Decizia nr. 223 din 08.05.2012

08.05.2012


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind somarea S.C. ARD - SAT S.A.
cu sediul în Bistriţa, str. Toamnei, nr. 8, jud. Bistriţa-Năsăud

pentru postul de televiziune AS-TV
Bistriţa, str. Nicolae Titulescu nr. 19, jud. Bistriţa-Năsăud

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 08 mai 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la emisiunea „Ediţie specială”, difuzată în data de 01.05.2012 de către postul de televiziune AS-TV din Bistriţa.

Postul de televiziune AS-TV aparţine radiodifuzorului S.C. ARD-SAT S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 101.3/14.11.1995, decizia de autorizare nr. 292.0/30.03.1999 şi de reautorizare nr. 292.1/01.03.2011).

În urma analizării raportului, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. ARD-SAT S.A. a încălcat dispoziţiile art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă. În fapt, postul de televiziune AS-TV a difuzat în ziua de 01.05.2012, între orele 19.00-19.53, emisiunea „Ediţie specială” în cadrul căreia au fost difuzate fragmente de la lansarea candidaţiilor PP-DD din judeţul Bistriţa-Năsăud la alegerile locale.

Materialul transmis a conţinut anunţarea şi prezentarea candidaţiilor la Consiliul judeţean şi la cel local, precum şi la diferite primării din judeţul Bistriţa-Năsăud.

De asemenea, pe parcursul emisiunii, au fost difuzate şi discursurile ţinute de candidaţii PP-DD din judeţul Bistriţa-Năsăud pentru alegerile locale, discursuri de promovare electorală a PP-DD, prin îndemnarea simpatizanţiilor de a vota candidaţii PP-DD la alegerile locale şi prin expunerea pe scurt a programului electoral

Redăm din raportul de monitorizare:
„Mirela Ceanu: Am venit să-l sprijin pe dl. Lucian Ungur care într-adevăr consider că poate să facă ceva pentru dumneavoastră, să ai un loc de muncă în oraşul tău, acolo unde te-ai născut, este mare lucru, eu cel puţin pentru asta vreau să cred că acest partid PP-DD va reuşi, locuri de muncă şi un trai mai bun. O viaţă normală. Îl apreciez pe dl. Todea-Preşedintele, cel care este la Bistriţa Năsăud, şi pe care îl respect şi sunt convinsă că alături de această echipă minunată va reuşi. Dar în primul rând dvs. sunteţi cei care veţi reuşi împreună cu această echipă”.
Ştefan Todea (candidat la Consiliul Judeţean): „Dragi prieteni, oameni buni nu suntem aici nici eu, nici toţi aceşti oameni să plângem, să ne plângem pentru că întreaga clasă politică, asta dacă acceptăm că există, şi-a pus în plan să ne distrugă, să ne trimită în ilegalitate, dragi prieteni candidatura mea la Preşedinţia Consiliului Judeţean, nevoia tuturor celor prezenţi aici de a candida la o demnitate publică este, trebuie să spun, o dorinţă, o dorinţă a cetăţenilor din întreg judeţul Bistriţa Năsăud. (...) După cum ştiţi, de 3 zile s-a făcut marea alianţă PSD, PD-L, PNL, suntem singurul partid în opoziţie, numai cu ajutorul dumneavoastră putem învinge. Era de ştiut că noua guvernare, dacă partidele care s-au perindat 22 ani pe la guvernare, dacă nu vor face majoritatea 50 + 1 se vor uni împotriva noastră. Trebuie să fim uniţi, să mergem la vot, să facem cât mai multe procente, pentru a-i putea opri de la banul public.
(...) Lucian Ungur (candidat la Primăria Bistriţa): „Am hotărât să mă-nscriu în acest partid după multe ezitări, am considerat că e cel mai potrivit partid pentru ideile care le am şi aş vrea să vă prezint câteva din ideile mele. Eu am propus printre proiectele mele, sunt proiecte mai multe, vreau să vă prezint câteva puncte: locuinţe pentru toate persoanele care nu au un imobil în proprietate, minim 16.000 de mp într-un mandat; parcări subterane şi supraterane; izolarea tuturor blocurilor de locuinţe cu bani din bugetul primăriei; alocarea de terenuri cu titlu gratuit pentru construirea de locuinţe pentru cei cu domiciliul în Bistriţa şi cartierele aferente; repararea străzilor cu firme care dau garanţie minim 5 ani reparaţiilor, pentru că, după cum ştiţi, în fiecare an reparăm, iar în anul următor mai reparăm o dată acelaşi drum că astea sunt interesele; cluburi pentru persoane cu handicap şi pentru pensionari unde vor putea socializa, desigur persoanele cu handicap nu se pot deplasa nu pot merge la dans, dar vor socializa; spaţii de joacă pentru copii şi spaţii de relaxare amenajate special pentru mămicile care au copii până în 5 ani, cu asistentă de specialitate, deci va fi o persoană specializată în domeniu care se va ocupa de copii pentru ca mămicile să se mai poată relaxa, după cum ştiţi mămicile nu pot să iasă să-şi lase copilul ... nu au unde; un parc cu o suprafaţă de aproximativ 5 hectare cu un lac de agrement şi pescuit; asigurarea unei mese calde pe zi pentru toţi elevii de şcoli din municipiu, cu sprijinul Liceului Agricol, ca furnizor de produse ecologice; modernizarea Pieţii Decebal, incluzând hale şi boxe climatizate pentru păstrarea produselor comercializate într-un mediu adecvat; cabinete medicale pentru consultaţii gratuite pentru toţi cei care nu au loc de muncă şi asigurări medicale, pentru că sunt care sunt în şomaj şi au asigurări medicale; extinderi de reţea pentru energie electrică iluminat public în Bistriţa şi cartierele aparţinătoare; extinderea reţelei de apă în Slătiniţa şi reţeaua de gaze din Sărata; fluidizare de trafic prin realizarea conexiunii dintre principalele artere cu centura oraşului şi spaţii de joacă pentru copii şi recreere prin reamenajarea parcării din Mihai Eminescu. Eu vă mulţumesc şi sper să fiţi aproape de noi şi vă rog încă o dată să meditaţi acolo unde puneţi ştampila pentru că de 20 de ani au rămas numai promisiuni şi ne-am ales numai cu promisiuni. Vă muţumesc.
(...) Ramona Bugnar (candidat la funcţia de consilier judeţean): Dacă n-a specificat dl. Farcaş unde să puneţi ştampila vă spun eu, pe Partidul Poporului Dan Diaconescu.”

Având în vedere conţinutul emisiunii, membrii Consiliului au apreciat că informaţiile prezentate au constituit, în fapt, un mesaj cu caracter politic, difuzat cu încălcarea prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului, în condiţiile în care campania electorală pentru alegerile locale urmează să înceapă la data de 11 mai 2012.

Or, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

Pentru ca astfel de mesaje cu caracter politic să poată fi difuzate în mod legal, acestea trebuie să respecte normele audiovizuale invocate, potrivit cărora publicitatea politică este permisă numai în perioadele de campanie electorală. La data difuzării materialului audiovizual exemplificat mai sus nu începuse campania electorală pentru alegerile locale, programate a avea loc în ziua de 10 iunie 2012.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 144 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Art. 1: Radiodifuzorul S.C. ARD-SAT S.A., titularul licenţei audiovizuale nr. TV 101.3/14.11.1995, al deciziei de autorizare nr. 292.0/30.03.1999 şi de reautorizare nr. 292.1/01.03.2011 pentru postul AS-TV, se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. ARD-SAT S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul AS-TV cu somaţie publică, întrucât în emisiunea „Ediţie specială” din 01 mai 2012 au fost difuzate mesaje cu caracter politic în afara perioadei de campanie electorală, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 139 din Codul audiovizualului.

Potrivit prevederilor invocate, publicitatea politică este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.”