cu privire la fapta imputată, respectiv cea a unei presupuse mite electorale, acesta nu a respectat nici obligaţia potrivit căreia în cazul în care persoana în cauză refuză să prezinte punctul de vedere pe post, radiodifuzorul trebuie să precizeze acest fapt, tocmai pentru a nu aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, respectiv dreptului la imagine a persoanei.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 15 din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, în perioada campaniei electorale, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Art. 1: Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 şi de reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011 pentru postul de televiziune REALITATEA TV, se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi alin. (2) şi (4) din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi ale art. 39 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Art. 2: În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3: Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunii de dezbatere electorală “Alegeri locale. Tu decizi” din 11 mai 2012, un candidat la Primăria capitalei s-a exprimat în termeni injurioşi la adresa unui contracandidat, fapt ce contravine prevederilor art. 5 alin. (1) din Decizia privind desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile locale. De asemenea, în emisiunea “RO Politică”, difuzată în ziua de duminică, 13 mai 2012, au fost făcute comentarii cu caracter electoral, fapt ce contravine art. 5 din aceeaşi decizie.

Potrivit dispoziţiilor invocate, emisiunile dedicate campaniei electorale pot fi difuzate numai în zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri. Sancţiunea a fost aplicată şi pentru faptul că în emisiunea “Realitatea la raport” din 14 mai 2012, postul REALITATEA TV nu a prezentat calitatea în care s-a exprimat unul dintre invitaţi, care este şi candidat din partea USL la Primăria sectorului 6.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.