Decizia nr. 238 din 15.05.2012

15.05.2012


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind somarea S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L.

S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L.
Bucureşti, sector 6, Str. Preciziei nr. 3P, lot nr. 1,
clădire C6.1, spaţiu birouri şi hală-parter, et. 1, CUI 15994676

pentru postul de televiziune OTV

ACSIS SOLV IPURL – administrator judiciar CUI 26383945
cu sediul în Mun. Bucureşti, str. Olimpului nr.34, corp B, parter, ap. 2, sector 4
cu sediul ales pentru comunicarea actelor de procedură în Mun. Bucureşti str. Viitorului, nr. 110, et. 1, ap. 3, sector 2

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 15 mai 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcţia monitorizare cu privire la respectarea dispoziţiilor din domeniul audiovizualului referitoare la reflectarea campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Postul de televiziune OTV aparţine S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 78.4/05.02.2004, decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004 şi de reautorizare nr. 620.1-1/01.06.2010).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a încălcat prevederile art. 4 alin. (2), din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Potrivit dispoziţiilor invocate, în perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii competitorilor electorali pot să participe numai la emisiunile electorale şi de dezbateri electorale.

În fapt, în data de 12.05.2012, postul de televiziune OTV a difuzat, în intervalul orar 19.30-19.34, emisiunea ”Pentru popor”. În cadrul emisiunii a fost difuzat un interviu cu domnul Cristinel Eftimie, candidat din partea PP-DD la funcţia de primar al sectorului 6, Bucureşti.

Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare:

„Reporter: Doamnelor şi domnilor, bine v-am regăsit la o nouă ediţie a emisiunii „Pentru popor”. Aşa cum v-am obişnuit de-a lungul ediţiilor noastre, alături de mine se află domnul Cristinel Eftimie. Ca de fiecare dată, domnul Cristinel Eftimie vine şi ne prezintă problemele cu care se confruntă cetăţenii din sectorul 6. Dar, pe lângă aceasta, dânsul ne oferă şi soluţii. Domnule Cristinel Eftimie, în primul rând vreau să vă mulţumesc pentru prezenţa din această ediţie şi vreau să vă mulţumesc că sunteţi alături de noi în fiecare sâmbătă şi în fiecare duminică. Astăzi ce temă vom aborda noi în cadrul emisiunii noastre?
Cristinel Eftimie: În emisiunea de astăzi vom arăta cine este adevăratul Florescu, care sunt adevăratele lui intenţii, dincolo de masca de om bun pe care o afişează. De fapt, Florescu este un mincinos, un impostor, un făţarnic. Avem probe video în sprijinul acestor afirmaţii, iar în partea a doua a emisiunii vom avea un invitat special care vă va demonstra şi el ce fel de om este acest Florescu. Rămâneţi alături de noi, pentru următoarele 30 de minute avem subiecte tari.
Reporter: Domnule Cristinel Eftimie, acum, deja suntem în campanie electorală. De ce credeţi dumneavoastră, ce consideraţi dumneavoastră că este necesară prezenţa la vot?
Cristinel Eftimie: Aşa cum vedeţi, a început campania electorală începând cu 10 mai. Data de 10 iunie este foarte importantă pentru cetăţenii sectorului 6. Şi tocmai de aceea ei trebuie să iasă într-un număr foarte mare la vot pentru că, aşa cum şi-o doresc, majoritatea cetăţenilor sectorului 6 doresc o schimbare. O schimbare în bine, pentru că cetăţenii sectorului 6 au fost timp de 8 ani de zile au fost minţiţi, au fost batjocoriţi. Şi tocmai de aceea, ei, atunci, în data de 10 iunie trebuie să iasă în număr foarte mare la vot şi să pună ştampila pe cel care consideră, care este cel mai drept şi cel care poate să facă cât mai multe treburi pentru cetăţenii sectorului 6. Şi tocmai de aceea, indiferent cine va fi noul primar, că va fi Cristinel Eftimie sau că va fi un nou primar, el trebuie să aibă în vedere priorităţile pentru cetăţenii sectorului 6, pentru a putea ca în următorii 4 ani, noul primar care va avea mandatul încredinţat de cetăţenii sectorului 6 să facă din sectorul 6 un sector de frunte al Capitalei. Aşa cum spuneam, suntem pe ultima sută de metri înainte de alegeri. Dacă noi, cetăţenii sectorului 6, nu ne mobilizăm şi ne responsabilizăm familia, rudele, vecinii, prietenii, putem fi furaţi. Şi când spunem că putem fi furaţi, formaţiunile care au fost la administraţia locală ani de zile ştiu, ştiu cum să practice această metodă. Dar dacă cetăţenii sectorului 6 ies masiv la vot, nu poate să mai fure. Tocmai de aceea, rugămintea şi îndemnul meu este pentru cetăţenii sectorului 6 să iasă cu toţii la vot pentru că specimene ca Poteraş sau ca Florescu ar putea opri ascensiunea Partidului Poporului-Dan Diaconescu şi ar putea compromite şansele ca poporul să cucerească primăria. Ieşiţi cu toţii la vot pe 10 iunie, să fim siguri de victoria pe care v-o doriţi cu toţii. Să fiţi siguri de schimbarea pe care şi-o doresc toţi cetăţenii sectorului 6, să fiţi siguri de un nou primar. Un primar care să fie curat, drept şi să facă tot ceea ce şi-a propus pentru cetăţenii sectorului 6.

Pe ecran au fost afişate următoarele titluri:

- în partea superioară a ecranului: CRISTINEL EFTIMIE DEZVĂLUIE ADEVĂRUL DESPRE „SFÂNTUL FLORESCU”
- în partea inferioară a ecranului: Daţi SMS la 1333 şi spuneţi-ne ce probleme aveţi în sectorul 6

Având în vedere conţinutul emisiunii analizate, precum şi faptul că aceasta nu a fost calificată de radiodifuzor ca fiind una cu caracter electoral, membrii Consiliului au constatat că acesta nu a respectat prevederile din domeniul audiovizual referitoare la participarea candidaţilor şi reprezentanţilor competitorilor electorali în cadrul emisiunilor de televiziune, încălcând, prin difuzarea emisiunii, dispoziţiile art. 4 alin. (2) din Decizia 195/2012.

În temeiul şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Art.1: Radiodifuzorul S.C OCRAM TELEVIZIUNE SRL (licenţă audiovizuală nr. S-TV 78.4/05.02.2004, decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004 şi de reautorizare nr. 620.1-1/01.06.2010 pentru postul OTV) se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea dispoziţiilor art. 4 alin. (2) din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune OTV cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunii „Pentru Popor” din 12 mai 2012, care nu a fost anunţată ca având caracter electoral, a difuzat un interviu cu un candidat la Primăria sectorului 6 Bucureşti, fapt ce contravine prevederilor art. 4 din Decizia 195/2012.

Potrivit dispoziţiilor menţionate, în perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii competitorilor electorali pot să participe numai la emisiunile electorale şi de dezbateri electorale.”