Decizia nr. 1048 din 24.11.2008

24.11.2008


envoyer l'article par mail title=

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 24 noiembrie 2008, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat spoturile electorale privind promovarea candidaÅ£ilor PD-L pentru alegerile parlamentare, difuzate de postul B1 TV, în cadrul emisiunii „Alege NaÅŸul”, ediÅ£ia din data de 20.11.2008.

În urma vizionării, membrii Consiliului au constatat că spotul electoral nu respectă prevederile art. 14 alin. (2) din Decizia nr. 792/2008 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în cadrul serviciilor de programe.

Potrivit dispoziţiilor invocate, spoturile publicitare electorale nu pot avea o durată mai mare de 30 de secunde şi trebuie să fie asumate în mod explicit, prin prezentare sau conţinut, de către candidaţi sau competitorii electorali.

Membrii Consiliului au constatat că în cadrul emisiunii de dezbatere electorală “Alege NaÅŸul”, din data de 20.11.2008, postul B1 TV a difuzat un spot electoral al candidatului PD-L, Tudor Åžerban, cu o durată de 88 de secunde.

Întrucât, potrivit dispoziţiilor art. 14 alin. (2) din actul normativ invocat, un spot publicitar electoral nu poate avea o durată mai mare de 30 de secunde, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat aceste prevederi.

În consecinţă, în temeiul şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune intrarea de îndată în legalitate, în sensul respectării dispoziţiilor privind difuzarea spoturilor publicitare electorale în cadrul emisiunilor de dezbateri electorale, transmise de postul B1 TV, în perioada campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.