Comunicat de presă

15.09.2009


Trimiteteţi articolul prin email title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 15.09.2009, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis să sancţioneze, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale, următoarele posturi:

Antena 3 – amendă în cuantum de 2.500 lei. În emisiunea de ştiri din data de 08.09.2009, s-a difuzat o ştire sub genericul Armele lui Mircea Băsescu, generic care nu avea legătură cu conţinutul relatării, încălcându-se, astfel, prevederile art. 3, alin 2 din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, referitoare la informarea corectă a publicului şi ale art. 42, alin. 1 şi 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, referitoare la dreptul la propria imagine [„Art. 42 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.”];

B1 TV – amendă în cuantum de 10.000 lei. În emisiunea de dezbateri „Naşul” din data de 10.09.2009, moderatorul nu a respectat principiul audiatur et altera pars, încălcându-se, astfel, dispoziţiile art. 42, alin. 1 şi 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, [„Art. 42 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.”].

Direcţia Comunicare şi Relaţii Europene