19.05.2009

Trimiteteţi articolul prin email title=

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, în şedinţa publică din data de 19 mai 2009, rapoartele de monitorizare întocmite de direcţiile de specialitate cu privire la modul de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România ai Parlamentului European. Monitorizările au fost făcute la posturile de televiziune pe perioada 11-17 mai 2009, iar la posturile de radio pe perioada 08 – 17 mai 2009. Constatând încălcări ale prevederilor Deciziei CNA nr. 391 din 26 martie 2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a acestei campanii electorale (în special, ale art. 3 care precizează principiile ce stau la baza reflectării desfăşurării campaniei electorale: echitate, echilibru şi imparţialitate şi ale art. 5, alin. 4 referitor la timpii de antenă oferiţi de radiodifuzori competitorilor electorali), Consiliul a hotărât aplicarea următoarelor sancţiuni:

somaţii publice posturilor centrale de televiziune: TVR 1, Realitatea TV, Antena 3, B1 TV şi OTV;

somaţii publice posturilor locale de televiziune: Târgovişte TV, Actual TV Piatra Neamţ, Mix 2 Braşov, Nova TV Braşov, RTT Braşov, 1 TV Bacău, Antena 1 Braşov, Antena 1 Piteşti şi Nord Vest TV Satu Mare.

În aceeaşi şedinţă publică, pe baza raportului Serviciului de Inspecţie pentru posturile de televiziune din teritoriu, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale în vigoare, Consiliul a sancţionat cu somaţie publică postul Realitatea TV Timişoara pentru emisiunea “Timişoara în Realitate”, deoarece sub genericul “Credite ieftine pentru locuinţe” a fost promovată o ofertă de servicii a unei bănci comerciale, fiind încălcat art. 112, alin. 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Tot astăzi, domnul Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA, a primit o delegaţie a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), discuţiile având ca temă regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România ai Parlamentului European, precum şi modul de respectare a acestor reglementări de către radiodifuzori.

Serviciul Comunicare şi Relaţii cu Publicul