Comunicat de presă

23.04.2009


Trimiteteţi articolul prin email title=

Întrunit în şedinţă publică în data de 23.04.2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis următoarele sancţiuni pentru încălcarea normelor referitoare la desfăşurarea jocurilor şi concursurilor:

• amendă în cuantum de 2.500 lei postului OTV;
amendă în cuantum de 2.500 lei postului Antena 1;
somaţie publică postului Naţional TV;
somaţie publică postului Antena 2;
somaţie publică postului Euforia TV.

Rapoartele de monitorizare din perioada 10-16.04.2009 au urmărit modul în care radiodifuzorii au asigurat informarea corectă a publicului auditiv şi vizual, despre condiţiile la tarifare şi la faptul că participă la un joc de noroc în care modalitatea de acces la concurs este aleatorie, în conformitate cu prevederile legislaţiei audiovizuale.

La posturile OTV, Antena 1, Naţional TV, Antena 2 şi Euforia TV s-au constatat abateri de la art. 99 alin. 1 şi 2 şi art. 100, alin. 3 din Decizia nr.187 din 3 aprilie 2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, CNA a analizat raportul de monitorizare al emisiunilor „În direct cu astrologul/ Numerologul/ Iliuţă„, difuzate în perioada 11 martie - 15 aprilie, pe posturile de televiziune Antena 1, Antena 2 şi Euforia. Cu privire la emisiunile respective s-au constatat o serie de încălcări ale art. 80, alin. 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual -”(3) Nu pot fi difuzate emisiuni interactive în care publicul apelează la vrăjitori şi ghicitori sau la alte activităţi interzise prin lege".

De asemenea, posturile au încălcat art. 29, alin. 1, litera i din Legea audiovizualului, potrivit căruia „1) Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: i) să nu promoveze, direct sau indirect, practici oculte”. CNA a aplicat următoarele amenzi:

amendă în cuantum de 10.000 lei pentru OTV;
• amendă în cuantum de 5.000 lei pentru Antena 1;
• somaţie publică pentru Antena 2;
• somaţie publică pentru Euforia TV.

Postul OTV a mai fost sancţionat şi cu somaţie publică pentru emisiunea Dan Diaconescu Direct, difuzată în data de 18.042009. Radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 86 din Codul CNA, precum şi cele art. 19 din Decizia nr. 391 din 26 martie 2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România ai Parlamentului European, care precizează că „În perioada dintre intrarea în vigoare a prezentei decizii şi începerea campaniei electorale, radiodifuzorii nu vor difuza emisiuni cu caracter de promovare electorală şi spoturi cu mesaj electoral, astfel cum acestea sunt definite la art. 7, şi nici spoturi publicitare comerciale sau alte producţii audiovizuale care transmit sau induc mesaje electorale.”

În luna martie 2009, direcţia de specialitate a CNA a monitorizat posturile TVR 1, Antena 1, Naţional TV, Prima TV, Pro TV şi Kanal D, referitor la clasificarea filmelor de lung metraj. Membrii Consiliului au decis somaţie publică privind încălcarea normelor privind protecţia copiilor pentru următoarele posturi: TVR 1, Pro TV şi Antena 1.

Membrii Consiliului au hotârăt Decizie de somare cu intrare în legalitate pentru Spotul publicitar Neutrogena, care, în forma actuală, încalcă prevederile art. 107 şi 111 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. La adoptarea deciziei, CNA a luat în considerare şi punctul de vedere al Consiliului Român pentru Publicitate (RAC), potrivit căruia se încalcă art. 3 din Codul de Practică în Publicitate, privind terminologia, citatele, testele tehnice şi ştiinţifice, datele statistice din publicitate. CNA a decis să trimită decizia respectivă, spre ştiintă, tuturor posturilor.

În aceeaşi şedinţă publică, Consiliul a analizat Raportul Serviciului de Inspecţie, referitor la sesizările RDS/RCS România privind unele reţelele CATV din teritoriu şi a sancţionat cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 74, alin. 3 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, următoarele societăţi: S.C AMBAVI TELECOM SRL/ Peştişani/ GORJ, S.C. DIGITAL CABLE SYSTEMS SA / Scoarţa /GORJ, S.C MULTITECH COMPANY SRL/ Leleşti/ GORJ, S.C. NEXTGEN COMMUNICATIONS SRL/ Tg.Cărbuneşti/ GORJ, SC NORTEL SAT SRL / Bustughin/ GORJ, S.C. TV SAT SRL/ Aninoasa/ Gorj. S.C. CCC BLUE TELECOM SA a fost sacţionată cu amendă în cuantum de 5.000 lei.

Pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale au mai fost sancţionate următorii radiodifuzori şi următoarele societăţi din teritoriu:

amendă în cuantum de 10.000 lei pentru Mix 2;
amendă în cuantum de 2.500 lei pentru Mix TV;
amendă în cuantum de 5.000 lei pentru 1 TV Bacău;
• somaţie publică pentru Actual TV din Piatra Neamţ şi din Târgu Neamţ;
somaţie publică pentru S.C. ROBISIM SRL/ CATV GIROV/ GIROV/ NEAMŢ;
somaţie publică pentru Marcos IMPEX SRL/ Drăgăneşti Vlaşca/ Teleorman.

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice