Decizia nr. 110 din 04.02.2014

07.02.2014


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ATELIERELE CULTURALE S.R.L.
 BucureÅŸti, Åžos. Petricani nr. 5-7 parter, cam.1-2, sector 2

 pentru postul TELE EUROPA NOVA
 TimiÅŸoara, PiaÅ£a Aurel Vlaicu nr. 6 Jud. TimiÅŸ

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 04 februarie 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul InspecÅ£ie, precum ÅŸi sesizările nr. 237/08.01.2014 ÅŸi 347/10.01.2014 cu privire la emisiunea „LIGA DE VEST” cu Roxana Lungu ÅŸi Åžtefan Mănescu difuzată în direct luni, 06.01.2014, începând cu orele 20:09, ÅŸi în reluare a doua zi, marÅ£i, 07.01.2014, începând cu orele 15:00 de postul TELE EUROPA NOVA. Postul de televiziune TELE EUROPA NOVA aparÅ£ine S.C. ATELIERELE CULTURALE S.R.L. (licenÅ£a audiovizuală nr. TV 015.2/28.01.1993 ÅŸi decizia de autorizare nr. 026.1/02.08.2005 pentru localitatea TimiÅŸoara, judeÅ£ul TimiÅŸ).
 ÃŽn urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ATELIERELE CULTURALE S.R.L. a încălcat dispoziÅ£iile art. 33 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Potrivit prevederilor invocate, informaÅ£iile privind adresa unei persoane sau a familiei sale ÅŸi numerele lor de telefon nu pot fi dezvăluite fără permisiunea acestora, utilizarea datelor cu caracter personal este permisă în condiÅ£iile legii speciale.
 Conform raportului de monitorizare, emisiunea „LIGA DE VEST”, emisiune tip talk show, genul programului - informativ sportiv, a fost difuzată în direct luni, 06.01.2014, începând cu orele 20:09, ÅŸi în reluare a doua zi, marÅ£i, 07.01.2014, începând cu orele 15:00.

 ÃŽn cadrul emisiunii, care a durat aproximativ 2 ore ÅŸi care a fost moderată de Roxana Lungu ÅŸi Åžtefan Mănescu, au fost abordate subiecte referitoare la fotbal ÅŸi, în principal, la situaÅ£ia echipei de fotbal UTA ARAD.
 Pe parcursul emisiunii, telespectatorii au avut posibilitatea să intervină telefonic la un număr de telefon afiÅŸat în permanenţă pe ecran ÅŸi să dialogheze cu invitaÅ£ii ÅŸi cei doi moderatori. InvitaÅ£ii emisiunii au fost : Cristi Opria-impresar FIFA, Adrian MarÅ£ian-patron UTA ARAD, Florin Bătrânu-fost fotbalist POLI TIMIÅžOARA, iar în partea a doua a emisiunii, în locul lui Florin Bătrânu a fost prezent în emisiune Vasile Daminuţă-tatăl fotbalistului Cristi Daminuţă.


 ÃŽn cadrul dezbaterilor, la un moment dat, s-a discutat critic despre dl. Eugen Trică, care a antrenat echipa de fotbal UTA ARAD.
 ÃŽn încercarea de a-l contacta telefonic pe dl. Trică, moderatoarea a solicitat unuia dintre invitaÅ£i, dl. Adrian MarÅ£ian (patron UTA ARAD), numărul de telefon al d-lui Trică, fără a lua măsurile tehnice ce se impuneau pentru ca acest număr să nu fie difuzat pe post.

 Redăm din raport : "Moderator-Roxana Lungu : “Da, haideÅ£i să intrăm cu domnul Trică prin telefon ! ” Invitat-Adrian MarÅ£ian (patron UTA ARAD) : “ IntraÅ£i ! ” Moderator-Roxana Lungu : ” DaÅ£i-mi numărul, îl dau la regie să clarificăm odată. ” Invitat-Cristi Opria (impresar FIFA) : ” Da, bineînÅ£eles.” Telespectator (prin telefon) : “ÃŽnseamnă că domnul Trică n-are ce să mai caute vineri la stadion. ” Moderator-Roxana Lungu : “ Chiar sunt curioasă ce zice ÅŸi domnul Trică. ” ........... .............. .............. Invitat-Adrian MarÅ£ian (patron UTA ARAD) : ” 0730…558 ” Moderator-Roxana Lungu : “ DaÅ£i-mi mie, să nu anunţăm.” … Adrian MarÅ£ian spune de două ori în ÅŸoaptă dar perceptibil ÅŸi celelalte trei cifre – 557."

 Analizând conÅ£inutul raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat pe post numărul de telefon al unei persoane despre care se discuta în emisiune, o persoană identificată, fost antrenor al echipei de fotbal UTA ARAD, dl. Eugen Trică.
 DeÅŸi acesta nu dăduse permisiunea radiodifuzorului ca numărul său de telefon să fie dezvăluit, respectiv să fie făcut public, totuÅŸi acest număr a fost rostit de unul din invitaÅ£i într-o manieră ce a putut fi percepută de public, creându-se posibilitatea ca dl. Trică să poată fi sunat în mod discreÅ£ionar, de orice persoană.
 Mai mult decât atât, emisiunea a fost difuzată ÅŸi în reluare, a doua zi, în aceeaÅŸi manieră.

 O astfel de abordare din partea radiodifuzorului a fost de natură să prejudicieze persoana al cărei număr de telefon a fost comunicat fără permisiune pe postul de televiziune TELE EUROPA NOVA, respectiv dl. Eugen Trică.
 Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 33 alin. (2) din Codul audiovizualului.

 Å¢inând cont de criteriile de individualizare a sancÅ£iunii prevăzute de art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus sancÅ£ionarea radiodifuzorului S.C. ATELIERELE CULTURALE S.R.L. cu somaÅ£ie publică. Supusă la vot, propunerea de somare a fost adoptată cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 ÃŽn temeiul dispoziÅ£iilor art. 91 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. ATELIERELE CULTURALE S.R.L., având licenÅ£a audiovizuală nr. TV 015.2/28.01.1993 ÅŸi decizia de autorizare nr. 026.1/02.08.2005 pentru postul de televiziune TELE EUROPA NOVA din localitatea TimiÅŸoara, judeÅ£ul TimiÅŸ, se sancÅ£ionează cu somaÅ£ie publică de intrare în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 33 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2 : ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3 : Potrivit dispoziÅ£iilor art. 93¹ alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, aveÅ£i obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 « Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune TELE EUROPA NOVA cu somaÅ£ie publică, întrucât, în emisiunea »LIGA DE VEST" difuzată în direct în 06 ianuarie 2014 ÅŸi în reluare a doua zi, a fost comunicat pe post numărul de telefon al unei persoane, fără a avea permisiunea acesteia, faptă ce contravine prevederilor art. 33 din Codul audiovizualului.
 Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, informaÅ£iile privind adresa unei persoane sau a familiei sale ÅŸi numerele lor de telefon nu pot fi dezvăluite fără permisiunea acestora, utilizarea datelor cu caracter personal este permisă în condiÅ£iile legii speciale."

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.